26 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaKadınCilt BakımıÇay ağacı yağı ne işe yarar, nasıl kullanılır?

Çay ağacı yağı ne işe yarar, nasıl kullanılır?

Saç ve cilt için sayısız faydaları bulunan çay ağacı yağı ne işe yarar, faydaları nelerdir, nasıl kullanılır? Çay ağacı yağı kullanımı ile ilgili merak edilenler haberimizde.

İçerikleri

Doğal bir antibakteriyel ve dezenfektan olan çay ağacı yağını belki duymuşsunuzdur. Özellikle cilt problemleri ile mücadele etme konusunda oldukça başarılı olan bu mucizevi yağ son zamanlarda git gide popülerleşmeye başlamıştır. Ünlü kozmetik markalarının vitrinlerinde dahi yerini alan ve pek çok kişi tarafından kullanılan çay ağacı yağı hakkında sizlere detaylı bilgi vermek istiyoruz.

Çay Ağacı Yağı Ne İşe Yarar? Faydaları Neler?

Açık sarı renge sahip olan çay ağacı yağı kozmetik sektörü başta olmak üzere, antiseptik, antiviral ve antifungal özelliklerinden dolayı bazı hastalıkların tedavisinde de kullanılır. Mersingiller ailesine üye olan çay ağacı bitkisinin anavatanı Avustralya’dır. Hint defnesi olarak bilinen bitkiden elde edilen çay ağacı yağı Avustralyalılar tarafından yüzyıllardır kullanılır. Bilim insanlarının çay ağacı yağı üzerinde yaptığı araştırmaların olumlu sonuçlar vermesi, daha popüler olmasına neden olmuştur. Bitkinin yaprakları ezilerek çıkarılan yağ pek çok rahatsızlığı önleme, tedavi etmede kullanıldığı gibi cilt bakımı konusunda da hatırı sayılır bir yere sahiptir. Dünyada ilk defa Avustralya’da Bundjalung adlı bir kabile tarafından denenmiş ve üst solunum yolu enfeksiyonu tedavisinde kullanılmıştır. Çay ağacı yağının faydalarına gelecek olursak saymakla bitmez!

  • Özellikle kadınların baş belası akne ve sivilceler üzerinde iyileştirici etkiye sahip olan çay ağacı yağı yeniden sivilce oluşumuna da engel olur.
  • Sivilce izlerini geçirme konusunda da başarılı olan bu değerli yağ düzenli kullanımda daha pürüzsüz bir cilt görünümüne kavuşulmasını sağlar.
  • Virüs ve bakterileri vücuttan uzak tutma görevini üstlenerek bizi pek çok hastalığa karşı korur.
  • Sinek ve böcek sokmalarından sonra meydana gelen kızarıklığın ve kaşıntının geçmesi için faydalıdır.
  • Üst solunum yolu üzerinde olumlu etkilere sahip olan çay ağacı yağının buharı tam bir şifa kaynağıdır. Çay ağacı yağı ile yapılan buhar banyosu nezle, grip, burun tıkanıklığı, bronşit, inatçı öksürük gibi sorunların ortadan kalkmasını sağlar.
  • Bazen pek çok nedenden dolayı cildimizde uçuk çıkabilir. Çay ağacı yağı içeriğinde bulunan antiviral özellikten dolayı virüslerin neden olduğu uçukları geçirmede önemli rol oynar.
  • Saç ve saç derisi üzerinde olumlu etkileri bulunan yağ kepeklenmeyi önleyerek saçlara daha sağlıklı bir görünüm kazandırır.
  • Ayrıca saçların daha fazla nem tutmasını sağlayarak yumuşacık olmasını sağlar.
  • Ciddi olmayan kesik ve yaraların üzerine seyreltilmiş çay ağacı yağı damlatılırsa yaranın çabucak toparlanmasını sağlar.
  • Cildi fazla yağlı olan kişiler çay ağacı yağını kullanırsa yağlanma azalarak daha dengeli bir hale gelebilir.
  • Ağız içinde oluşan yaraların geçmesini sağlayan çay ağacı yağı diş eti iltihaplanmalarının giderilmesi için de oldukça faydalıdır.
  • Tırnak batmalarından kaynaklanan iltihaplanma durumlarına karşı da kurutucu etkisi vardır. Bununla kalmaz, ayak mantarını da tedavi ederek ortadan kaldırır.
  • Siğillerden muzdarip olan kişilerin de imdadına yetişen çay ağacı yağı hızlıca iyileşmelerini sağlar.
  • Çay ağacı yağı tam bir doğal dezenfektandır. Bu nedenle sebze ve meyve yıkarken de bir miktar kullanılabilir.

Çay Ağacı Yağı Nasıl Kullanılır?

Çay ağacı yağının doğru şekilde kullanılması olumlu sonuç alabilmek için önemli bir detaydır. Çay ağacı satın alabileceğiniz kozmetik mağazaları olduğu gibi güvenilir aktarlar da sizler için iyi bir adres olabilir.

Sivilce, akne, çıban: Çay ağacı yağının hangi bölgeye nasıl uygulanacağı da farklılıklar gösterir. Eğer cilt üzerinde çıban, akne, sivilce gibi sorunlar varsa, o bölgelere pamuk yardımı ile az miktarda çay ağacı yağı sürülmelidir. Ancak yağın uygulanacağı bölgenin temiz olduğundan emin olunması gereklidir. Çok ciddi durumda olmayan yara, sıyrık ve kesiklerin üzerine damlatılarak iyileşmenin hızlanmasına faysa sağlar.

Ayak mantarı: Çay ağacı yağını ayağınızın mantarlı kısımlarına doğrudan sürebilirsiniz. Su dolu bir kabın içine birkaç damla çay ağacı yağı damlatıldıktan sonra ayaklar içinde bir süre bekletilebilir. Tırnak batmasından kaynaklı acı veren ağrı ve iltihabın kuruması için batık olan bölgeye damlatılır.

Ağız yaraları: Ağız içinde oluşan yaralar, diş eti iltihapları gibi durumlar söz konusu olduğunda bir miktar suya eklemiş olduğunuz birkaç damla çay ağacı yağı kurtarıcınız olacaktır. Bu karışım ile gargara yaptıktan sonra ağız sağlığınız kısa süre içinde eski haline gelecektir.

Saç sağlığı: Kepek problemi ile baş etmek ve saçlarınızın daha sağlıklı görünmesini sağlamak için de çay ağacı yağı elinizin altında olmalıdır. Banyo yaptıktan sonra birkaç damla çay ağacı yağı ile seyreltilmiş olan suyu saçlarınızı durulamak için kullanabilirsiniz. Yağı saçınızdan arındırmak için son kez durulama yapmanız faydalı olacaktır.

Çay Ağacı Yağının Zararı Var Mı?

Çay ağacı yağı da birçok bitkisel üründe olduğu gibi bir takım yan etkilere neden olabilir. Bu nedenle kullanımı sırasında dikkat edilmeli ve herhangi bir olumsuz durumla karşılaşıldığında bırakılmalıdır.

Çay ağacı yağının yutulması tehlikeli olabileceğinden gargara sırasında dikkat edilmeli ve tükürülmelidir. Çocukların ulaşamayacağı bir yerde saklanmalıdır.

Eğer hassas bir cilt yapısına sahipseniz cildinizde alerjik reaksiyonlar meydana gelebilir. Kızarıklık, kaşıntı, tahriş gibi durumlar kendini gösterirse, çay ağacı yağının sizin cildiniz için doğru bir karar olmadığını anlayabilirsiniz. Hassas cilt yapısına sahip olan kişiler doktora danışmadan bu bitkisel yağı kullanmaya yanaşmamalıdır.

Pratik Bir Bilgi Daha!

Çay ağacı yağını direkt olarak cilde uygulamaktansa yan etkilerinin önüne geçebilmek adına farklı yağlar ile de seyreltebilirsiniz. Hindistan cevizi yağı, zeytin yağı ve badem yağı gibi ürünler çağ ağacı yağı ile mükemmel bir birliktelik oluşturacaktır. Ayrıca cilt üzerindeki olumlu etkileri de katlanarak artacaktır.