Dışkılama esnasında cam batması gibi bir his yaratan makat çatlağı can sıkıcı sağlık sorunlarından biridir. Zaman zaman kişide makatı yırtılıyormuş hissi yaratan bu durum kişinin dışkılamaktan kaçınmasına neden olmaktadır.
Makat Çatlağı Nedir?
Yapısı ve çok sayıda sinir uçları bulundurması nedeni ile anüs bölgesi çok hassas bir yapıya sahiptir. Çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan ishal ve kabızlık durumlarında fazla ıkınma nedeni ile anüs bölgesinde yırtılmalar görülebilmektedir. Rektum yani anal kanalın bitiş kısmından başlayan yırtıklar cilt tabakasına kadar ulaşabilmektedir. Makat çatlağı nedir sorusunun cevabı olan bu durum kişide ağrı, yanma ve acı hissi uyandırır. Anal fissür de denilen bu durum dışkılama sorunları devam ettiği sürece sürmektedir.
Makat bölgesinde oluşan çatlaklar basit görünümlü olabilir. Ancak yine de yüksek acı ve ağrı hissi uyandırmaktadır. Kişiler dışkılama esnasında makat bölgesine cam batırıldığını hissedebilir. Kaliteli yaşamı olumsuz etkileyen bu durumdan kurtulmak mümkündür.
Makat Çatlağı Neden Olur?
Tanısı fiziki muayene ile konulan makat çatlağı neden olur sorusunun çeşitli cevapları vardır. Hemen herkeste görülme ihtimali olan makat çatlağının oluşma nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
- Yoğun ve uzun süren kabızlık
- Sert ve kuru dışkının zorla makattan geçmesi
- Beslenme değişiklikleri
- Lifli besinlerin az tüketilmesi
- Sürekli olarak dışkı yumuşatıcı kullanılması
- Crohn hastalığı
- Lösemi hastalığı
- Makat yolundan cinsel temas
- Hamilelik ve lohusalık dönemi
- Zayıflayan bağışıklık sistemi
- Makat bölgesine gelen küçük darbeler
- Yoğun ishal
Makatta Çatlak Olduğu Nasıl Anlaşılır, Belirtiler Nelerdir?
Anal fissür yani makat çatlağı ağrı ve acı hissi ile kendini hemen belli etmektedir. Ancak birçok kişi makatta çatlak olduğu nasıl anlaşılır, belirtiler nelerdir bilmemektedir. Makatta çatlak olduğuna işaret eden belirtiler şunlardır:
- Makatta şişlik
- Makatta ağrı ve acı hissi
- Dışkılamada güçlük yaşama
- Makatta kanama
- Dışkılama esnasına makatın yırtılma hissi ya da makata cam batıyor hissi
- Makatta kaşıntı
- Makatta ıslaklık
Makat Çatlağı Kendi Kendine Geçer Mi?
Tedavisi olan makat çatlağı için doktora gitmeye çekinen birçok kişi vardır. Bu kişiler makat çatlağı kendi kendine geçer mi diye merak ederler. Uzun süren kabızlık durumunda makat çatlağı geçmez ve ilerler. Ancak kısa süreli ishal ya da kabızlık durumunda makat çatlağı kendi kendine geçebilir. Uzun süren kabızlık ya da ishal durumunda mutlaka bir doktora görünmeniz gerekmektedir.
Makat Çatlağına Ne İyi Gelir Krem?
Makat çatlağının yarattığı ağrıyı hafifletmek için çeşitli yöntemler denenmektedir. Ancak makat çatlağına ne iyi gelir krem olarak derseniz sizlere bazı kremlerin isimlerini verebiliriz. Fakat bu kremleri kullanmadan önce doktorunuza danışmanız önemlidir. Makat çatlağına iyi gelen kremler şu şekilde sıralanabilir:
- Anrecta
- Rectogesic
- Rectoderm
- Anuflex
Vazelin Makat Çatlağına İyi Gelir Mi?
Makat çatlağı ağrısı yaşayanlar bu ağrıyı azaltmak için çeşitli kremler kullanmaktadır. Bu aşamada devreye giren vazelin birçok durumda fayda sağlamaktadır. İçerisinde bazı petrol atıkları bulunan vazelin sizleri korkutmasın. Makat bölgesine vazelini sürebilirsiniz. Bu sayede dışkının sertleşmesi engellenerek makat çatlağının tedavi edilmesi sağlanır.
Kantaron Yağı Makat Çatlağına, Kaşıntısına İyi Gelir Mi?
Kantaron çiçeklerinin toplanarak zeytin yağında bekletilmesi sonrasında elde edilen kantaron yağının faydaları saymakla bitmez. Daha kapsamlı bilgi için kantaron yağının faydalarını anlattığımız yazımızı okuyabilirsiniz. Kantaron yağı makat çatlağına da fayda sağlayan çok özel bir yağdır.
Kantaron yağı makat çatlağına, kaşıntısına iyi gelir mi merak ediyorsanız hemen soruyu yanıtlayalım: Kantaron yağı makat bölgesindeki çatlak ve ağrıya iyi gelir. Küçük bir pamuğu kantaron yağına batırdıktan sonra fitil şeklinde makat bölgesine sürebilirsiniz. Şiddetli ağrıya neden olan dışkının yumuşamasını sağlayarak çatlağın tedavi edilmesine yardımcı olur.
Makat Çatlağı Ne Kadar Sürede İyileşir?
Şiddetli ağrı ve acı hissi yaratan makat çatlağı ne kadar sürede iyileşir kişiye göre değişmektedir. Normal dışkılama düzeni sağlandığı zaman makat çatlağı genelde birkaç haftada kendi kendine iyileşir. Ancak düzensiz beslenmeye devam edilirse kabızlık da devam edeceği için makat çatlağının tedavisi zaman alır.
Makat Çatlağı Kanser Yapar Mı?
Birçok kişinin kafasından makat çatlağı kanser yapar mı sorusu geçmektedir. Rahat nefes alabilirsiniz. Çünkü makat çatlağı ile kanser hastalığı arasında herhangi bir ilişki yoktur. Makat çatlağının bazı belirtileri ile kolon ve rektum kanseri belirtileri benzerlik gösterebilir. Bu durumda bir doktora muayene olarak hastalığın teşhisini netleştirebilirsiniz.
Makat Çatlağı Olan Ne Yememeli?
Makat çatlağı beslenme ile yakından ilişkilidir. Beslenme düzeni dışkılamayı etkilediği için makat çatlağına neden olabilmektedir. Bu nedenle makat çatlağı sorunu yaşayan kişilerin aşağıda sıralanan şu besinleri yememesi gerekir:
- Kara biber
- Kırmızı biber
- Acı biber
- Pul biber
- Turşu
- Alkol
- Fast food yemekler
- Sınırlı çay ve kahve
Makat Çatlağı Basura Dönüşür Mü?
Makat çatlağı ile basur bazen karıştırılmaktadır. Makat çatlağında makat bölgesinde yırtılma meydana gelir. Ancak basur rahatsızlığında makat bölgesinde küçük bir et şeklinde parça oluşur. Makat çatlağında ciddi ağrı varken basurda genelde ağrı olmaz. Ayrıca makat çatlağı basura dönüşmez. İkisi farklı şekillerde meydana gelen rahatsızlıklardır.
Makat Çatlağı Bitkisel Tedavisi İbrahim Saraçoğlu
Makat çatlağı genelde iki hafta içinde kendi kendine geçer. Ancak yarattığı ağrı hissi çok fazla olduğu için kısa sürede bu durumdan kurtulmak isteyen kişiler makat çatlağı bitkisel tedavisi İbrahim Saraçoğlu tarafından önerilen kürleri uygularlar. Evde uygulayabileceğiniz doğal yöntemler ile makat çatlağından kurtulabilirsiniz.
Makat Çatlağı İçin Isırgan Otu Kürü
İbrahim Saraçoğlu katıldığı bir televizyon programında anal fissür yani makat çatlağı için ısırgan otunu önerdi. Makat çatlağı için ısırgan otu kürünün çok etkili olduğunu belirten İbrahim Saraçoğlu bu konuda birçok kişiden de teşekkür mesajı aldığını dile getirdi. İşte fissür tedavisi için Saraçoğlu bitkisel kür:
Bir miktar ısırgan otunu yarım çay bardağı suda kaynatın. Lapa halini aldıktan sonra 5 dakika kadar dinlendirin. Lapa şeklini alan ısırganı bir tülbente sarın ve yarım saat aralıksız makat çatlağı bölgesinde bekletin. Bu uygulamanın bir ay boyunca düzenli olarak yapılması önerilmektedir.
Makat Çatlağı Ameliyatla Düzelir Mi?
Makat çatlağı için doğal tedavi yöntemlerini ya da kremleri tercih etmeyenler için makat çatlağı ameliyatla düzelir mi merak edilmektedir. Genelde makat çatlağına çatlağın kendisine cerrahi işlem uygulanmaz. Ancak çatlağın ucunda oluşan şişlik çok fazla ise çatlak ameliyatla çıkarılmaktadır. Bu kararı doktorunuzla beraber vermeniz gerekmektedir.
Makatta Çatlak Nasıl Geçer? İbrahim Saraçoğlu Kürleri
- Madecassol krem makat çatlağına iyi gelir mi, vajinaya sürülür mü?
- Makat kaşıntısı neden olur, nasıl geçer? Makat kaşıntısı tedavisi
- Fucidin sivilcelere, mantara iyi gelir mi, basura sürülür mü?
- Basur nedir? Basur belirtileri nelerdir? Evde nasıl geçer?