24 Nisan 2024 Çarşamba
Ana SayfaSağlıkAnne / ÇocukÇocuklarda öksürük ne iyi gelir, ne keser, nasıl giderilir?

Çocuklarda öksürük ne iyi gelir, ne keser, nasıl giderilir?

Çocuklarda öksürük genellikle üst solunum yolları enfeksiyonundan kaynaklanır. Soğuk algınlığı çocuklarda öksürüğün en yaygın nedenidir. Çocuklarda sabah ve gece öksürük neden olur? Çocuklarda öksürük nasıl giderilir?  Çocuklarda öksürüğe ne iyi gelir?

İçerikleri

Ebeveynler çocukların sağlığı konusunda oldukça hassas. Bu nedenle herhangi bir sağlık probleminde nedenlerini ve nasıl giderileceğini merak ediyorlar. Yazımızda çocuklarda öksürük nedenleri neler, öksürüğe ne iyi gelir ve öksürüğün doğal tedavi yöntemlerini neler sorularının yanıtını bulacaksınız.

Çocuklarda Sabah Öksürük Neden Olur?

Çocuklarda sabah öksürük neden olur diye sorulduğunda çok sayıda neden karşımıza çıkıyor. Bu nedenler genel olarak ciddi sağlık problemlerinin işareti değildir ancak süresi ve şiddetine göre bir hekime danışmanız tavsiye ediliyor.

Nezle:

Nezle nedeniyle geceleri boğazda balgam birikir. Sabah çocuk uyandığında bu durum sabah öksürüklerini arttırabilir. Nezle belirtileri ise şunlardır:

  • Boğaz ağrısı
  • Vücut ağrısı
  • Halsizlik
  • Baş ağrısı
  • Hapşırma
  • Burun akıntısı

Solunum Yolu Enfeksiyonları:

Nezle gibi gece boyunca balgam oluşumunu arttırabilir ve sabah çocuklarda öksürüklerini tetikleyebilir. Ateş, halsizlik, burun tıkanıklığı bazı belirtileridir.

Alerji:

Alerjiler polenlere, evcil hayvanlara, toza karşı gelişebilir. Özellikle toz alerjisine çocuğunuz sahipse sabah ve gece öksürükleri şiddetlenebilir çünkü toz akarları yataklarda yaşamaya meyillidir. Alerjiler genel olarak burun akıntısı, kuru öksürük, baş ağrısı, nefes darlığı belirtileriyle kendini gösterir.

Bronşit:

Bronşite sahip olan bireyler gece boyu boğazda biriken balgam sebebiyle sabah öksürüklerinin şiddetlendiğini belirtiyor. Çocuğunuz sabahları şiddetli öksürüyorsa bronşite yakalanmış olabilir. Bronşitin diğer belirtileri ise göğüs rahatsızlığı, hafif ateş ve soğuk algınlığının genel belirtileridir.

Astım:

Astım akciğerlere giden hava yollarının şişerek nefes almayı zorlaştırmasıdır. Sabah öksürüklerini tetikler ve göğüste sıkışmaya, hırıltıya, halsizliğe neden olur.

Çocuklarda Gece Öksürük Neden Olur?

Çocuklarda Gece Öksürük Neden Olur?

Çocuklarda gece öksürük neden olur diye merak ediyorsanız bu nedenlerin birçoğu sabah öksürük nedenleri ile benzerdir. Çoğu öksürük geceleri daha şiddetli bir hal alır. Çocuğunuz soğuk aldıysa burundaki mukus boğaza akabilir ve bu öksürüğe neden olabilir. Gece solunum yolları daha hassas olmaya meyilli olduğu için astım da gece öksürüklerini ortaya çıkarıyor olabilir.

Çocuklarda Gıcık Öksürük Neden Olur?

Çocuklarda gıcık öksürük neden olur diye sorulduğunda gıcık öksürük ile bahsedilen kronik öksürüktür. Kronik öksürük birçok farklı nedenden ortaya çıkabilen bir belirtidir. Solunum yolu enfeksiyonu, soğuk algınlığı ve grip en yaygın nedenidir. Enfeksiyonlar çocuğunuzun akciğerlerinde mukus birikimine sebep olur ve bu mukustan kurtulmak için çocuğunuz öksürür. Enfeksiyonların yanı sıra sigara dumanı, polen gibi farklı nedenler de kronik öksürüğe neden olabilir.

Çocuklarda Öksürük Nasıl Giderilir?

Çocuklarda öksürük nasıl giderilir merak ediliyor. Bunun için birden çok yol tavsiye edilmektedir.

  • Çocuğunuzu bol sıvı içmeye teşvik edin. Bu sıvıların ılık olması önemlidir. Et suyu veya limonlu sıcak su gibi ılık sıvılar mukusu gevşetmeye ve boğaz ağrısını yatıştırmaya yardımcı olabilir.
  • Kuru hava, çocuğun öksürüğünü daha da kötüleştirebilir. Çocuğunuzun bulunduğu odada havanın nemli olmasını sağlayın.
  • Çocuğunuzun ılık bir banyo veya duştan çıkan su buharını solumasına izin verin. Nemli havayı solumak mukusun gevşemesine yardımcı olabilir.
  • Ağrıyan boğazını daha iyi hissettirmek için çocuğunuza dondurma gibi soğuk yiyecekler verin.
  • Tuzlu su ve emme: Burun spreyi veya tuzlu su burundaki mukusun gevşemesine yardımcı olabilir. Çocuğunuzun burnunu sık sık sümkürmesini sağlayın.
  • Bir çay kaşığı bal öksürükle mücadeleye yardımcı olabilir, ancak yalnızca 1 yaşından büyük çocuklara verilmelidir.
  • İyileşmeyi desteklemek için çocuğunuzu bol bol dinlenmesini ve uyumasını sağlayın. Geceleri öksürük şiddetlenmiş gibi görünse de yukarıdaki ipuçları çocuğunuzun rahatlamasına yardımcı olabilir.

Bir çocuğun soğuk algınlığından kurtulmasının birkaç hafta sürebileceğini unutmayın. Bununla birlikte, çocuğunuzun öksürüğü hala devam ediyorsa, yüksek ateş veya nefes almada zorluk gibi semptomlar eşlik ediyorsa veya bunun daha ciddi bir hastalığın belirtisi olabileceğinden endişeleniyorsanız çocuğunuzu bir hekime götürün.

Çocuklarda Öksürük Ne Keser?
Çocuklarda Öksürük Ne Keser?

Çocuklarda Öksürük Ne Keser?

Öncelikle çocuğunuzun başını yüksekte tutun. Uyurken hafif dik bir pozisyonda uyuyabilmesi için yastıklarla sırtını destekleyin. Bu daha kolay nefes almasını sağlayacaktır. Daha sonra burnunun temiz olduğundan ve tıkalı olmadığından emin olun.

Çocuğunuz iki yaşından büyükse göğsüne Vicks ile masaj yapabilirsiniz. Diğer bir alternatif ise çocuğunuzun gargara yapmasını sağlamak. Ilık su ile tuzu karıştırarak gargara yaptırabilirsiniz. Açık havada yürüyüşün de öksürüğü yatıştırdığı biliniyor.

Çocuklarda Öksürük Ne İyi Gelir Evde?

Anne babalar evde çocuklarda öksürük ne iyi gelir merak ediyor. Bunun için birçok tarif bulunuyor. Bu tarifler yazımızın devamında.

Karabiber Pekmez: İki tatlı kaşığı ile bir tutam karabiberi karıştırın. Günde bir tatlı kaşığı çocuğunuza yedirebilirsiniz. Düzenli kullanımda hızlıca etki gösterecektir.

Ayva: Ayva çekirdekleri öksürük için etkili bir ilaç. Ayva çekirdekleri su veya süt ile kaynatılarak içilebilir. Bunun yanında ayva çayı da tüketilebilir. Çeyrek ayvayı dilimleyip iki bardak su ile kaynatılır. Bir tatlı kaşığı bal ilave edip çocuğunuza içirebilirsiniz.

Ballı Süt: Ilık içecekler öksürük için tavsiye ediliyor. Balın da öksürük tedavisinde etkilidir. Bu iki etkili besini birleştirerek çocuğunuza içirirseniz büyük ölçüde öksürüğü azalacaktır.

Ihlamur: Ihlamur ağrı kesici ve iltihap giderici bileşenleri içinde barındırır ve boğazı yumuşatır. Çocuğunuza günde iki üç bardak ıhlamur içirirseniz iyi gelecektir. Ancak ıhlamur çayının şeker içermemesine dikkat edin çünkü ıhlamurun iyileştirici etkisini azaltacaktır.

Zerdeçal: İnatçı öksürükler için iyi bir çözüm yolu zerdeçal tüketmektir. Bir tatlı kaşığı zerdeçal ile bir tatlı kaşığı bal karıştırılarak bir macun elde edilir. Bu macunu yemek çocuğunuzun boğazını rahatlatacak ve aynı zamanda öksürüğü kesecektir.

Pekmez-Tereyağı: Bir fincan pekmez, iki çay kaşığı eritilmiş tereyağı ve bir limonun suyu karıştırılarak içilebilir. Bu karışım grip belirtilerini, boğaz ağrılarını hafifletecektir.

Çocuklarda Öksürük Doğal Ne İyi Gelir?
Çocuklarda Öksürük Doğal Ne İyi Gelir?

Çocuklarda Öksürük Doğal Ne İyi Gelir?

Evde olan ya da kolayca bulabileceğiniz malzemelerle çocuğunuzun öksürüğünü azaltabilir ve kesebilirsiniz.

Çocuklarda Öksürük Bal ve Limon: İki çay kaşığı bal, ılık su ve limonu bir bardakta karıştırarak hazırlayın. Yalnızca bir yaşından küçük çocuğunuza bu çayı içirmemeye özen gösterin.

Çocuklarda Öksürük Pekmez: Üç yemek kaşığı pekmez, yarım limonun suyu, bir bardak su gerekli malzemeler. Malzemeleri bir kâsede karıştırın. Sabah ve akşam çocuğunuza içirebilirsiniz.

Çocuklarda Öksürük Zencefil: Bir adet kara turpun içini oyun. Buraya bal koyun ve bir gece bekletin. Çocuğunuza bu balı vermeden önce birer çay kaşığı zencefil ve zerdeçalla karıştırın. Öksürük için oldukça etkili bir yöntemdir.

Çocuklarda Öksürük için Ceviz Perdesi: Ceviz perdesi cevizin sert kabuğunun altında cevizi saran ince dokudur. Ceviz perdesi çayı öksürük tedavisinde etkilidir. Bir tutam ceviz perdesini kaynamış suya atın. Yaklaşık iki üç dakika suyun rengi değişene kadar bekleyin. Bu çayı çocuğunuza günde bir kere içirebilirsiniz.

Çocuklarda Öksürük için Şurup Tavsiyesi

Çocuğunuzda geçmeyen, inatçı bir öksürük varsa bir ilaç kullanmaya başlamadan önce mutlaka bir çocuk hastalıkları hekimine danışın. Böylece öksürüğün nedeni tespit edilerek daha doğru bir tedavi uygulanabilecektir.

Çocuklar için kullanılabilecek öksürük şuruplarından bazıları da şunlardır:

  • Actifed Şurup
  • Mukotik Öksürük Şurubu
  • Pedifen Şurup
  • Amoklavin Şurup
  • Zadifen Şurup

Çocuklarda Bitmeyen İnatçı Öksürük Anında Nasıl Kesilir?

Çocuklarda öksürük ne iyi gelir, ne keser, nasıl giderilir?