Ana SayfaSağlıkAnne / ÇocukÇocuğunuz yeteri kadar uyuyor mu? İşte araştırma sonuçları

Çocuğunuz yeteri kadar uyuyor mu? İşte araştırma sonuçları

İçerikleri

Lise öğrencilerinin yüzde 73’ünün düzenli ve yeterli miktarda uyumadığı öğrenildi. Uzmanlar, ilkokul öğrencilerinin 9 ile 12, lise öğrencilerinin ise 8 ile 10 saat uyuması gerektiğini belirtiyor. Uykusuzluk öğrencilerin ruh hallerini, dikkatlerini ve başarılarını önemli ölçüde etkiliyor.

Yapılan son araştırmaya göre 15 yaş altı çocukların günde 9 ile 12 saat, ergenlerin ise günde 8 ile 10 saat arasında uyuması gerektiğini kanıtladı. 2018 yılında yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre ise lise öğrencilerinin yüzde 73’ünün yeteri kadar uyumadığı biliniyor. Üstelik uykusuzluğun sonuçları gençlerin geleceklerini önemli ölçüde etkiliyor.

Gençlerin Doğal Uyku Döngüleri Yarıda Kesiliyor

Uzmanlar bu sorunların ana etkeninin gençlerin ebeveynlerinin taklit etmesinden kaynaklı olduğunu ve model aldıkları büyüklerine göre uyku düzenlerini oluşturduklarını belirtiyor.

Bu yüzden ailelerinde çocuklarında görmek istedikleri uyku alışkanlıklarını benimsemelerinin ne kadar önemli olduğuna dikkat çekiyorlar. Buna okul günlerinde akşam 10’dan önce tüm elektronik aletleri kapatmak da dahil. Ancak gençlerin, yetişkinlere kıyasla biraz daha farklı bir uyku döngülerinin olduklarını unutmamak da gerekiyor.

Uzmanlar gençlerin bedenlerinin ve zihinlerinin ergenlik boyunca önemli bir değişime uğradığını ve uyku saatlerinde de değişkenlik olmasının şaşırtıcı bir şey olmadığını söylüyor. Bu şu demek oluyor. Eğer çocuğunuz gece geç saatte uyumak istiyorsa veya sabahları yataktan çıkmak konusunda zorlanıyorsa bunu kasıtlı olarak yapmıyor. Sadece kendi doğal uyku düzenine uymaya çalışıyor.

Ergenlik sırasında hormonlarda büyük bir değişim görülür ve gençlerin bedenleri uyku düzenlerinde dalgalanmalar yaşar. Bu da gece geç saate kadar ayakta kalmalarına ve sabah geç uyanmalarına neden olur. Uyku döngülerindeki farklılıklar özellikle ergenlik döneminde büyük bir sorun olabiliyor ve bu yüzden de birçok genç ihtiyacı olduğu kadar uyumuyor.

Bu Soruna Katkıda Bulunan Diğer Faktörler Neler?

Uzmanlar gençlerin ihtiyacı olandan daha az uyumalarının çok yaygın bir durum olduğunu ve dünya çapında geçerli olduğunu belirtiyor. Yeni uyku düzenleri göz önüne alındığında bunun kaçınılmaz ve normal olduğunu belirten uzmanlar, ebeveynlerin bu durumu anlamadıklarının altını çiziyor.

Çocuklarının iyiliğinden başka bir şey istemeyen aileler eğer ergenlik boyunca yaşanan bu değişim karşısında anlayışlı olursa, aile içi çatışmaların büyük bir çoğunluğu da önlenebilir. Asıl sorun ise gençlerin biyolojik saatlerine uygun bir sosyal düzenimiz olmaması. Yani dünya düzeni tamamen yetişkinlere göre inşa edilmiş durumda.

Örneğin okul, gençlerin bedenlerinin doğal olarak güne başlamak istedikleri saatten çok öncesinde başlıyor.

Uzmanlar, okul günlerinde çocukları erkenden yatmaya zorlamanın düşünüldüğü gibi etkili olmayacağını çünkü gençlerin muhtemelen uyuma konusunda zorlanacağını belirtiyor.

Buna ek olarak aşağıdaki nedenler de uyuma konusunda sorunlara neden olabiliyor:

  • Elektronik cihazlar
  • Ödevler
  • Kafein
  • Anksiyete

Az Uyumanın Sonuçları Nelerdir?

Her gece önerilen miktarda uyumak konusunda zorlanan bu kadar genç varken, aileler az uyumanın gerçekte ne gibi sonuçları olacağını merak ediyor. Eğer uykusuzluk gençler arasında bu kadar yaygın bir sorun ise, gerçekten de endişelenilmesi gereken bir durum mudur?

Bu sorunun yanıtı evet. Gerçekten de ailelerin bu konuda endişelenmesi gerekiyor. Yeteri kadar uyusalar bile ruh hallerinin değişken olduğu ergenler hormonel anlamda oldukça önemli ve gayet doğal bir değişimden geçiyorlar. Bu değişime bir de uykusuzluk dahil olduğunda gençler aşağıdaki şu sorunları sıklıkla yaşayabiliyor:

  • Ruh hali dengesizliği
  • Derslerde uyanık kalmakta zorluk
  • Konsantrasyon bozukluğu
  • İlgilerini çeken şeylere karşı ilgisizlik
  • Depresyon benzeri belirtiler

Aileler Bu Konuda Ne Yapabilir?

Çocuklarının ihtiyacı olan uykuyu alabilmeleri için ailelerin yapabileceği bazı şeyler var.

Uzmanlar çocuklarınızın hayatlarında aktif bir rol almanızı ve yeterli miktarda uyumanın önemini onlara örnek olarak göstermenizi öneriyor.

Bunun için aşağıdaki şu yöntemleri uygulayabilirsiniz:

  • Akşam 10’dan önce tüm elektronik cihazları kapatmak
  • Kafein tüketimini sınırlandırmak
  • Uyku alışkanlıkları konusunda örnek olmak
  • Ödevlerini vakitli bir zamanda yapmasına teşvik etmek

Uzmanlar aynı zamanda ailelerden çocuklarının uyku kalıplarını da gözlemlemesini istiyor.