19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkAnne / ÇocukÇocuklarda ateş düşürme yolları neler, ateş kaç olmalı?

Çocuklarda ateş düşürme yolları neler, ateş kaç olmalı?

Çocuğa dokunulduğu zaman sıcaklık hissedilmesi ateşinin yükseldiği anlamını taşımamaktadır. Ancak çocuklarda ateş sınırının ne olduğunun mutlaka bilinmesi gerekmektedir. Çocuğun ateşinin yüksek olup olmadığını anlamanın tek yolu vücut ısısının ölçülmesi ve çocuklardaki ateş sınırının bilinmesidir. ‘Çocuklarda ateş sınırı kaç olmalı?’ sorusunun yanıtının yanı sıra çocuğun ateşini düşürme yöntemlerine de haberimizin içeriğinden ulaşabilirsiniz.

İçerikleri

Çocuklarda ateş sınırının kaç olması gerektiğinin ve ateş düşürme yollarının bilinmesi çocuğun sağlığı açısından çok büyük önem taşımaktadır. Çocuğun ateşinin yükselmesinin temel nedenleri enfeksiyon kapması ve salgın hastalıkların çocuğa bulaşmasıdır. Çocuğun ateşi yükseldiği zaman gerekli önlemlerin alınması kesinlikle ihmal edilmemelidir. Aksi takdirde ateşin yükselmesi çocukta çok ciddi sağlık problemlerine neden olabilir. Çocuğun ateşi normal seviyenin üstüne çıktığı zaman öncelikle çocuklardaki sınırının kaç olduğunun öğrenilmesi gerekmektedir.

Çocuklarda Ateş Neden Çıkar?

Ateşlerin çoğu enfeksiyonlardan veya diğer hastalıklardan kaynaklanır. Yüksek vücut ısısı, enfeksiyonlara neden olan bakteri ve virüslerin hayatta kalmasını zorlaştırır. Ateşe neden olabilecek yaygın durumlar şunlardır:

  • Üst solunum yolu enfeksiyonları
  • Nezle
  • Kulak enfeksiyonları
  • Roseola hastalığı (ateşe ve kızarıklığa neden olan bir virüs)
  • Bademcik iltihabı
  • Böbrek veya  idrar yolu enfeksiyonları
  • Su çiçeği ve boğmaca gibi yaygın çocukluk hastalıkları

Çocuğunuzun ateşi, aşılardan sonra veya kat kat giyinme nedeniyle aşırı ısınması durumunda da yükselebilir.

Çocuklarda Ateş Sınırı Kaç Olmalı?

Çocukların normal vücut ısısı 35 ve 36 derece aralığındadır. Çocuğun vücut ısısının 38 derece ve üstüne çıkması ise ateşinin yükseldiği anlamını taşımaktadır. Çocuğun ateşinin 38 ve 39 derece seviyelerinde olması uzmanlar tarafından yüksek ateş olarak kabul edilmektedir. Uzmanlar, havaleye yakın yüksek ateşin derecesinin ise 40 ve üstü ateş sınırı olduğunu ifade etmektedir. Çocuğun ateşi 40 derece ve üstüne çıktıysa gerekli önlemler alındıktan sonra bir sağlık kuruluşuna müracaat edilmesi kesinlikle ihmal edilmemelidir.

Çocukların Ateşi Niçin Ölçülmeli?

Çocuklar ateşlerinin yükseldiğinin farkına varamadıkları için bu durumu ebeveynlerine söyleme gereksinimi duymazlar. Hatta ateşlerinin yükseldiğinin farkına varsalar dahi bunun bir sağlık problemi olduğunu algılayamazlar. Bundan dolayı çocuğun ateşinin yükselip yükselmediğini anlaşılması için vücudundaki belirtilerin takip edilmesi gerekmektedir. Yüksek ateşle birlikte genellikle halsizlik ve yorgunlukta seyretmektedir. Bu nedenle çocukta sürekli uykuya eğilim varsa ve halsizlikte gözlemleniyorsa ateş ölçümünün yapılması ihmal edilmemelidir.

Çocukların Ateşi Hangi Bölgelerden Ölçülmeli?
Çocukların Ateşi Hangi Bölgelerden Ölçülmeli?

Çocukların Ateşi Hangi Bölgelerden Ölçülmeli?

Çocukların ateşi ağız bölgesi ile koltuk altı bölgesinden ölçülmelidir. Bebeklerde ise ateş ölçümü genellikle ağız yoluyla yapılmaktadır. 2 yaş ve üstü çocukların ateşi ise koltuk altı bölgesinden ölçülmektedir. Bebeklerin ateşi kulaktan da ölçülebilmektedir. Ancak bebeklerin ateşinin kulaktan ölçülmesi genellikle doktorlar tarafından yapılan ve oldukça da güvenilir bir ateş ölçme tekniğidir.

Vücudun savunma mekanizmalarından biride ateştir. Vücut ateşinin çok yükselmesi ya da çok düşük olması bağışıklık sisteminde çöküşlere neden olabilmektedir. Çocuklar ateşlendiği zaman tedavisi yapılmaz ve gerekli önlemler alınmazsa bu sağlık probleminden ilk hasarı beyin almakta ve ölümcül sonuçlara neden olabilmektedir.

Çocuğa Ne Zaman Ateş Düşürücü İlaç Verilmeli?

Çocuklarda ateş takibi yapılırken ateş sınırının ne olduğunun bilinmesi bilinçli hareket etmek için olmazsa olmazdır. Bu sınır bilindiği zaman tedaviye başlamak için gerekli tedbirlerin alınması daha kolay olmaktadır. Çocukların ateşi sınırın biraz üstüne çıktığı zaman çocuğa hemen ateş düşürücü ilaç verilmesinin doğru bir davranış olmadığı bilinmelidir. Bu durumda ateş düşürücü ilaçtansa, çocuğun ateşinin düşmesine yardım eden ve evde rahatlıkla uygulanabilecek yöntemlere başvurulması daha sağlıklıdır.

Çocuklarda Ateş Düşürme İçin Evde Ne Yapılmalı?

Kıyafetleri Çıkartılmalı

Çocuğun ateşinin yükseldiği fark edildiği anda üstündeki kıyafetleri çıkartılmalıdır. Çocuğun kıyafetlerinin çıkartılmasına rağmen ateşinde en fazla yarım saat içinde düşme olmadıysa diğer ateş düşürme yöntemleri uygulanmalıdır.

Ilık Duş Aldırılmalı

Çocuğun kıyafetleri çıkartılmasına rağmen ateşinde düşme olmadıysa çocuğa en etkili ateş düşürme yöntemleri arasında yer alan ılık suyla duş aldırılmalıdır. Çocuğa ılık suda bir süre duş aldırılması ateşinin düşmesine yardımcı olabilir.

Sirkeli Su Uygulanmalı

Çocuğa ılık suda duş aldırıldıktan sonra alın ve koltuk altı gibi ateşin yüksek olduğu bölgelere sirkeli su yöntemi de ateşi düşürebilir. Bu yöntemler uygulanmasına rağmen 2 saat içerisinde çocuğun ateşi düşmüyor ve sürekli yükseliyorsa vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna müracaat edilmelidir.

Yeni Doğan Bebeklerin Ateşlenmesi

Yeni doğan bebeklerde bağışıklık sistemi henüz çok fazla gelişmediği için yüksek ateş, bebeklerde çok ciddi enfeksiyon rahatsızlıklarına yol açabilmektedir. Yeni doğan bebeğin ateşi 38 derece ve üstüne çıktıysa ılık bir duş aldırılmalı ya da bebeğe hiç müdahale etmeden derhal bir sağlık kuruluşuna götürülmelidir.

Çocuklarda Ateşe Ne İyi Gelir?
Çocuklarda Ateşe Ne İyi Gelir?

Çocuklarda Ateşe Ne İyi Gelir?

Küçük çocuklar, zayıf ve gelişmemiş bağışıklık sistemleri nedeniyle birçok hastalığa yakalanma eğilimindedir. Çocuklarda en sık görülen hastalıklardan biri ateştir. Bir ebeveyn olarak, çocuğun ateşi hakkında endişelenmeniz doğaldır, ancak çocuklarda ateş için en iyi ev ilaçlarını bulmak için acele etmeden önce sakin kalmanız ve hastalığın nedenini anlamanız hayati önem taşımaktadır .

Pek çok insan, çocuklarda ateşin bazen vücudun ortaya çıkan enfeksiyonla savaşmak için doğal savunma mekanizması olduğunu bilmez. Çoğu ebeveyn, yüksek sıcaklığın nasıl olduğu konusunda endişelenir ve onu düşürmek için her şeyi yapmaya çalışır. Bununla birlikte, yüksek vücut ısısı, ateşin bir endişe nedeni olup olmadığının her zaman en iyi göstergesi değildir. Çocuğunuzun aktivitelerini, besin alımını ve idrara çıkma düzenini gözlemlemeniz gerekir; çocuk kendini rahat hissediyorsa, aktifse ve iyi besleniyorsa paniğe gerek yok. Bununla birlikte, çocuk kendini düşük hissediyorsa ve ateşi iki veya daha fazla gün devam ederse, ateşi düşürmek için çocuklarda ateş için aşağıdaki ev ilaçlarını deneyebilirsiniz .

Zencefil Banyosu:

Ortak bir mutfak malzemesi – zencefil, çocuklarda ateşe neden olan bakterileri öldürme yeteneği ile bilinir. Zencefilin ısı içeriği, vücut ısısını ve toksinleri ortadan kaldırmaya yardımcı olan terlemeye neden olur. Hasta çocuğa ferahlatıcı bir banyo yapmak için bir kova ılık suya yaklaşık iki yemek kaşığı zencefil tozu ve birkaç dilim çiğ zencefil ekleyin. Bir çocuğun ateşini doğal olarak nasıl azaltacağınız konusunda endişeleniyorsanız , zencefil banyosu işinizi görecektir.

Dikkat: Zencefil suyuyla temas tahrişe neden olabileceğinden banyo sırasında gözlerinizi kapalı tuttuğunuzdan emin olun.

Hardal Yağı ve Sarımsak:

Kuzey Hindistan’ın çoğu yerinde insanlar günlük yemeklerinde hardal yağı ve sarımsak kullanırlar. Ancak, pek çok insan bu bileşenlerin mucizevi etkilerini bilmiyor. Hem hardal yağı hem de sarımsak ateşi düşürmede etkilidir. İki yemek kaşığı sıcak hardal yağına bir yemek kaşığı lapa haline getirilmiş sarımsak ekleyin ve karışımı soğumaya bırakın. Karışımı uyumadan önce çocuğun ayaklarına, avuç içine, göğsüne ve sırtına uygulayın ve bölgelere nazikçe masaj yapın. Kombinasyon, yalnızca toksinin atılmasına ve ateşin düşürülmesine yardımcı olmakla kalmayıp aynı zamanda vücut ağrısını hafifletmeye yardımcı olan terlemeye neden olur.

Kuru Üzüm:

Kuru üzümün antibakteriyel özellikleri enfeksiyonla etkili bir şekilde savaşır ve çocuklarda ateşi düşürmeye yardımcı olur. Yaklaşık 25 tane kuru üzümü yarım bardak suda bir saat bekletin ve yumuşayınca ezerek macun haline getirin. Karışımı çocuğa günde iki kez verin ve kısa sürede vücut sıcaklığında gözle görülür bir fark göreceksiniz. Evde ateşi nasıl düşüreceğinize dair ipuçları arıyorsanız , bu ilaç kesinlikle işinize yarayacaktır.

Limon ve Bal:

Limon ve bal, tıbbi özellikleriyle bilinir; limonun c vitamini içeriği bağışıklığı artırmaya yardımcı olur ve bal beslenme sağlar. Bileşenlerin kombinasyonu ateşi düşürmede oldukça etkilidir. Bir yemek kaşığı bal ve eşit miktarda limon suyunu karıştırıp çocuğunuza bu karışımı yedirerek ateşinin düşmesini sağlayabilirsiniz..

Soğan:

Çocuklarda ateş için en geleneksel ev ilaçlarından biri olan soğan, ateşi düşürmenin yanı sıra vücut ağrılarını gidermede de etkilidir. İki veya üç kalın soğan dilimi kesin ve yatmadan önce birkaç dakika çocuğun ayaklarına sürün. İşlemi günde iki kez tekrarlayın, ateş otomatik olarak düşecektir.

Ateşlenen Çocuk Ne Zaman Hastaneye Götürülmeli?
Ateşlenen Çocuk Ne Zaman Hastaneye Götürülmeli?

Ateşlenen Çocuk Ne Zaman Hastaneye Götürülmeli?

Çocukların ateşi çok hızlı yükseliyor ve 40 derecenin üstün çıktıysa, yeni doğan bebeklerin ise ateşi 38 derecenin üstüne çıktıysa hemen bir sağlık kuruluşuna müracaat edilerek uzman bir hekimden yardım alınmalıdır.

Ateşi yükselen çocuk iştah kaybı yaşıyorsa uzman bir hekimden yardım alınmalıdır. Çocuk, ateşi yükselmesine rağmen su içmeyi dahi kabul etmiyorsa, vücudun su kaybetmesi daha ciddi sağlık problemlerine neden olabileceği için bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Yüksek ateşle birlikte ishalde seyrediyorsa bir sağlık kuruluşuna gidilmesi ihmal edilmemelidir.

Çocuklarda Ateş Düşürme İçin İlk Yapılması Gerekenler Neler?