24 Nisan 2024 Çarşamba
Ana SayfaSağlıkAnne / ÇocukÇocuklarda diyabet belirtileri neler, nasıl beslenmeliler?

Çocuklarda diyabet belirtileri neler, nasıl beslenmeliler?

Diyabet, günümüzün en çok konuşulan hastalıklarındandır. Diyabet, vücudumuzdaki insülin oranının yeterli olmadığında ya da etkili olacak şekilde kullanılmadığında ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu hastalıkla baş etmek zor bir süreçtir. Eğer dikkatli davranılmazsa hayatınızın sonuna dek tehlikeli bir yaşam sürebilirsiniz.

İçerikleri

Diyabet son zamanlarda çocuklarda da sık rastlanan bir hastalık haline gelmiştir. Bu durumda ebeveynlere büyük görevler düşmektedir. Diyabet genetik olabileceği gibi sonradan beslenme şeklinin yanlışlığından dolayı da meydana gelebilecek bir hastalıktır. Önceden çocuklarınıza sağlıklı bir beslenme şekli oluşturmazsanız sonrasında diyabet ile karşı karşıya gelebilirsiniz.

Çocuklarda Diyabet Belirtisi Neler?

Çocuklarda genetik olmasının yanı sıra beslenme hatalarından ve hareketsiz hayat sürmelerinden kaynaklı olarak diyabet hastalığı rastlanmaktadır. Çocuklarınızın egzersiz yapmasını sağlamalısınız. Aynı zamanda beslenme şekillerine de dikkat etmelisiniz. Çocuklarınızda diyabetin olup olmadığını anlamak için gözlemleme yapmanız gerekmektedir. Çünkü açık ve bilindik belirtileri bulunmaktadır. Bu belirtileri sıralayacak olursak;

  • Aşırı kilo
  • Hızlı kilo alma
  • Aşırı susama
  • Aşırı açlık
  • Açlıktan kaynaklı titreme
  • Sık sık terleme
  • Uyku hali
  • Cinsel organlarında yanma ve kaşıntı
  • Sık sık tuvalete çıkma isteği
  • Aşırı yorgunluk
  • Dikkatsizlik
  • Huzursuzluk
  • Acıkınca ağlama ve öfke
  • Kalpte çarpıntının olması olarak sıralayabiliriz.

Bu rahatsızlıkları çocuğunuzda gördüğünüzde hemen bir doktora başvurmalısınız. Bir çocuk diyetisyeniyle görüşüp çocuğunuza nasıl beslenme şekli ayarlayacağınızı öğrenmelisiniz. Üstelik egzersizlerini nasıl uygulayacağınızı da öğrenebilirsiniz. Çocuklarınızın bu belirtileri yaşamaması ve bu hastalıkla karşılaşmaması için beslenmesine dikkat etmelisiniz. Genetik olarak var olan hastalığı ise düzenli ve sağlıklı beslenmeyle kontrol altına alabilirsiniz.

Diyabetli Çocuklarda Beslenme Şekli

Çocuğunuza diyabet hastalığı tanısı konulduğunda doktorunuzun dediklerini aksatmadan uygulamalısınız. Çocuklarınızın eline tablet, telefon vermeyip hareket edeceği oyunlar oynamasını sağlayabilirsiniz. Temel besin kaynağı olan ürünleri tercih edebilirsiniz. Çikolata ve şekerden uzak tutmayı denemelisiniz.

Çikolata ve şekeri unutturacak gıdalar tercih etmelisiniz. Meyve ve kuru meyvelere çocuklarınızı yönelterek şeker isteklerini giderebilirsiniz. Doktorunuzun dediği şekilde az miktarda arada ödül niyetine yedirebilirsiniz. Süt, peynir, ceviz, fındık gibi ürünleri tercih etmelisiniz. Abur cubur istekleri olduğunda evinizde az yağlı ve az şekerli olarak tam buğday unuyla kekler ve kurabiyeler yapabilirsiniz. Çocuğunuza bu tanı konulduktan sonra beslenme şekline oldukça dikkat etmelisiniz.

Kan şekeri düşen ve çıkan çocuklarınız için ara öğünleri çeşitlendirip ara öğün sayısını arttırabilirsiniz. 3 ana öğünle birlikte 3 ara öğün olarak beslenme şekli belirleyebilirsiniz. Bu planınızın saatleri her gün aynı saatler olması gerekmektedir. Kararlılık ve tutarlılık önemlidir. Sabah kahvaltısı önemli öğünlerden biridir ve genellikle erken saatlerde yapılması daha sağlıklıdır.

Planınızı buna göre yapabilirsiniz. Şeker içeren ürünlerle birlikte şekeri tamamen hayatınızdan çıkarmanız gerekmektedir. Paketli gıdalardan çocuklarınızı uzaklaştırmak için evde alternatif ürünleri tam buğday unuyla ve az şeker kullanarak yapabilirsiniz. Şeker yerine sağlıklı tatlandırıcıları tercih edebilirsiniz. Bal, keçiboynuzu özü, karadut özü gibi ürünler olabilir. Tuz oranını da oldukça azaltmanız gerekmektedir.

Çocuğunuzun sağlığı için beslenme şekli oldukça önemlidir. Diyabet hastası olan çocuklar için ise iki kat fazla ilgilenmek gerekmektedir.