19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkŞifalı BitkilerÇörek otu yağı ne işe yarar, saça ve cilde faydaları neler?

Çörek otu yağı ne işe yarar, saça ve cilde faydaları neler?

Yıllardır kullanılan çörek otu yağı şifalı yağlar arasında yer almaktadır. Gıda, kozmetik ve ilaç ürünlerinin üretiminde vazgeçilmezlerden olan çörek otu yağının astım, romatoid artrit ve alerji gibi birçok hastalığa faydası bulunmaktadır.

İçerikleri

Beyaz ve mavi çiçekli bir bitkinin siyah tohumları olan çörek otu yağının antioksidan etkisi oldukça yüksektir. Zayıflamadan cilt güzelliğine, saç bakımından diş ağrısına kadar çeşitli amaçlara hizmet eden çörek otu yağına halk arasında şifa yağı denilmektedir. Gelin bu şifa yağının faydalarını beraber inceleyelim.

Çörek Otu Yağı Ne İşe Yarar? Faydaları Neler?

Çeşitli sağlık sorununa şifa sağlaması için kullanılan çörek otu yağ olarak daha çok tercih edilmektedir. Çörek otu yağı, içerisinde farklı vitamin ve mineral barındırmaktadır. Yapılan klinik çalışmalar neticesinde çörek otu ne işe yarar sorusuna sayısız cevap verilebilmektedir. Meme kanserinden cilt lekelerine, saç dökülmesinden kolesterole kadar çeşitli sağlık sorunlarına iyi gelen çörek otu yağının faydaları şunlardır:

  • Romatoid artrit denilen iltihaplı eklem romatizmasının semptomlarını hafifletir.
  • Kanserle mücadelede etkilidir.
  • Sedef hastalığının etkilerini azaltır.
  • Vitiligo lezyonlarını azaltır.
  • Kolesterolü dengeler.
  • Astım hastalığına iyi gelir.
  • Mide ağrılarına ve reflüye iyi gelir.
  • Vücut kitle endeksinin düşmesine katkı sağlar.
  • Cildi yumuşatır.
  • İltihap kurutucu özelliğe sahiptir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.
  • Kan şekerinin düşmesine yardımcı olur.

Çörek Otu Yağı Nasıl Kullanılır?

Kalitesi çok yüksek olan çörek otu yağı nasıl kullanılır bilinmesi gerekmektedir. Çörek otu yağını soslara, salatalara, çorbalara, yemeklere ve içeceklere lezzet vermesi için ekleyebilirsiniz. Bununla beraber kremlerin ve şampuanların içerisine de ekleyerek kullanılabilir. Cilt tarafından hızlı bir şekilde emilebilme özelliği olduğu için masaj yağı olarak cilde sürülebilir.

Çörek Otu Yağının Saça Faydaları

İçeriğinde çeşitli vitaminler bulunan çörek otu yağının saça faydaları bir hayli fazladır. Saç köklerini besleyen çörek otu yağı, koparak dökülmelerin önüne geçmektedir. Ayrıca düzenli kullanıldığı zaman yeni saçların çıkmasına yardımcı olur. Çörek otu yağının bilinmeyen bir etkisi de, saçlardaki beyazlıkları azaltmasıdır.

Çörek Otu Yağı Cilde Sürülür Mü?

İnsan vücudunun birçok bölgesine fayda sağlayan çörek otu yağını cildinizde de rahatlıkla kullanabilirsiniz. Ciltteki hücreleri hızlı bir şekilde yenileyen çörek otu yağı genç bir görünüm elde etmenize yardımcı olur. Alerji ve akne gibi cilt rahatsızlıklarında da çörek otu yağının etkileri büyüktür. Herhangi bir yan etkisine rastlanılmayan çörek otu yağını cildinize sürebilirsiniz. Ancak herhangi bir alerjiniz var ise öncelikle doktora danışmanız faydalı olacaktır.

Çörek Otu Yağı Zayıflatır Mı?

İştahı kesme etkisi olan çörek otu yağı zayıflatır mı merak konusudur. Özellikle bel, basen ve göbek bölgesinden şikayetçi olanlara düzenli olarak çörek otu yağı kullanmaları önerilmektedir. Sağlıklı beslenme ve spor ile beraber kullanılan çörek otu yağı kısa sürede hızlı kilo vermeye yardımcı olmaktadır. Verilecek kilonun ne kadar olduğu kişinin yaşına, kilosuna ve metabolizmasına göre değişmektedir.

Hamilelikte Çörek Otu Yağı Kullanımı

Bebek bekleyen anne adaylarının beslenmelerine ve kullandıkları ürünlere çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Çeşitli faydaları olmasına karşın çörek otu yağının düşüğe neden olma riski vardır. Bu nedenle hamilelikte çörek otu yağı kullanımı önerilmemektedir. Bu nedenle kullanacağınız her şeyi önce doktorunuza danışmanız önemlidir.