Çocuklarda menenjit hastalığı, bundan on yıllar öncesine kadar, ölümcül bir hastalıktı. Büyük oranda bu hastalıktan ölmeyen çocuklar, sakat kalırdı. Ancak günümüzde Çocuklarda menenjit hastalığı kolayca teşhis ve tedavi edilebilir hale geldi. Çocuklarda menenjit beyin ve omurilik yapısını koruyan zarın, bakteriler veya virüsler tarafından kuşatılması ve iltihaplanması olarak açıklanabilir. Mikroplar, bu zarda enfeksiyona yol açar. Çocuklarda menenjit hastalığı 2 farklı türe ayrılır.
- Viral kaynaklı menenjit
- Bakteri kaynaklı menenjit
Menenjit Türleri Neler?
Viral menenjit, genelde çok kötü sakatlıklar bırakmaz, iyi tedavi edilirse hastayı sorunsuz iyileştirmek mümkün olur. İkinci kısım ise bakteri kaynaklı beyin zarı iltihabıdır ve Pnömokok bakterisi, hemofilüs bakterisi veya meningokok adı verilen bakteri tarafından gelişir. Bu form da erken teşhis edilirse, hastada büyük hasarlar bırakmadan tedavi edilebilir. Hastanın yaşı, hastalığın teşhisinde önemli bir faktördür.
Hasta çocuksa yüksek ateş, uyuşukluk, kusma, boyun sertliği başlıca belirtileridir. Bebeklerde aşırı bir ağrı nedeni ile kesintisiz ağlama görülebilir. Bakteri kaynaklı menenjit hastalığının bir diğer belirtisi de deri altındaki kırmızılıklar- kanamalardır. Bu durumda doktor bazı fiziksel belirtiler arar. Örneğin bebeğin kafasını öne doğru eğmede zorlanacaktır. Boyun sertliği ile menenjit hastalığı teşhisi konmadan önce, belden sıvı alınarak LAB ortamında inceleme yapılır. Bazen çocukta başka bir nedenden dolayı oluşan enfeksiyonların yükselttiği ateş nedeni ile beyin zarında iltihaplanma süreci başlar. Yüksek ateş, bu tür ciddi hastalıkları tetikleyebilir, pnömokok bakteriler, ayrıca pnömoni -zatürre hastalığını da tetikler.
Tıpta günümüzde menenjit hastalığını teşhis etmek için kullanılan bir diğer güvenli yöntem; lomber ponksiyon yöntemidir. Çekilecek röntgen veya tam kan testleri ile menenjit hastalığı teşhis edilemez. Hastalığın ciddiyeti göz önüne alındığında, erken teşhis ve hızlı tedavi çok önemlidir. Bazı hastalarda duruma göre nöron koruyucu tedavi ve steroid tedavi yöntemi de uygulanır. Bakteri kaynaklı menenjit hastalığı, son 10 yılda yüzde 55 oranında azalmıştır.
Menenjit, beyni çevreleyen meningeal zarların ve spinal kordun enflamasyonu olarak açıklanabilir. Bakteri, virüs ve mantarlar gibi pek çok mikroorganizma menenjite yol açabilir. Çocukluk döneminde bakteriyel menenjitlerinin yüzde 95’inden fazlasında üç tip mikroorganizma sorumludur.
Çocuklarda Görülen Menenjit Belirtileri
- Şiddetli baş ağrısı,
- Ateş,
- Kusma,
- Bilinç kaybı-değişimi,
- Nöbet,
- Papilödem ve fokal nörolojik bulgular olarak sıralanır.
Menenjit Tedavisi
Çocuklarda menenjit tedavisi için 6 saate bir 250 bin U Penisilin G, veya 200mg Ampisilisin, ya da 80 mg Seftriaskon uygulanabilir. Bu ilaçlara alternatif olarak 6 saatte bir 200 mg Nafsilin ya da 12 saatte bir 10 mg Rifampisin ya da 8 saatte bir 7.5 mg Gentamisin kullanılabilir.