19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkŞifalı BitkilerAloe vera nedir, nasıl kullanılır, yenir mi ve faydaları neler?

Aloe vera nedir, nasıl kullanılır, yenir mi ve faydaları neler?

Aloe vera, birçok faydasından dolayı ölümsüzlük iksiri olarak da bilinmektedir. Anavatanı Hindistan olan bu bitki, tüketilebilir ve maske olarak kullanılabilmektedir.

İçerikleri

Aloe vera bitkisinin içerisindeki meraller ve yapısından dolayı, cilt bakımı, ağız ve diş bakımı, mide sağlığı gibi birçok alanda faydalı olmuştur. Çay ve maske olarak sık bir şekilde kullanılmaktadır. Tam bir şifa kaynağı olan bu bitkiyi birçok farklı şekilde kullanabilirsiniz. Faydası adeta saymakla bitmiyor. Özellikle cilt bakımında oldukça etkili olan bu bitki, birçok kozmetik ürünlerinin vazgeçilmezi konumunda. İşte faydaları saymakla bitmeyen aloe vera bitkisinin insan sağlığına faydaları ve diğer merak edilen cevaplar;

Aloe Vera Yenir mi?

Hemen herkes tarafından en çok merak edilen sorulardan bir tanesi de ‘Aloe vera yenir mi?’ sorusu oldu. Aloe vera özünde yenen bir bitkidir. Ancak dikkat etmeniz gereken bir husus şu; kendi yetiştirdiğiniz aloe vera yenmez. Birçok evde Aloe vera bitkisi yetişmektedir. Ancak bu bitkilerin birçoğu yetiştirilme biçiminden dolayı tüketilemez durumdadır. Bunun yerine marketlerde yenilebilir aloe vera bitkilerinden satın almalısınız.

Aloe Vera’nın Faydaları Nelerdir?

Aloe vera bitkisinin birçok farklı faydası bulunmaktadır. Aloe vera iki temel şekilde kullanılabilir. Birincisi tüketerek bir diğeri ise cildinize maske şeklinde uygulamaktır. İkisinde de alınan faydalar elbette farklı olacaktır. Bu faydalar ayrı başlıklar altında anlatıldığında daha yararlı olacaktır. İşte aloe vera bitkisinin cilde faydaları;

  • Aloe vera bitkisinin yaprağını ortadan ikiye keserek içerisindeki jelimsi yapıyı maske olarak kullanabilirsiniz.
  • Cilt üzerinde kullanılan aloe vera maskesi ya da aloe vera içeren kozmetik ürünler, sizi sakinleştiriyor ve cildinizi rahatlatıyor.
  • Beta karoten bakımından oldukça zengin olan bu bitki, erken yaşlanmayı önlüyor ve kırışıklığa adeta çözüm kaynağı oluyor.
  • Cilt lekelerinin giderilmesi için en etkili maske yöntemlerinden bir tanesidir. Cilt lekeleri. Güneş yanığı ve böcek ısırması gibi durumlarda oldukça etkili olmaktadır.
  • Kas ve eklem bölgelerindeki ağrıyı hafifletiyor. Aloe vera jelini ağrıyan bölgeye masaj yaparak sürün. Kısa süre sonra ağrıların dindiğine şahit olacaksınız.
  • Cildin yağ seviyesini dengelediği için akne ve sivilceler için başarılı sonuçlar veriyor.
  • Saç dökülmelerine ve saç kırılmaları gibi saç sorunlarına çözüm olabiliyor. Aloe vera bitkisi içeren şampuanlar kullanarak bu sorunları ortadan kaldırabilirsiniz.
  • Cildi nemlendirir ve daha uzun süreli canlı görünmesini sağlar.
  • Yaraların iyileşmesinde oldukça etkilidir. Yaralanan bölgeye aloe vera jelini sürün. Yara kısa sürede iyileşene kadar bu işlemi yapın. En kısa sürede yaranız iyileşecektir.

Aloe vera bitkisinin cilde faydaları bu şekilde sıralanabilir. Fakat bundan daha önemli faydaları da elbette vardır. Aloe vera bitkisini çay yaparak ve yiyerek tüketebilirsiniz. (Fakat dikkat etmeniz gereken bir husus bulunmaktadır; Aloe vera bitkisini tüketmek için tüketime uygun olarak üretilen aloe vera bitkisini seçmelisiniz, her aloe vera bitkisi yenmez.) Tüketildiğinde de oldukça etkili olacak faydaları bulunmaktadır. Kabızlık problemleri ve iltihap sorunlarını giderici özelliklerinin yanı sıra birçok farklı faydası da bulunmaktadır. İşte, aloe vera bitkisinin insan sağlığına faydaları;

Bağışıklık sistemini güçlendirir

Aloe vera bitkisini çay olarak ya da diğer farklı şekillerde tüketebilirsiniz. Bunun size birçok faydası olacaktır. İlk olarak bağışıklık sisteminizi güçlendirecek ve muhtemel olan hastalıklardan korunmuş olacaksınız. Bunun yanı sıra kalp damar hastalıklarına karşı korunduğu da birçok kaynak tarafından belirtilmektedir. Aloe vera suyunu doğal detoks olarak tüketebilirsiniz. Bu su sindirim sisteminizin daha iyi çalışmasını ve sindirim sisteminizin rahatlamasını sağlayacaktır.

Diş, diş eti ve ağız bakımında etkilidir

Ağız içerisindeki plaklardan dolayı birçok kez diş eti kanaması, kötü ağız kokusu ve diş lekeleri gibi can sıkıcı durumlarla karşılaşırız. Fakat aloe vera bitkisinizi kullanarak bunlardan kurtulabilirsiniz. Aloe vera bitkisinin jelini bir diş macunu gibi kullanabilirsiniz. Diş fırçanızın üzerine biraz aloe vera jeli koyun ve dişlerinizi fırçalayın. Ya da aloe vera suyu ile gargara yapabilirsiniz. Bu şekilde ağzınız ve diş etleriniz daha sağlıklı olacaktır.

Kabızlıktan kurtulmak için etkilidir

Aloe vera jelini su ile karıştırarak tükettiğinizde kabızlık sorununuz ortadan kalkacaktır. Bunu yapmak yerine hazır satılan aloe vera içeceklerinden de tüketebilirsiniz. Kabızlık için tüketirken dikkat etmeniz gereken durumlar olacaktır. Aloe vera bağırsakları çalıştırdığı için fazla tüketildiği takdirde kabızlıktan kurtararak ishal yapabilecektir. Bunun için yeteri kadar tüketmeli ve fazlasından kaçınmalısınız.

Mide bulantısı ve kusmayı kesiyor

Aloe vera sindirim sistemi için oldukça faydalı bitkidir. Bağırsakların içerisindeki zararlı bakterilerin atılmasına yardımcı olur. Kolon kanseri gibi kanser hastalıklarından korunmayı sağlar. Bunun yanı sıra mide bulantısı, kusma ve mide yanması gibi durumlarda etkili olabilmektedir. Bu durumlarda, aloe vera jeli ile hazırlanmış sudan birkaç yudum içerek rahatlayabilirsiniz.

Aloe veranın cilde ve sağlığa faydaları bu şekildedir. Fakat kullanmadan önce kullanmanıza angel durumların olmadığından emin olmak için doktorunuza danışın ve tüketilebilir aloe vera bitkisini seçtiğinizden emin olun.

Aloe vera nedir, nasıl kullanılır, yenir mi ve faydaları neler?