28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkAnne / ÇocukÇocuklarda dikkat dağınıklığı için ne yapılmalı?

Çocuklarda dikkat dağınıklığı için ne yapılmalı?

Çocuklarda dikkat dağınıklığı özellikle son dönemlerde çok sık görülen bir durumdur. Çocukların yapmış oldukları ufak hatalar, ileride doğacak büyük sorunların habercisi olabilir. Bu nedenle dikkat dağınıklığı nedir, nasıl anlaşılır, ne zaman belli olur gibi soruların cevabının iyi bilinmesi gerekmektedir. Birçok çocuğun yaşamakta olduğu dikkat dağınıklığı konusunda sizlere detaylı bilgiler sunacağız.

İçerikleri

Son zamanlarda birçok kişiden çocuklarda dikkat dağınıklığı ya da hiperaktivite bozukluğu kelimelerini duymuşsunuzdur. Bir bakıma konsantre bozukluğu anlamına gelen dikkat dağınıklığı için mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır. Gerekli görüldüğü zaman da hemen tedavisine başlanmalıdır.

Çocuklarda Dikkat Dağınıklığı Nasıl Anlaşılır?

Aileler genelde çocuklarını diğer çocuklarla kıyaslarlar. Bu durum son derece yanlıştır. Çünkü her çocuk kendine özeldir. Bu nedenle davranışlar kıyaslanmamalıdır. Çok hareketli bir çocuğa sahip olan anne-babalar bunun gelip geçici bir süreç olduğunu düşünebilirler. Ancak çok hareketli ve dikkatini bir şeye veremeyen çocuklar için çocuklarda dikkat dağınıklığı nasıl anlaşılır öğrenilmeli ve çocuk bu doğrultuda takip edilmelidir. Dikkat dağınıklığı olan çocuklarda gözlemlenebilecek bazı davranışlar şunlardır:

  • Çocuk doğduğu andan başlayarak huysuzdur.
  • Çocuk büyüdükçe fazla hareketlidir.
  • Dikkat dağınıklığı olan çocuklara bir şey anlatmak çok zordur.
  • Dikkat dağınıklığı olan çocuklar bazı dersleri sıkıcı bulur ve kendini bu derslere vermezler.
  • Uzun süreli unutkanlık görülebilir.
  • Arkadaşlarını rahatsız edebilecek davranışlarda bulunabilirler.
  • Eşyaları tutarken bir anda bırakma şeklinde ufak sakarlıklar görülebilir.
  • Başlanan etkiliğin sonunu getiremeyebilir.
  • Bir yerde sakince oturmazlar ve sürekli bir şeyler yapmak isterler.

Çocuklarda Dikkat Dağınıklığı Kaç Yaşında Belli Olur?

Dikkat dağınıklığı bebeklik döneminde fark edilmeyebilir. Çocuk büyüdükçe bazı farklılıklar gözlemlenir. Çocuklarda dikkat dağınıklığı kaç yaşında belli olur derseniz, genelde 3 yaşında belli olmaktadır. Belirtiler ilk olarak 3 yaş civarında ortaya çıksa da, kesin tanı ilkokul döneminde koyulabilir.

Çocuklarda Dikkat Dağınıklığı Nedenleri Neler?

Çocuklarda dikkat dağınıklığı ile dikkat eksikliği genelde karıştırılan birbirine yakın durumlardır. Dikkat eksikliği tedavisi olan bir hastalıktır. Dikkat dağınıklığı ise çeşitli durumlara bağlı olarak ortaya çıkan değişken bir durumdur. Dikkat dağınıklığı yaşanılan yoğun stres, kaygı ve beyinde hasara yol açabilecek bir darbe gibi nedenlere bağlı olarak görülebilir.

Çocuklarda Dikkat Dağınıklığı İçin Ne Yapılmalı?
Çocuklarda Dikkat Dağınıklığı İçin Ne Yapılmalı?

Çocuklarda Dikkat Dağınıklığı İçin Ne Yapılmalı?

Çocuklarında dikkat dağınıklığı ya da hiperaktivite bozukluğu olan ebeveynler çocuklarda dikkat dağınıklığı için ne yapılmalı diye araştırma içerisine girerler. Dikkat dağınıklığı olan çocuklara davranışlarda sabırlı olunmalıdır. Çocukların ders çalışma ortamları gözden geçirilmelidir. Ders çalışılacak odada dikkati dağıtabilecek eşyalar varsa kaldırılmalıdır. Ayrıca evde çok eşya var ve ev dağınıksa tekrar bir düzenleme yapılmalıdır. Dikkat dağınıklığı olan çocuklar ısrarcı olabilirler. Bu nedenle sizlerde çocuklarınıza karşı sabırlı olmalı ve bir şey için onlara çok ısrar etmemelisiniz.

Çocuklarda Dikkat Dağınıklığına Ne İyi Gelir?

Çocuklarına dikkat dağınıklığı olduğu söylenen aileler hemen çocuklarda dikkat dağınıklığına ne iyi gelir araştırmaktadır. Dikkat dağınıklığına sahip çocukları olan ailelerin dikkat etmeleri gereken ayrıntılar şunlardır:

  • Düzenli ve dengeli beslenmeye dikkat edilmelidir.
  • Düzenli olarak egzersiz yapılmalıdır.
  • Uyku düzenine dikkat edilmelidir.
  • Aynı anda birden fazla iş yapılmamalıdır.
  • Omega 3 yönünden zengin besinler tüketilmelidir.
Çocuklarda Dikkat Dağınıklığı Testi Nasıl Yapılır?
Çocuklarda Dikkat Dağınıklığı Testi Nasıl Yapılır?

Çocuklarda Dikkat Dağınıklığı Testi Nasıl Yapılır?

Ailelerin çoğu çocuklarda dikkat dağınıklığı testi nasıl yapılır kaygılanmaktadırlar. Ancak gelişen teknoloji ile yapılan bu testler için korkmanıza hiç gerek yok. Dikkat dağınıklığı tanısını koymak için Moxo dikkat testi yapılmaktadır. Bu test sayesinde dikkat dağınıklığının temel belirtileri ölçülmektedir.

Moxo testi dışında ICD-10 veya DSM-5 testleri de yapılabilmektedir. Ancak genel olarak bilimselliği kanıtlanmış Moxo testi tercih edilmektedir. Bir online dikkat ölçme testi olan Moxo testinde 420 tepki ve tepkisizlik eylemleri incelenmektedir. İnceleme sonucunda çıkan raporda dikkat dağınıklığı teşhisi koyulur.

Çocuklarda Dikkat Dağınıklığı Tedavisi Nasıldır?

Çocuklarda dikkat dağınıklığı tedavisi nasıldır sorusunun cevabı çocuğun yaşına, cinsiyetine, elde edilen bulgulara ve diğer hastalıklarına göre değişmektedir. Dikkat dağınıklığının ilaçlı ve ilaçsız tedavileri vardır. Genelde her iki yöntem uygulansa da, bazı durumlarda ilaçsız tedaviler tercih edilmektedir. Bu durum tamamen çocuğa göre değişmektedir. İlaçsız tedavi yönteminde düzenli fiziksel ve mental egzersizler önerilmektedir. Ayrıca psikolojik deste amacı ile terapiler düzenlenmektedir. Çocuklara verilen eğitimlerin dışında ailelere de eğitim verilmektedir. Çünkü bu süreçte ailenin anlayışlı ve sabırlı olması çok önemlidir.

Çocuklarda Dikkat Dağınıklığı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Çocuklarda dikkat dağınıklığı olup olmadığının belirlenmesi için çok kapsamlı araştırmalar yapılmalıdır. Bu nedenle ilk olarak çocuk psikoloğuna ya da çocuk psikiyatrisine gidilmelidir. Burada yapılan değerlendirmeler sonrasında gerekli bölümlere yönlendirmeler yapılacaktır.

Saraçoğlu Çocuklarda Dikkat Dağınıklığı ve Hiperaktivite Kürü