23 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaSağlıkBeslenmeZeytinyağının hiç bilmediğiniz mucizevi faydaları..

Zeytinyağının hiç bilmediğiniz mucizevi faydaları..

Cankurtaranımız zeytinyağı, insan soyunun devamı için gelecek nesillere bırakacağımız en kıymetli hazine... İşte bir başka adıyla doğa doktoru olan zeytin yağı hakkında bilmedikleriniz...

İçerikleri

Yüceler Yücesi’nin kelamı olan Kuran-ı Kerim’de de anılan ve günümüz tıbbının mücize olarak değerlendirdiği zeytinyağından bahsedeceğiz bu yazımızdan. Birçok hastalığa şifa olan ve diğer tüketim yağlarıyla karşılaştırıldığında saymakla bitmeyecek kadar  faydası olan zeytinyağının nasıl ve ne şartlarda üretildiğini, hangi dertlerimize deva olduğunu biliyor musunuz?

Cankurtaranımız zeytinyağı, insan soyunun devamı için gelecek nesillere bırakacağımız en kıymetli hazine…Yarım yüzyıl aksini önerdikten sonra, günümüz tıp dünyasının çekişmeli ortamında dünya sağlık otoriteleri nihayet fikir birliğinde kesin kararlı: “Zeytinyağı yemek sadece yararlı değil, gerekli de!”
“Zeytinyağı” yüksek tansiyon, kolesterol, damar sertliği, mide ve bağırsak ülserleri, romatizma, safra kesesi tembelliği, safra taşı, safra kanalı tıkanıklığı, karaciğer bozuklukları, kabızlık, kansızlık, gut hastalığı ve deri çatlamalarını başarı ile tedavi ediyor. Tıbbın taht kurduğu Amerika’da yılda 1000 ton olan zeytinyağı tüketimi, son 10 yılda 120.000 tona ulaşır mıydı başka türlü?*

Zeytinyağının Faydaları

11 Nisan 1997 tarihinde yapılan İtalya Ulusal Araştırma Konseyi toplantısında beslenme uzmanları ve kardiyologlar, besleyici özelliği fazla olan ve vücuttaki yağların temel maddesini oluşturan zeytinyağının yararları hakkında açıklamalar yaptılar.Bu toplantıda önemle üzerinde durulan noktalar ise:

Hatırlatma: Sıvı yağ ve margarin gibi yararlı yağlar ısıtma ya da pişirme sırasında vücut için zararlı hale gelirler.

Ayrıntı: Zeytinyağını, besin değerini kaybetmemesi için salataya yemeğe otururken ekleyin.
Uyarı: Sıvı yağları karıştırmayın Bu, hem tatları acılaştırır hem de yağların erimesini engelleyerek vücut için zararlı oksidasyonlara neden olur.

Biz de zeytinyağının birçok kaynakta yer alan ve kanıtlanan birkaç faydasını kısaca belirtebiliriz (Tabi sadece yararlarından bahsederken o haz veren lezzetini de unutmamak gerekiyor. Zeytinyağlarını insan sağlığında ve özellikle kalp ve damar hastalıklarından korunmada etkili olması, tekli, doymamış bir yağ olmasındandır. Kandaki HLD dediğimiz iyi huylu kolesterol düzeyini arttırır.

LDL kolestrolü temizler.  Yağların içinde hazmedilmesi en kolay olan olduğu için sindirim kolaylığı sağlar.  Çocuklarda beyin ve kemik gelişimini hızlandırır. E vitamini sayesinde yaşlanma etkilerini azaltma ve doku yenileme özelliği taşır. Kireçlenmeyi önlemede büyük rol oynar.  Cansız saçların kuvvetlenmesini sağlar. Zeytinyağı unutkanlığı önler : Akdeniz ülkelerinde yaşayan ve yemeklerinde çoğunlukla zeytinyağı kullanan toplumların 65 yaş üzeri yetişkinlerinde hatırlama oranının diğer ülke yetişkinlerine göre çok daha fazla olduğu saptanmıştır.

Bunları Biliyor musunuz?

Türkiye kalp projesi araştırmalarının sonuçlarına göre, Türkiye’deki ölümlerin yüzde 37’si kalp hastalıklarından kaynaklanıyor
Kolestrol yüksekliği zeytinyağı en az tüketen Karadeniz bölgemizde, en düşük oran ise zeytinyağı ağırlıklı beslenen Ayvalık çevresinde. Zeytinyağını bol tüketen ülkelerde özellikle Yunanistan, İspanya ve İtalya’da kalp ve damar hastalıkları ve bu hastalıklardan ölüm oranı çok düşük. Amerika’nın ünlü beslenme uzmanı Ancel Keys, Akdeniz ülkelerinde damar ve kalp hastalıklarına çok az rastlanmasının nedenini araştırmış ve bütün yemeklerde sadece naturel, sızma zeytinyağı kullanan bu hastalarda ülser yaralarının kapanma oranının yüzde 55 olduğu saptanmıştır.
Ciltlerine radyasyon verilmeden önce zeytinyağı sürülen hamsterlarda, zeytinyağının radyasyona karşı kesin ve tam bir koruyucu madde olduğu saptanmıştır.

Pratik Öneriler:

Bir ziyafet öncesi ve sonrası birer kaşık zeytinyağı içebilirsniz. Zeytinyağı mide zarını örtüp alkolün işlemesini önleyeceği gibi, karışık içkilerin yol açtığı sarhoşluğu bir ölçüde azaltır. Safra salgısını arttırarak hazmı kolaylaştırır…

Yüksek tansiyon için: 15-20 kadar taze yada kuru zeytin yaprağını 300 gr. suda 15 dakika kaynatın. Süzgeçten geçirip suyunu alın. Üzerine biraz şeker ilave edin. 15 gün boyunca sabah akşam sıcak için.

Sürekli kabızlık çekenler: Sabahları aç karnına 1-2 kaşık zeytinyağını deneyiniz. zeytinyağı iyi bir “laksatif”tir

Oruç tutanlar: Sahurda bir çorba kaşığı zeytinyağı içmek bağırsak ve safra kesesini rahatlatacaktır.
Ağrı, romatizma, ayak bileği dönmesi, adale incinmesine karşı: 200 gr. doğranmış taze çiçek ve yaprak, 100 gr. sarı papatya ile 1 kilo zeytinyağını arada sırada karıştırarak 2 saat süreyle bir benmari içinde kaynattıktan sonra içindekileri süzünüz ve acı veren yeri derinlemesine ovuşturunuz.

Romatizma ağrıları için: Dövülmüş kuru defne yapraklarını zeytinyağı içinde sulandırıp macunlaştırınız, ağrıyan yerin üzerine bolca sürünüz.
Deri yırtılmaları veya kesiklerde: Zeytinyağını, arı balmumu, doğranmış soğan ve kuyruk yağı ile karıştırarak “yara merhemi” olarak kullanabilirsiniz.
Soğuktan dudaklarınız çatlamasın diye üzerine biraz zeytinyağı sürün. Kuru ve çatlak elleriniz üzerine biraz zeytinyağı sürünüz. Yorgun ayaklar için banyo sonrasında eşit ölçüdeki zeytinyağı ve limonsuyu ile 10 dakika ovuşturunuz.
Zeytinyağını çok az tentürdiyotla karıştırarak ucuz ve sağlıklı bir güneş yağı elde edebilirsiniz.

Sütü kesilen anneler için: Yağsız inek sütüne bira zeytinyağı katıp, sütten kesilen bebeğe veriniz. Anne sütü gibi doğal bir besindir, çünkü zeytinyağı anne sütüne yakın miktarda linoleik ve linolenik içerir.
“Kafa sağlığınız için” … gıcırdayan kapılarınıza zeytinyağı sürebilirsiniz.

Zeytinyağı Güzelliktir:

Beyaz dişler için: Diş etlerinizi zeytinyağı ile çalkalayınız ve uzunca bir süre ağızınızda tutunuz.
Parlak ve yumuşak saçlar için: Bir yumurta sarısını, 1 kaşık zeytinyağı, 1 limonun suyu ve yarım bardak bira ile karıştırınız ve saçlarınıza uygulayınız. Bir süre bekleyiniz. sonra da başınızı sabun yada şampuanla yıkayınız. 2 kahve kaşığı zeytinyağı, 1 kaşın ricin ve 10 damla kekik özünden hazırlanan bir karışım yapabilir saçlarınıza friksiyon ile uygulayabilir, saçlarınızı parlaklaştırabilirsiniz.
Kepeğe karşı: 20 gr. risin, 20 gr. kolonya ile 150 gr. zeytinyağını karıştırıp saçlarınıza friksiyon yapabilirsiniz.
Kuru cildi nemlendirmek için: Sızma zeytinyağı ile iyice ezilmiş avakado meyvası hamurunu yüzünüze sürüp 10-15 dakika bekletiniz. Sonra yüzünüzü yıkayınız.
Yüz kırışıklıkları için: Haftada 2 kez, yatmadan önce zeytinyağı ve limon karışımı ile yüzünüze masaj yapabilirsiniz.
Kol ve Bacaklara yumuşaklık kazandırmak için: Kalın tuzla karıştırılmış zeytinyağı ile masaj yapınız, sıcak su ile yıkayınız.
Güneş yağına karşı saf zeytinyağını sürebilirsiniz.
Kolay çizilen veya kırılan tırnaklara karşı: Parmaklarınızı 5-10 dakika zeytinyağında tuttuktan sonra, iyotlu alkol ile ovuşturunuz.
Parmaklarda oluşan nasıra karşı: Zeytinyağı ve sarımsak veya kuru soğanla hazırlayacağınız merhemi üzerlerine sürünüz.

Zeytinyağı maskesi saça ve cilde faydaları


Zeytinyağı mucizevi faydaları nedeniyle yüz ve saç bakımı amacıyla yüzyıllardan beri yaygın bir biçimde kullanılmaktadır. Her ne kadar günümüzde bir çok kozmetik uzmanı zeytinyağının yüze sürülmesi ve uygulanması yönünde tavsiyelerde bulunmakta ise de bunun zeytinyağının kendisi yerine zeytinyağı maskesi biçiminde uygulanması daha faydalı olacaktır. Ama öncelikle zeytinyağı nasıl oluyor da cilt, yüz ve saç için faydaları bu kadar etkili olabiliyor bunları açıklayalım. Zeytinyağının Yüze ve Saça Faydaları Nelerdir?
Zeytinyağı saç ve cildin ihtiyaç duyduğu A ve E vitaminleri bakımından son derece zengin bir bitki yağı olup söz konusu vitaminlerin cilt gençleştirici ve saçları güçlendirici etkileri bilimsel olarak ta bilinmektedir. Zeytinyağında ayrıca yüzdeki kırışıklıkların tedavisinde ve saç dökülmesinde yaygın olarak kullanılan B, D. K vitaminleri ile potasyum minerali de bolca bulunur. Zeytinyağı diğer yandan cildin nem kaybını en aza indiren bir nem dengeleyici özellik te arz etmektedir. Cilt ve yüz gençleştirici etkisi hem cildi besleyici vitaminleri ve mineralleri ihtiva etmesi hem de nemlendirici doğal krem özelliği sunması ile olmaktadır.

Zeytinyağı Maskesi Yüze Nasıl Uygulanır?

Her şeyden önce zeytinyağı sabah ve akşam cildi ve yüzü temizlemek için kullanılabilir. Bunun için ısıtılmış yarım litre su içerisine üç yemek kaşığı zeytinyağı dökülür ve bir pamuk ile suyun üzerindeki zeytinyağı pamuğa emdirilerek cilde hafifçe sürülerek uygulanır. Şayet yağlı bir cilde sahipseniz ve cildinizi zeytinyağı ile temizliyorsanız bu durumda cildinizi ılık su ile durulamalısınız. Zeytinyağının cilt için diğer bir faydası ise makyaj temizlemek için kullanılabilir olmasıdır. Zeytin yağının yüz için kullanımının bir diğer nedeni ise göz çevresindeki kırışıklıklar, göz altı torbaları ve gözlerdeki kaz ayağı kırışıklıkları için iyileştirici etkisidir.

Bunun için zeytin yağını kullanmak isterseniz ılıtılmış zeytin yağını yüzde uygulamak istediğiniz bölgeye parmak uçlarınızla hafifçe uygulayınız ve 30-40 dk silmeden bırakınız. Daha sonra da kağıt peçete ile fazla yağı silebilirsiniz. Saç bakımı için zeytin yağı kullanmak istiyorsanız özellikle sak köklerinde zayıflama, saç dökülmesi ve kellik, saçlarda kepek oluşumu ve hatta saç beyazlaması için zeytinyağının tedavi edici etkisinden faydalanabilmek mümkündür. Saçlarınıza yapacağınız sızma zeytinyağı bakım kürü ile kısa zamanda saç kökleri canlanacak, saçlarınız keratin bakımından daha güçlü ve canlı bir hal alacaktır.

Zeytinyağı Maskesi Nasıl Yapılır?

Zeytin yağı maskesi cilt yenileme ve ciltteki kırışmaları ve cilt lekeleri giderme amacıyla kullanılmaktadır. Zeytinyağı maskesi yaparken dikkat edilecek en önemli şey zeytin yağı ile birlikte bir takım sebzeler ve şifalı meyveler kullanmaktır. Bu sayede yüzünüz Bu maskemiz, özellikle kuru ciltler için, ideal bir maske. Hem cildinizi nemlendirecek, hem de, canlandıracak özelliğe sahip.

GEREKLİ MALZEMELER :

Kendi kullandığınız nemlendirici krem ZeytinyağıSebze ve Meyveler Bir adet yumurta 50 gram yağlı peynir 1 tatlı kaşığı bal

HAZIRLANIŞI VE KULLANIM ŞEKLİ :

Evde, cildinizi nemlendirmek amacıyla, kullandığınız nemlendirici kreminizin içine, yarı sulu, ince bir kıvam elde edene kadar, damla damla zeytinyağı ilave ederek karıştırın. Elde eetiğiniz maskeyi cildinize sürün ve 20 dak bekledikten sonra, ılık su ile yıkayın. Bu uygulamayı 10 uyguladıktan sonra, cildinizdeki değişime inanamayacaksınız.