26 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkHastalıkMakat çatlağı belirtileri, görüntüleri ve kremi

Makat çatlağı belirtileri, görüntüleri ve kremi

Halk arasında makat çatlağı denilen anal fissür; uzun süren kabızlık ve ishal gibi rahatsızlıklar durumunda ıkınmaya bağlı olarak meydana gelmektedir. Rektumun ismi verilen cilt yüzeyinde meydana gelen bu durum, o bölgede hassasiyete ve yanmaya neden olmaktadır. Ayrıca kanama da görülebilmektedir. Peki, makat çatlağı neden olur? Makat çatlağında ne gibi belirtiler görülür? Makat çatlağı tedavisi nasıl yapılır? Makat çatlağına bitkisel çözümler nelerdir? Makat çatlağı sorunu yaşıyorsanız bu yazımızı okumayı ihmal etmeyin.

İçerikleri

Anüs bölgesinin yapısı ve bulundurduğu sinir uçları nedeniyle bu bölge oldukça hassastır. Bazı durumlarda görülen ishal ya da kabızlık rahatsızlıklarında istem dışı ıkınmalar yaşanabilir. Bu ıkınmalar nedeni ile makat bölgesinde çatlak ya da yırtılma görülür. Kişide dışkılama sorunu devam ettiği takdirde makat çatlağının iyileşmesi de zorlaşacaktır. Bu nedenle öncelikle anal fissüre neden olan durumun tedavi edilerek ortadan kaldırılması gerekmektedir.

Makat Çatlağı (Anal Fissür) Nedir?

Makat bölgesinde çeşitli nedenlerle meydana gelen çatlak ya da yırtılmalar makat çatlağı (anal fissür) nedir sorusunun en net cevabıdır. Bu çatlaklar dışkılama esnasında zorlama ya da ıkınmaya bağlı olarak oluşmaktadır. Ayrıca ishal olan kişilerde sık tuvalete çıkma ve makat bölgesini sürekli temizleme nedeni ile makat çatlağı görülebilmektedir.

Anal fissür basit görünümlü olsa da, kişide ciddi ağrılara neden olmaktadır. Dışkılama esnasında makatta cam parçası batıyor hissi yaratan anal fissür kişinin sosyal yaşamını olumsuz etkilemektedir. Bazı kişiler yaşadıkları acı ile makat bölgesindeki kasları sıkarak tuvalete gitmemektedir. Bu durum anal fissürün alanını genişleterek daha büyük acılara sebep olabilmektedir. Bu nedenle makat bölgenizde ciddi ağrılar hissettiğiniz zaman mutlaka bir sağlık kuruluşuna gitmeli ve muayene olarak gerekli yardımı almalısınız.

Makat Çatlağı Neden Olur?

Anal fissür çeşitli nedenlere bağlı olarak görülebilen bir durumdur. Hemen herkeste görülme ihtimali olan anal fissürün bir an önce tedavi edilmesi gerekmektedir. Tedavi edilmediği ya da geciktirildiği takdirde kişide ciddi ağrılara sebep olabilmektedir. Makat çatlağının görülmesinin nedenleri arasında şu maddeleri sayabiliriz:

  • Uzun süren kabızlık rahatsızlığı
  • İshal
  • Ülseratif kolik
  • Crohn hastalığı
  • Kuru ve katı dışkılama sırasında aşırı ıkınma
  • Anal ilişki
  • Yabancı cismin uygulanması
  • Anüse basınç yapan kasların çok kasılması
  • Kötü tuvalet alışkanlığı
  • Altta yatan diğer hastalıklar

Yukarıda sıralanan maddeler makat çatlağı nedenleri arasında sayılmaktadır. Ancak anal fissürün bu nedenlerden bağımsız olarak kendiliğinden de oluşabilmektedir. Bu tamamen kişinin yapısına bağlıdır. Anal fissürün çeşitli tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Hastalığın belirtilerini hissettiğiniz zaman hemen doktora giderek muayene olmalı ve teşhisten sonra tedaviye başlamalısınız.

Makat Çatlağı Belirtileri Nelerdir?
Makat Çatlağı Belirtileri Nelerdir?

Makat Çatlağı Belirtileri Nelerdir?

Anal fissür genelde ağrısı ile kendini belli etmektedir. Ancak hastalığın fark edilmesi ve tedavisine başlanması için makat çatlağı belirtileri nelerdir bilinmesi gerekmektedir. Belirtilerin en kısa sürede fark edilmesi, hastalığın teşhisini ve tedavisini hızlandırmaktadır. Bu sayede kişi tedavi olarak ciddi ağrılardan kurtulacaktır. Anal fissürün temel belirtileri şunlardır:

  • Dışkılama esnasında ağrı hissi
  • Makat bölgesinde ağrı hissi
  • Kişide cam batma ağrısı hissi
  • Dışkılama esnasında kanama olması
  • Dışkılama sonrasında kanama olması
  • Makat bölgesinde kaşıntı hissi
  • Makatta şişlik
  • Yırtılma bölgesinde tahriş

Yukarıda sıralanan maddeler makat çatlağı belirtileridir. Özellikle yaşanan ağrı hissi çok fazladır. Bu nedenle anal fissür hafife alınmamalı ve bir an önce doktora giderek çatlak ilerlemeden tedaviye başlanmalıdır. Doktor tavsiyeleri düzenli uygulandığı zaman ağrı hissi azalacaktır.

Makat Çatlağı Nasıl Geçer?

Anal fissür tedavisi olan bir sağlık sorunudur. Ancak tedavide önemli olan erken teşhistir. Anal fissür önemsenmeyip tedaviye başlanmazsa, çatlak ilerleyebilir ve bu durum kişiye daha büyük acı verir. Peki, makat çatlağı nasıl geçer merak ediyor musunuz? Anal fissür’de öncelikle kabızlık sorununun ortadan kaldırılması gerekmektedir. Bunun için de dengeli ve sağlıklı beslenme önerilmektedir. Sağlıklı beslenme sürecinde tam tahıllı ekmek, kuru baklagiller, meyve, sebze gibi lif yönünden zengin besinler tüketilmelidir. Gün içinde en az 2,5 litre su i içmeye dikkat edilmelidir. Bunların dışında sıcak su banyosu da makat çatlağına iyi gelmektedir.

Makat Çatlağına Kesin Çözüm Nedir?

Dayanılmaz ağrı hisseden kişiler, anal fissüre karşı kesin çözüm arayışına girmektedirler. Anal fissür ilaçlar ya da bitkisel yöntemlerle tedavi edilmektedir. Ancak makat çatlağının tekrar etmeyeceğinin garantisi yoktur. Kabızlık ve ishal gibi durumların yaşanması durumunda anal fissür de görülmektedir.

Makat Çatlağına Hangi Krem İyi Gelir?
Makat Çatlağına Hangi Krem İyi Gelir?

Makat Çatlağına Hangi Krem İyi Gelir?

Anal fissürün tedavisinde kremlerin ayrı bir yeri vardır. Eczanelerden ya da online sitelerden hemen satın alınabilen kremler ile ağrının hafiflemesi ve çatlağın iyileşmesi hedeflenmektedir. Birçok kişi makat çatlağına hangi krem iyi gelir bilmemektedir. Bu nedenle anal fissür için önerilen en etkili kremleri sizler için derledik.

Makat Çatlağı Kremi Procto Glyvenol

Anal fissür tedavisinde önerilen kremlerden biri olan Procto Glyvenol, doğal içeriği ile çatlağı kısa sürede tedavi etmektedir. Kremin prospektüsünde, anal fissür iyileşene kadar kremin sabah ve akşam olmak üzere iki kere kullanılması önerilmektedir. Çatlak semptomları azaldıkça kullanım günde bir defaya indirilmelidir. Ancak kullanmadan önce mutlaka doktora danışılmalıdır.

Makat Çatlağı Kremi Anestol Pomad

Popüler makat çatlağı kremlerinden biridir. Kremin içeriğinde uyuşturucu özelliği olan bir madde bulunmaktadır. Bu sayede ağrı azalır ve kişinin daha rahat dışkılama yapması sağlanır. Pomad yapısında olan krem yağ tabakası bırakmaktadır. Kremin tercihen tuvalete çıkmadan önce sıcak su banyosu sonrasında kullanılması önerilmektedir.

Makat Çatlağı Anuflex Pomad

Tek başına kullanılabilen makat çatlağı kremi Anuflex Pomad, içeriğindeki bitkisel özler sayesinde dikkat çekmektedir. İçeriğindeki karanfil sayesinde makat bölgesinde uyuşma sağlanarak ağrı azaltılmaktadır. Ayrıca içeriğindeki aynı safa özü de kasları gevşetmektedir. Bu nedenle ikinci bir krem ya da ilaç kullanmaya gerek yoktur. Kremin tuvalette dışkılama öncesinde ve sonrasında kullanılması önerilmektedir.

Makat Çatlağı Rectoderm Krem

Nitrogliserin içeren Rectoderm krem, etkili bir makat çatlağı kremidir. 30 ml tüplerde satışa sunulan kremi günde iki kez dışkılama sonrasında anüs bölgesine masaj yaparak kullanabilirsiniz. Kullanım için öncelikle doktorunuza danışınız.

Makat Çatlağı Fito Krem

Birçok farklı sorun için kullanılabilen Fito kremi makat çatlağında da kullanabilirsiniz. Hücre yenileyici özelliği bulunan Fito krem sayesinde makat yırtıklarındaki yaralar kısa sürede iyileşmektedir. Kremin kullanımı hakkında doktorunuzun önerisini dinlemeniz daha faydalı olacaktır.

Makat Çatlağı Fucidin Krem

Birçok kişinin korkulu rüyası olan makat çatlağı Fucidin krem ile iyileşmektedir. İçeriğindeki etken maddeler sayesinde çatlakları gidererek ağrıyı azaltmaktadır. Kremi günde iki kere kullanabilirsiniz.

Makat Çatlağı Madecassol Krem

Madecassol kremi makat bölgesindeki çatlaklarda ve kaşıntılarda kullanabilirsiniz. Çatlakları iyileştiren Madecassol yeni bir çatlağın oluşumuna da engel olmaktadır. Doktor tarafından herhangi bir öneri yapılmadıysa, kremi günde iki kere kullanabilirsiniz.

Makat Çatlağı Silverdin Krem

Anal fissür tedavisinde Silverdin krem sıkça tercih edilmektedir. Normalde yara ve yanık kremi olarak bilinen Silverdin, makat çatlağında da kısa sürede etkisini göstermektedir. Kremin günde bir kere kullanılması önerilmektedir.

Makat Çatlağına Hangi Yağ İyi Gelir?
Anal Fissüre Hangi Yağ İyi Gelir?

Makat Çatlağına Hangi Yağ İyi Gelir?

Anal fissür tedavisinde kremler dışında bitkisel yöntemlerde tercih edilmektedir. Birçok hastalığa iyi gelen doğal yağlar ile anal fissür sorunu giderilmektedir. Makat çatlağında kullanılması önerilen doğal yağlar aşağıda aktarılmıştır:

Makat Çatlağı Zeytinyağı

Zeytinyağının fayda sağladığı hastalık neredeyse yoktur. Doğallığı ile birçok soruna iyi gelen zeytinyağı makat çatlağına da iyi gelmektedir. Eşit miktarlardaki zeytinyağı, bal, bal mumu karıştırılmalıdır. Bal mumu mikrodalga fırında tamamen eritilmelidir. Daha sonra makat bölgesine sürülmelidir.

Makat Çatlağı Hindistan Cevizi Yağı

Anüs çevresinde meydana gelen yaraların ve çatlakların tedavisinde Hindistan cevizi yağı etkilidir. Cilde hızlı bir şekilde etki eden Hindistan cevizi yağı, anal fissürü kısa sürede iyileştirmektedir. Yağı direkt olarak makat bölgesine masaj yaparak sürebilirsiniz.

Makat Çatlağı Çay Ağacı Yağı

İçeriğinde bulunan antioksidanların etkisi ile makat çatlağı tedavisinde etkili olan çay ağacı yağı günde iki üç kere kullanılmalıdır. Makatta çatlak olan bölgeye masaj yaparak bu yağı sürebilirsiniz.

Makat Çatlağı Çörek Otu Yağı

Çörek otu yağının en önemli etkisi kabızlığı ortadan kaldırmasıdır. Bu etkisi ile makat çatlağının iyileşmesini hızlandırmaktadır. Bu yağı günde bir çay kaşığı kadar tüketebilirsiniz.

Makat Çatlağı Kantaron Yağı

Yaraları iyileştiren kantaron yağı, damarları büzme özelliği ile makat çatlağına da iyi gelmektedir. Bir pamuğa kantaron yağından biraz damlatın ve makat bölgenize hafif şekilde uygulayın.

Makat Çatlağı Bitkisel Tedavisi Nasıl Yapılır?
Anal Fissür Bitkisel Tedavisi Nasıl Yapılır?

Makat Çatlağı Bitkisel Tedavisi Nasıl Yapılır?

Makat çatlağı tedavisi kısa sürede etkisini göstermektedir. Tedavi için doktora gitmeyi tercih edebilirsiniz. Ancak doktora gitmeden evde bitkisel yöntemlerle tedavi olmayı tercih eden kişiler bir hayli fazladır. Ağrıları hafifleterek çatlağın giderilmesine yardımcı olan bitkisel öneriler şu şekilde sıralanabilir:

Makat Çatlağı Çoban Çantası

Çoban çantası bitkisini duyan kişi sayısı fazla değildir. Ancak bu bitkinin faydaları bir hayli fazladır. Makat çatlağı ve basur tedavisinde kullanılan çoban çantası otu su içerisine kıyılarak 8 saat kadar bekletilmelidir. Daha sonra suyu süzülerek gün içerisinde taze şekilde tüketilmelidir. Pamuk ile makat bölgesine bu karışımdan hafifçe sürülmelidir.

Makat Çatlağı Karanfil

Karanfilin uyuşturucu bir etkisi vardır. Bu nedenle makat çatlağı karanfil etkisi ile daha az ağrı hissi vermektedir. Ilık su içerisine eklenen karanfil ile elde edilen suleğene dökülerek sıcak su banyosu yapılmalıdır.

Makat Çatlağı Aynı Sefa

Genişleyen damarların daralmasında etkili olan aynı sefa bitkisi, makat çatlağına iyi gelmektedir. Ayrıca ödemi de azaltmaktadır. Kan dolaşımını düzenleyen aynı sefa bitkisi ile kanama da durmaktadır. Aynı sefa bitkisi ile sıcak su banyosu yapılması önerilmektedir.

Makat Çatlağı At Kestanesi

Makat çatlağında kullanılan bitkisel yöntemlerden biri de at kestanesidir. Ödemi azaltan at kestanesi bitkisi ağrıyı da hafifletmektedir.

Makat Çatlağı Meyan Kökü

En çok tercih edilen bitkilerden biridir. Steroid gibi etki yapan meyan kökünün bitkisel özü bilinmektedir. Ödemi azaltarak ağrıya iyi gelir.

Makat Çatlağı Ameliyatı
Makat Çatlağı Ameliyatı

Makat Çatlağı Ameliyatı

Çatlak kronikse (uzun süreli) ve iyileşmezse ameliyat iyi bir seçenek olabilir. Anal sfinkter kasının bir kısmı cerrahi olarak çıkarılır, bu da daha az ve daha az şiddetli spazmlara neden olur – bu prosedür iç sfinkterotomi olarak bilinir. Bir fissürektomi, fissürün cerrahi olarak çıkarılmasıdır – bu prosedür nadirdir ve çocuklarda da kullanılabilir.

Makat Çatlağı Kaç Günde İyileşir?

Makat çatlağı kaç günde iyileşir sorusu özellikle çok ağrı çekenler için önem taşımaktadır. Anal fissürün iyileşmesini hızlandırmak için kabızlığın giderilmesi gerekmektedir. Kabızlık giderildiği zaman anal fissür birkaç hafta içerisinde iyileşmektedir. Kabızlık için düzenli, dengeli ve sağlıklı beslenmeye dikkat edilmelidir.

Makat Çatlağı Ağrı Yapar Mı?

Makat çatlağının en önemli belirtisi ağrı yapmasıdır. Özellikle dışkılama esnasında hastalar makat bölgesine cam parçası batıyor hissine kapılmaktadırlar. Yırtılma hissi kişide ciddi ağrı ve acıya sebep olmaktadır. Bu ağrılardan kısa sürede kurtulmak için anal fissür tedavisine hemen başlanmalıdır.

Anal Fissür Cinselliği Etkiler Mi?
Anal Fissür Cinselliği Etkiler Mi?

Makat Çatlağı Cinselliği Etkiler Mi?

Makat bölgesinde bulunan kaslar ile cinsel organları saran kasların dokuları anatomik olarak benzemektedir. Anal fissür bu nedenle anal ilişkiyi tercih eden kişilerin cinsel yaşamını etkilemektedir. Ancak anal ilişkinin makat çatlağını ilerleteceği gözden kaçmamalıdır.

Makat Çatlağı Kanser Yapar Mı?

Anal fissürün yani makat çatlağının kanser ile ilişkisi yoktur. Yani anal fissür kansere neden olmamaktadır.

Makat Çatlağı Memesi Geçer Mi?

Anal fissürün temel nedenlerinden biri kabızlıktır. Kabızlık uzun sürmediği zaman makat çatlağı memesi geçmektedir. Bu nedenle kabızlığı giderecek tedavi uygulanmalıdır. Kabızlık devam ettiği sürece anal fissür memesinin geçmesi mümkün değildir.

Makat Çatlağı Nasıl Önlenir?

Aşağıdakiler anal fissürü önlemeye yardımcı olacak ipuçlarıdır:

  • Dışkınızı yumuşak tutun: Bol lifli dengeli bir diyet yapın. Sıvı alımınızın yeterli olduğundan emin olun, suyun en iyi sıvı olduğunu unutmayın.
  • Dışkılamayı geciktirmeyin: Beklemek, dışkılar sonunda geldiğinde daha büyük ve daha sert olacağı anlamına gelir.
  • Sık bez değişimi: Sık bez değişimi, bebeklerde gelişen anal fissür riskini azaltabilir.
  • Zor sindirilen yiyecekler tüketmeyin: Fındık ve patlamış mısır gibi iyi sindirilemeyen yiyeceklerden kaçının.
  • Sert veya parfümlü tuvalet kağıtlarından kaçının: Tuvaleti kullandıktan sonra temizlemek için nemli bezler veya pamuklu pedler kullanın.
  • Düzenli egzersiz yapın: Düzenli egzersiz, kabızlık oluşma riskini azaltabilir, bu da anal fissür riskinin azalmasına neden olur. Egzersiz sırasında ve sonrasında bölgeyi iyice nemlendirin.
  • Dışkılama esnasında ıkınmayın: Dışkılama sırasında ıkınmaktan ve tuvalette uzun süre oturmaktan kaçının.

Makat Çatlağı Görüntüleri

Makat çatlağı görüntülerinde de görüleceği gibi anal fissür makatta ortaya çıkan ağrılı bir yırtıktır. Genellikle anüsün aşırı gerilmesinden kaynaklanır ve tuvalet kağıdında görülen az miktarda taze kırmızı kanama ve dışkılamada ağrı ile kendini gösterir.

Makat Çatlağı Görüntüleri

 

Makat Çatlağı Görüntüleri
Makat Çatlağı Görüntüleri

Makat Çatlağı Bitkisel Tedavisi Saraçoğlu

Makat çatlağı bitkisel tedavisi Saraçoğlu tarifleri ile etkili olmaya devam etmektedir. Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu tarafından önerilen ve deneyenlerin memnun kaldığı bitkisel tedaviler şunlardır:

Makat Çatlağı Isırgan Otu Kürü

Anal fissür sorununda ısırgan otunun faydalarından yararlanabilirsiniz. İbrahim Saraçoğlu tarafından önerilen ısırgan otu kürü için kurutulan ısırgan otunu suda kaynatın. Lapasını yaparak tülbende koyun ve makat bölgesinde 20 dakika bekletin. Bu işlemi gün aşırı yapmalısınız.

Makat Çatlağı Dere Otu Kürü

Makat çatlağında dere otu kürü pek bilinen bir tarif değildir. Küre göre, tepeleme bir çorba kaşığı kadar taze dere otu yutularak ardından su içilmelidir. Dere otu çiğnerken zorlanırsanız limon suyuyla destekleyebilirsiniz. Bu kürü anal fissür geçene kadar uygulayabilirsiniz.

Makat Çatlağı İçin Hangi Doktora-Bölüme Gitmeliyim?

Makat çatlağı için Genel Cerrahi bölümüne gidilerek Genel Cerrahi uzmanına muayene olunmalıdır.

Sonuç Notu:

Anal fissür ciddi bir tıbbi durum değildir, ancak önemli bir rahatsızlık ve huzursuzluk kaynağı olabilir. Bunların iyileşmesi birkaç gün ila birkaç hafta sürebilir. Anal fissürleri tedavi etmek için standart topikal tedavileri ve fitilleri kullanabilirsiniz. Ilık bir oturma banyosu yaparak anal bölgeyi rahatlatmak ve lif alımını artırarak dışkınızı yumuşatmak için doğal tedavileri de deneyebilirsiniz. İyileşme sürecini hızlandırmak için temiz hijyenik uygulamaları da takip edebilirsiniz. Bu tedavilerden sonra bile iyileşmeyen kronik bir çatlak, profesyonel yardım gerektirir.

Makat çatlağı belirtileri, görüntüleri ve kremi