Makat çevresinde kişiyi oldukça rahatsız eden kimi zaman sosyal hayatı bile etkileyen kısa süreli yada uzun yıllara yayılan kaşıntılara makat kaşıntısı denir. Bir diğer adı ile Pruritus Ani olarak adlandırılan makat kaşıntısı kimi zaman hastaları çok etkilemeyecek derecede hafif olabileceği gibi gece uykunuzdan uyandıracak kadar şiddetli de olabilmektedir. Makat kaşıntısı ek olarak makatta yanma ve kanamaya da neden olmaktadır. Makat kaşıntısı kimi zaman ciddi hastalıkların belirtisi olabileceği gibi gelip geçici de olabilmektedir. Her yaşta insanın yaşayabileceği bir sağlık sorunu olsa da 40-60 yaş arası kişilerde daha sık görünmektedir. Peki makat kaşıntısına ne gibi durumlar neden olur gelin birlikte inceleyelim.
Makat Kaşıntısı Neden Olur?
Makat kaşıntısı rahatsızlığı ile uzmanlara başvuran insanların yüzde 60’ında bilinmeyen sebeplerden dolayı kaşıntının oluştuğu belirtilir. Düzensiz veya yeterli beslenememe vücut genelinde başka sağlık sorunları oluşturabileceği gibi makat kaşıntısının da önemli nedenlerinden biridir. Çay, kahve tüketimi, asitli içecekler, baharatlı ve acı yiyecekler makat kaşıntısına neden olan baş etmenler arasında gösterilmektedir. Sigara ve alkol alışkanlığı olan insanlarda kaşıntı görülme olasılığı daha fazladır. Hemoroid gibi hastalıklar makat kaşıntısının yanında makatta kanama ve akıntıya da sebep olmaktadır. Bunların dışında makatta kaşıntıya sebep olan diğer etmenleri sizler için listeledik.
- Kronik ishal ve kabızlık
- Bağırsak iltihapları
- Anal Fissür ( Makat Çatlağı )
- Makat Kanseri
- Genital bölgede oluşan siğiller
- Anal Travma bozukluğu
- Anal Dermatit
Makat kaşıntısının en önemli nedenlerinden biride hijyendir. Yeterince temizlenmeyen makat bölgesinde kalan dışkı kalıntıları o bölgeyi tahriş edebilir ve kaşıntıya sebep olabilir. Bunların yanında o bölgenin aşırı temizliği de kaşıntıya sebep olabilmektedir. Sabun, şampuan, ıslak mendil gibi genital bölge temizleyici ürünler tahrişe sebep olabilir makatta kaşıntı ve yanma meydana getirebilir.
Makat Kaşıntısı Nasıl Geçer?
Öncelikle ciddi bir hastalık hakkında belirti verebilen makat kaşıntısının altında yatan asıl sorunu öğrenmeniz gerekir. Sorunu öğrendikten sonra kaşıntınız herhangi bir bulgu vermiyor ise kendi hayatınızda bazı durumları düzeltmeniz gerekir. Örnek olarak makat bölgesinin temizliğinde aşırıya kaçmamanız gerekmektedir. Sabun, duş jeli, şampuan ile bölge temizliği yapmamalı ıslak mendil ile silmemelisiniz. Makat temizliği için su yeterlidir ve su ile temizlendikten sonra nemli bırakılmamalıdır. Kokusuz tuvalet kağıdı ile zarar vermeden yavaş şekilde kurulamalısınız. Ayrıca dışkı kalıntıları da bırakmamalısınız. Sigara ve alkol alışkanlığınıza bir süre ara vermelisiniz. Baharatlı yiyecekler ile asitli içecekler tüketmemelisiniz.
Makat Kaşıntısı Tedavisi
Makat kaşıntısı ( Pruritus Ani ) tedavisinde belirli bir yol izlenmesi için öncelikle hastalığa neden olan unsurların tespit edilmesi gerekir. Bu tespit için dışkı incelemesi veya kolonoskopi yöntemi uygulanabilir. Doktorunuz gerekli incelemeleri yaptıktan sonra çeşitli krem ve ilaç tedavisine başlayacak kısa sürede hastalığınız ortadan kalkacaktır. Ancak hastalar şunu unutmamalıdır ki makat kaşıntısı yıllar geçse bile tekrarlayabilir bir sağlık sorunudur.