Basur olarak da adlandırılan hemoroidler, anüsünüzde şişmiş damarlar ve varisli damarlara benzer şekilde oluşan rektumdur. Çoğu zaman nedeni bilinmese de hemoroidlerin bir takım sebepleri vardır. Bunlar, bağırsak hareketleri sırasında zorlanma veya hamilelik sırasında bu damarlardaki artan basınçtan kaynaklanabilir. Hemoroidler rektumun (iç hemoroid) içine yerleştirilebilir veya anüs çevresindeki deri altında gelişebilir (dış hemoroid).
Basur çok yaygındır. Dört yetişkinin üçü zaman zaman hemoroid problemleri ile karşı karşıya kalabilirler. Bazen belirti göstermezler ancak çoğu zamanda kaşıntıya, rahatsızlığa ve kanamaya neden olurlar. Bazen, bir hemoroid (tromboze hemoroid) bir pıhtı oluşturabilir. Bunlar tehlikeli değildir, ancak son derece ağrılı olabilir.
Neyse ki, hemoroidleri tedavi etmek için birçok etkili seçenek mevcuttur. Birçok insan ev tedavileri ve yaşam tarzı değişiklikleri ile semptomlardan rahatlayabilir.
Basur Nedir?
Tıbbi adı hemoroid ile de bilinen basur hastalığı, zaman zaman olumsuz etkilerini gösteren önemli bir sağlık problemidir. Makat bölgesinde dişli çizgi bulunmaktadır. Bu dişli çizgi üzerinde yer alan yastıkçıklar damarları ve bağ dokusunu oluşturur. Bağ dokuları dışkılama esnasında işlemin kolay bir şekilde yapılmasını sağlar. Ancak sürekli olarak kabız veya ishal olmak, çok ıkınmak ve hatalı tuvalet alışkanlıkları nedeniyle yastıkçıklar zorlanarak basur şekline dönüşmektedir.
Genellikle 50 yaş civarında görünse bile her yaş grubu için risk olarak yer almaktadır. Erkekler kadınlara göre çok daha fazla şekilde basur hastalığına yakalanmaktadır. Basur hastalığı genellikle tıbbi yöntemlerle iyileştirilmektedir ancak evde yapılabilecek bazı yöntemler de bu hastalığa iyi gelecektir. Hem iç hem de dış olmak üzere iki çeşit basur vardır. İç basur daha çok kanamaya yol açar ve daha ciddi bir sorunu teşkil eder.
Basur Belirtileri Nelerdir?
Basur (hemoroid) belirtileri ve semptomları şunları içerebilir:
- Bağırsak hareketleri sırasında ağrısız kanama – tuvalet dokusunda veya tuvalette az miktarda parlak kırmızı kan görülebilir.
- Anal bölgenizde kaşıntı veya tahriş
- Ağrı veya rahatsızlık
- Anüsün etrafında şişlik
- Hassas veya ağrılı olabilen anüse yakın bir yumru (tromboze hemoroid olabilir)
- Hemoroid belirtileri genellikle yere bağlıdır.
Tuvalet esnasında sancılı ve acılı bir his oluşuyorsa, ıkınma esnasında acı hissi ile birlikte kan geldiği görülürse ve makat kısmında bir parça hissi yaşanırsa basur hastalığından şüphelenilmesi doğrudur. Özellikle acılı ve kanlı bir ıkınma durumu en büyük basur belirtisi olarak kabul edilir. Bu belirtileri yaşayan bireyler ıkınma işlevine son vermeli ve tuvaletini zorlamadan yapmaya çalışmalıdır. En kısa sürede doktora gidilmesi ve basur için tespit ile tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekmektedir. Dışkı ile birlikte makat kısmından kan gelmesi, basur hastalığının ileri bir seviyede olduğuna işaret etmektedir.
İç hemoroidler;
Bunlar rektumun içinde. Genellikle bu hemoroidleri göremez veya hissedemezsiniz ve nadiren rahatsızlığa neden olurlar. Ancak dışkıyı geçerken zorlanma veya tahriş, hemoroidin yüzeyine zarar verebilir ve kanamaya neden olabilir.
Bazen, zorlama, anal açıklıktan bir iç hemoroidi itebilir. Bu, çıkıntılı veya prolapslu bir hemoroid olarak bilinir ve ağrıya ve tahrişe neden olabilir.
Dış hemoroidler;
Bunlar anının etrafındaki deri altında. Tahriş olduğunda, dış hemoroidler kaşıntı yapabilir veya kanama yapabilir.
Tromboze hemoroidler;
Bazen kan harici hemoroid içinde havuz ve şiddetli ağrı, şişme, iltihaplanma ve anüs yakınında sert bir yumru neden olabilir pıhtı (trombüs) oluşturabilir.
Hemoroid Sorununu Anında Bitiren besinler
Aşağıda, uzmanların basur sorunu olanlara tavsiye ettiği bazı gıdalar yer alıyor. Bu gıdaları beslenmenize ekleyerek sindirimi kolaylaştırabilir, kabızlığı önleyebilir ve basur belirtilerini kontrol altında tutabilirsiniz.
Yoğurt ve kefir:
Yoğurt ve kefir, bağırsaklarda bulunan ve gıdaların sindirimi sırasında kullanılan iyi bakterilere (probiyotikler) destek olduğu için basuru olanlara önerilen yiyecekler arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Bağırsaklardaki “iyi” bakteriler arttığında midede tam olarak sindirilmeden bağırsaklara gelen gıdaların parçalanması kolaylaşır ve kabızlık ihtimali azalır.
Meyve ve sebzeler:
Kabızken tuvalete çıktığınızda (veya çıkmaya çalıştığınızda) zorlanmaya bağlı olarak damarlar normalden fazla baskıya maruz kalır, bu nedenle basur ağrıları şiddetlenebilir ve kanama görülebilir. Taze meyve ve sebzeler bağışıklık sistemini güçlendirirken, lifli (posalı) yapıları ile sindirim sistemine destek olarak kabızlığı önlerler.
Lifli gıdalar:
Gıdalardaki lif, bağırsakları hareketlendirir, dışkıyı yumuşatır ve zorlamaya gerek kalmadan vücuttan atılmasına yardımcı olur. Lif açısından zengin meyve ve sebzeler arasında ilk sıralarda elma, armut, avokado, enginar, bezelye, brokoli, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve fasulye gelmektedir.
Tahıllar:
Kepekli tahıllar, zengin besin değerleri dışında lif ve protein içerikleri ile sindirimi kolaylaştırarak basurun neden olduğu sorunların azaltılmasına yardımcı olarak kullanılabilir. Sağlıklı bir sindirim sistemi ve düzenli olarak tuvalete çıkmak için uzmanların önerdiği günlük tüketilmesi gereken lif miktarı yaklaşık 20-35 gramdır. Lif bakımından zengin yulaf ezmesi, kahverengi pirinç, kepek ekmeği, tam buğday ekmeği veya atıştırmalık olarak lif yağsız patlamış mısır tüketebilirsiniz.
Basur Evde Nasıl Geçer? Basur Doğal Tedavi
Tıbbi yöntemler ile birlikte evde uygulanabilecek basit adımlar ile basur hastalığına büyük ölçüde fayda sağlamak da mümkün olacaktır. Basurun evde nasıl geçtiğini merak eden bireyler öncelikle bazı bitki çaylarının faydalı geleceğini öğrenmelidir.
- Ikınmadan tuvalet yapmaya çalışmak,
- İshal ve kabız yapacak besinlerden uzak durmak,
- Baharatlı ve acılı gıdaları tüketmemek evde uygulanabilecek basit yöntemler arasında yer almaktadır.
Bununla birlikte nane, ada çayı ve mango çekirdekleri kaynatılarak çayları günde en az iki kez içilmelidir. Özellikle basur sancılarının yatışması için çok fayda göstermektedir.
İltihaplanmış ve acı çekmekte olan basur bölgesine soğuk kompres uygulaması da çok fayda sağlar. Bu bölgenin daha hijyenik ve sağlıklı hale getirilmesi, lif açısından bol olan gıdalar tüketilmesi ve kafeini içeceklerden uzak durulması da basur hastalığına karşı önlem açısından iyi olacaktır.
Ne Zaman Doktora Görünmek Gerekir?
Dışkılama sırasında görülen kanama, hemoroidlerin en sık belirtisidir. Doktorunuz fizik muayene yapabilir. Hemoroid tanısı koyabilmek ve daha ciddi durumları veya hastalıkları ortaya çıkarmak için başka testler yapabilir.
Ayrıca ağrıyan, sık ya da aşırı kanamaya neden olan ve bitkisel çözümler ile iyileşmeyen hemoroidiniz varsa doktorunuza danışın.
Özellikle 40 yaşın üzerindeyseniz, rektal kanamanın sadece hemoroidlere bağlı olduğunu düşünmeyin. Rektum kanaması kolorektal kanser ve anal kanser de dahil olmak üzere diğer hastalıklarların belirtileri olabilir. Eğer bağırsak alışkanlıklarında belirgin bir değişiklikle birlikte kanamanız varsa veya dışkınızın rengi, kıvamı değişirse, doktorunuza mutlaka danışın. Bu tür dışkılar, sindirim sisteminizdeki başka alanlarda daha geniş kanamaya işaret ediyor olabilir.
Çok miktarda rektal kanama, baş dönmesi veya baygınlık hissederseniz acil yardım alın.
Basur (Hemoroid) Neden Oluşur?
Anüsünüzün etrafındaki damarlar basınç altında gerilmeye eğilimlidir ve şişebilir. Şişmiş damarlar (hemoroid), aşağıdaki nedenlerden dolayı alt rektumdaki artan basınçtan gelişebilir:
- Tuvalette ıkınma
- Tuvalette uzun süre oturma
- Kronik ishal veya kabızlık
- Şişmanlık
- Gebelik
- Anal ilişki
- Düşük lifli diyet
- Hemoroidler yaşlılıkta daha fazla görülür. Çünkü yaş ilerledikçe rektum ve anüsünüzdeki damarları destekleyen dokular zayıflayabilir ve gerilebilir.
- İncir Ve Zeytinyağı İle Bağırsak, Hemoroid Ve Bakteri Tedavisi
- Basur (hemoroid) için inanılmaz çözüm!
- İbrahim Saraçoğlu fissür tedavisi