25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaKadınCilt BakımıDudak kenarı sivilceleri nasıl geçer, ne iyi gelir?

Dudak kenarı sivilceleri nasıl geçer, ne iyi gelir?

Dudak kenarı sivilceleri, birçok kişide görülen ve son derece can sıkıcı olan bir durumdur. Tıp dilinde perioral dermatit olarak anılan dudak kenarındaki sivilceler çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Bu sivilceler kötü görünmesinin yanında kişiye büyük ağrı yaşatmaktadır. Bu nedenle hemen tedavi edilmesi gerekmektedir. Peki, dudak kenarında sivilce neden çıkar? Dudak kenarı sivilceleri neyin belirtisidir? Nasıl tedavi edilir?

İçerikleri

Dudak kenarı sivilceleri genelde kaşıntı ve yanma ile ortaya çıkmaktadır. Burun ve çene arasındaki bölgede görülen sivilceler kesinlikle oynanmamalıdır. Aksi takdirde daha da yayılarak tüm yüzde ağrılı bir soruna dönüşür. Dudak kenarı sivilcelerinin tedavi edilmesi için öncelikle bu sivilcelere neden olan etmenler araştırılarak belirlenmelidir. Neden olan etmen belirlendikten sonra buna uygun tedavi yöntemi uygulanmalıdır.

Dudak Kenarı Sivilce Neden Çıkar?

Bu durumu yaşayanların en çok merak ettiği şey dudak kenarı sivilce neden çıkar sorusudur. Ağrı yapan bu sivilceler için genelde evde tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Bu yöntemler oldukça etkilidir. Ancak geçmeyen ve ilerleyen dudak kenarı sivilceleri için mutlaka doktora başvurulmalıdır. Dudak kenarı sivilceleri genelde gençlerde görülen bir durumdur. Özellikle de ergenlik dönemi ve sonrasında ortaya çıkan gözenekler dolarak sivilcelere dönüşür.

Dudak kenarı sivilceleri genelde bir sorun olarak görülmez. Ancak ileri zamanlarda özellikle görsel açıdan kişiyi rahatsız etmektedir. Sık sık görülen bu sivilcelerin önemsenmemesi durumunda ileride bu sivilceler kalıcı izlere ve lekelere neden olabilmektedir. Bu nedenle öncelikle sivilcelerin nedeni belirlenmeli ve tedavisine başlanmalıdır. Dudak kenarı sivilceleri genelde şu nedenlere bağlı olarak ortaya çıkar:

  • Makyaj kalıntıları
  • Kir
  • Gözeneklerin tıkanması
  • Sigara tüketilmesi
  • Aşırı stres
  • Yetersiz cilt temizliği
Dudak Kenarında Sivilce Çıkması Neyin Belirtisi?
Dudak Kenarında Sivilce Çıkması Neyin Belirtisi?

Dudak Kenarında Sivilce Çıkması Neyin Belirtisi?

Dudak kenarındaki sivilceler birçok kişinin önemsediği bir durum değildir. Ancak dudak kenarında sivilce çıkması neyin belirtisi önemlidir. Dudak kenarı sivilceleri genelde yetersiz temizlik, makyaj ve kir artıkları gibi nedenlerle ortaya çıkmaktadır. Ayrıca bu sivilceler kişinin yağlı bir cilde sahip olduğunun belirtisidir. Yağlı cilt yağısına sahip olan kişilerde özellikle ergenlik döneminde dudak kenarında sivilceler çok sık görülmektedir.

Dudak Kenarında İltihaplı Sivilce Neden Olur?

Son derece sinir bozucu olan dudak kenarındaki sivilceler iltihaplı olduklarında daha çok ağrı hissi yaşatmaktadır. İltihaplı sivilceler, gözeneklerin ölü deri hücresi ve yağ tarafından tıkanması sonucunda görülmektedir. 14-16 yaşlarında bu durum normal kabul edilmektedir. Ancak ilerleyen yaşlarda geçmeyen iltihaplı sivilceler için mutlaka doktora muayene olmanız gerekmektedir.

Dudak Kenarı Sivilceleri Nasıl Geçer?
Dudak Kenarı Sivilceleri Nasıl Geçer?

Dudak Kenarı Sivilceleri Nasıl Geçer?

Dudak kenarı sivilceleri genel olarak bakteri kaynaklı oluşmaktadır. Bu nedenle bakterileri öldürecek yöntemler ile dudak kenarı sivilcelerinden kurtulabilirsiniz. Sizlere evinizde uygulayabileceğiniz doğal yöntemler ile dudak kenarı sivilcelerinden nasıl kurtulabileceğinizi anlatacağız. İşte dudak kenarı sivilcelerini geçiren doğal yöntemler:

Benzoil Peroksit: Sivilceler ile savaşan bir bileşen olan Benzoil Peroksit, dudak kenarı sivilcelerini geçirmektedir. Bu jelleri reçetesiz satın alabilirsiniz. Bu yöntem ile gözeneklerinizi tıkayan ölü deriler ve bakterilerden cildinizi temizleyebilirsiniz. Sivilceler için Benzoil Peroksit bileşenini günde 1-2 kere kullanabilirsiniz.

Isı Uygulaması: Sıcak uygulaması da denilen ısı uygulaması ile derinin altında bulunan kolajen hareketlendirilerek sayısı artırılır. Bu sayede cildin yenilenmesi sağlanır.

Sabunlar: Sivilceler için üretilen çeşitli sabunlar vardır. Bu sabunların içeriğinde yer alan etken maddeler sivilcelerin kurumasına yardımcı olmaktadır. Cilt tipinize en uygun sabunu eczacınıza danışarak alabilirsiniz.

Çay Ağacı Yağı: Çay ağacı yağı, dudak kenarı sivilceleri için etkili doğal yöntemlerden biridir. 2 çay kaşığı kadar doğal balı 5 damla çay ağacı yağı ile iyice karıştırın. Karışımı sivilcelerin üzerine sürün ve 5 dakika sonra yüzünüzü yıkayın.

Hindistan Cevizi Yağı: Tamamen doğal olan Hindistan cevizi yağı, akne ve sivilceye neden olan ciltteki ölü bakterilerin temizlenmesini sağlamaktadır. Ciltteki nemi artıran Hindistan cevizi yağı sivilceleri tedavi etmektedir. Bu yağı direkt olarak sivilcelerin üzerine sürebilirsiniz.

Elma Sirkesi: Sivilceye neden olan bakterileri öldüren elma sirkesi, dudak kenarı sivilcelerinin kısa sürede geçmesine yardımcı olmaktadır. Yarım çay bardağı su içerisine yarım çay bardağı doğal elma sirkesini ekleyerek karıştırın. Temiz pamuğu bu karışıma batırın ve pamukla sivilcelerin üzerini silin. 5 dakika sonra yüzünüzü yıkayın.

Yeşil Çay: Yapılan çeşitli çalışmalar, yeşil çayın dudak kenarı sivilcelerine iyi geldiğini ortaya koymuştur. Yeşil çayı demleyin ve soğuduktan sonra pamukla yüzünüze sürün.

Cadı Fındığı: Bu yöntemi duymamış olabilirsiniz. İyi bir nemlendirici olan cadı fındığı enflamasyonu da azaltmaktadır. 1 çay kaşığı aloe vera ile 1 çay kaşığı cadı fındığını karıştırarak yüzüne sürün. Bu yağı cildinizde bırakmanız etkisini artıracaktır.

Aloe Vera: Aloe veranın cilde olan faydalarını bilmeyen yoktur. Aloe vera dalından jelini çıkarın ve direkt olarak sivilcelerin üzerine sürün. Kısa sürede sivilcelerin azalarak geçtiğini göreceksiniz.

Jojoba Yağı: Ciltteki kolajen üretimini artıran jojoba yağı, dudak kenarı sivilcelerine iyi gelmektedir. Var olan sivilceleri tedavi eden jojoba yağı yeni sivilce oluşumunu da engellemektedir.

Dudak Kenarındaki Sivilceye Ne İyi Gelir?
Dudak Kenarındaki Sivilceye Ne İyi Gelir?

Dudak Kenarındaki Sivilceye Ne İyi Gelir?

Dudak kenarı sivilceleri tedavisi olan bir cilt sorunudur. Bu sivilceler için doktora gitmek istemeyenler doğal yöntemleri tercih edebilirler. Herhangi bir zararı olmayan bitkilerle uygulanan bu yöntemler şunlardır:

Sarımsak: Sivilcelere karşı doğal bir ilaç olan sarımsak, sivilcelerin oluşumuna neden olan bakterileri öldürmektedir. Minik bir sarımsağı dilimleyin ve sivilce üzerine sürün. Bir süre bekledikten sonra yüzünüzü ılık su ile durulayın.

Kil Maskesi: Düzenli bakım için kullanılan kil maskesi sivilcelere iyi gelmektedir. 2 yemek kaşığı kil içerisine 4-5 yemek kaşığı su ekleyerek karıştırın. Akmayacak kıvama geldikten sonra sivilcelere sürün ve kurumasını bekleyin. Kuruduktan sonra ılık su ile yıkayın.

Yoğurt Maskesi: 1 tatlı kaşığı yoğurdun içine 1 tatlı kaşığı limonu ekleyerek karıştırın. Bu karışımı sivilcelere sürdükten sonra 15 dakika bekleyin ve yüzünüzü yıkayın.

Hint Yağı: Cilt bakımında önemli bir yere sahip olan Hint yağını dudak kenarı sivilceleri için de kullanabilirsiniz. Hint yağını dairesel hareketlerle sivilcelerin üzerine sürebilirsiniz.

Limon Suyu: Sivilceleri biraz yaksa da kısa sürede etkisini göstermektedir. Limon suyunu sivilcelerin üzerine sürün ve 30 dakika bekledikten sonra yüzünüzü yıkayın. Bu işlemi günde 1 kere uygulayabilirsiniz.

Zerdeçal Macunu: 1 tutam zerdeçalı 1 çay kaşığı kadar zeytinyağı ile karıştırın ve macun kıvamına getirin. Bu macunu sivilce üzerine sürün ve birkaç saat beklettikten sonra yüzünüzü yıkayın.

Bal: Bal ile sivilceleri tedavi etmek için 1 yemek kaşığı bal içerisine 2 yemek kaşığı yoğurdu ekleyin. Karışıma birkaç damla limon suyunu da ekleyebilirsiniz. Bu karışımı sivilcelere sürün ve 15 dakika sonra yüzünüzü yıkayın.

Diş Macunu: Sivilce üzerine koyulan ve 2 saat kadar bekletilen diş macununun sivilcelere iyi geldiği söylenmektedir. Ancak herhangi bir aksi durumla karşılaşmamak için diş macununu 15 dakika bekletin ve cildinizin tepki verip vermeyeceğini kontrol edin.

Bal ve Tarçın Maskesi: 1 tatlı kaşığı toz tarçını 1 yemek kaşığı bal ile karıştırın ve cildinize sürün. 15 dakika kadar yüzünüzde beklettikten sonra ılık su ile yüzünüzü yıkayabilirsiniz.

Ekinezya: Cilt sorunlarının tedavisinde etkili olan ekinezya ile dudak kenarı sivilcelerine elveda diyebilirsiniz. 1 bardak kaynamış olan su içerisine 1 tatlı kaşığı kadar kurumuş ekinezyayı atın ve 5 dakika demlenmesini bekleyin. Bu şekilde hazırladığınız ekinezya çayını düzenli olarak tüketin.

Biberiye: Biberiye yağı çok güçlü bir yağdır. Bu nedenle direkt olarak cildinize uygulamamalısınız. 3-4 damla kadar biberiye yağını bir kaba ekleyin. İçerisine 1 çay kaşığı jojoba yağı ekleyin. Bu karışımı yalnızca sivilce olan bölgeye sürün.

Dudak Kenarı Sivilce Tedavisi Nasıl Yapılır?

Dudak kenarı sivilceleri için çeşitli yöntemler uygulanmaktadır. Evde uygulayabileceğiniz doğal yöntemleri yukarıda aktardık. Bunun dışında doktorlar tarafından sivilcelere neden olan bakterileri öldüren krem ve ilaç reçete edilmektedir. Dudak kenarı sivilceleri için doktorun görüşür çok önemlidir. Kişinin durumuna göre doktor tarafından en uygun tedavi yöntemi belirlenmektedir.

Dudak Sivilce Kremi Önerisi

Dudak sivilce kremi önerisi ile sivilcelerinizi kurutacak tedaviyi belirleyebilirsiniz. Piyasada sivilce tedavisinde kullanılan birçok farklı markada krem bulunmaktadır. Dudak kenarı sivilceleri için genelde Zdrave, DermaDerm ve Simple Daily Skin önerilmektedir. Bu kremleri kullanmaya başlamadan önce doktorunuzla görüşmeniz daha doğru olacaktır.