22 Nisan 2024 Pazartesi
Ana SayfaSağlıkAnne / ÇocukÇocuklarda balgamlı öksürük neden Olur? Ne iyi gelir? Doğal tedavisi

Çocuklarda balgamlı öksürük neden Olur? Ne iyi gelir? Doğal tedavisi

Soğuk havaların gelmesi ile birlikte sıkça karşılaşılan çocuklarda balgamlı öksürük neden olur? Balgamlı öksürüğe ne iyi gelir? Bitkisel tedavisi..

İçerikleri

Dışarıdan gelen mekanik ya da kimyasal etkenlere karşı akciğerlerin bir refleks geliştirmesi sonucunda çocuklarda balgamlı öksürük meydana gelir. Vücudun yabancı uyarıcılara karşı geliştirdiği bir savunma mekanizması olan öksürük ne anlama geliyor? Balgamlı öksürüğe ne iyi gelir?

Çocuklarda Balgamlı Öksürük Nedir?

Sağlıklı bir vücuda sahip olan kişilerde nefes borularının yabancı maddelere karşı öksürük geliştirdiği görülmektedir. Öksürüğün birçok farklı sebebi olabilmektedir. Özelikle çocuklarda görülen balgamlı öksürük rahatsızlığına dikkat edilmesi gerekmektedir. Bronşların içerisinde meydana gelen balgamın dışarıya atılmasını sağlayan öksürük bazı hastalıkların habercisidir. Bu nedenle uzun süren öksürükler için çocuklar bir doktora götürülmeli ve öksürüğün etkilerini azaltmanın yolları denenmelidir.

Çok sık görülen balgamlı öksürük ile beraber ateş meydana geldiği zaman çocukların günlük hayat kalitesi olumsuz olarak etkilenmektedir. Zatürrenin habercisi olan bu durumda balgamın rengi önem arz etmektedir. Balgamın rengi beyazdan yeşile ya da sarıya dönüyor ise durum daha da kötüye gidiyor anlamına gelmektedir. Bununla beraber kanlı balgam da görülebilir. Bu gibi belirtiler görüldüğü zaman mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.

Çocuklarda Balgamlı Öksürük Neden Olur?

Özellikle kış aylarında görülen öksürük sadece hastalık olarak algılanmamalıdır. Farklı sağlık sorunlarının da belirtisi olabilen çocuklarda balgamlı öksürük neden olur? sorusunu özellikle anne ve babalar sormaktadır. Geniz akıntısı benzeri basit nedenlerle meydana gelebilen balgamlı öksürük, ciddi akciğer enfeksiyonları sonrasında da görülebilmektedir.

Bronşlarda bulunan reseptörler farklı nedenlerle uyarıldığı zaman öksürük meydana geliyor. Bu bölgede mukus bulunduğu zaman balgam şeklinde bu mukusların dışarı atılmasını sağlıyor. Asla ihmal edilmemesi gereken çocuklarda balgamlı öksürük sonrasında zatürre, bronşit, larenjit ve boğmaca gibi hastalıklar meydana gelebiliyor. Bu nedenle uzun süren balgamlı öksürüklerde çocukların tedavisine önem verilmelidir. Çocuklarda görülen balgamlı öksürüğün genel nedenleri şunlardır:

Enfeksiyon: Çocuklarda görülen öksürüğün en temel nedenleri arasında enfeksiyon yer almaktadır. viral üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı olarak larenjit, grip, farenjit ve balgamlı öksürük görülmektedir.

Burun Tıkanıklığı: Burun tıkanıklığı nedeni ile öksürük meydana gelmektedir. Burun içerisinde yoğun miktarda oluşan mukus, boğazın arka kısmına akar ve öksürüğe neden olur.

Alerjik Durumlar: Reaktif hava yolu hastalığı geçiren çocuklarda alerjik yatkınlığa bağlı olarak öksürük balgamlı olarak görülmektedir.

Diğer Ciddi Nedenler: Bir hastalık belirtisi olarak da düşünülmesi gereken çocuklarda balgamlı öksürük nedenleri arasında bazı ciddi hastalıklar yer almaktadır. Tümör, yapısal anormallikler, immotil silya ve kistik fibroz gibi hastalıklar nedeni ile balgamlı öksürük meydana gelebilmektedir.

Çocuklarda Balgamlı Öksürüğü Dindirmenin Yolları Nelerdir?

Balgamlı öksürük şikâyetinde günlük hayatı olumsuz olarak etkileyen durumlar ortaya çıkmaktadır. Bu olumsuz etkileri en aza indirmek için öksürüğü dindirmenin yolları denenmelidir. Öncelikle uzun süre devam eden öksürüklerde bol su içilmesi önerilir. Suyun etkisi sayesinde balgamın dışarıya atılması kolaylaştırılır. En iyi balgam sökücülerin başında su gelmektedir.

Kış mevsimlerinde odanın içerisine kuru bir hava hâkim olur. Solunum yollarının kurumasına ve mukus oranının artmasına neden olan bu havanın yok edilmesi için su dolu bir kabı kalorifer ya da soba üzerine koyabilirsiniz. Bu sayede odanın nemi olması gereken seviyeye getirilir ve öksürüğün etkileri azaltılır.

1 yaşından büyük çocuklarda balgamlı öksürük için ıhlamur içilmesi önerilir. Su takviyesi sağlayan ıhlamur, balgamın yumuşamasını sağlar. Bununla beraber odanın her gün havalandırılması ve çocukların burnunun tuzlu su ile temizlenmesi balgamlı öksürüğe iyi gelmektedir.

Çocuklarda Balgamlı Öksürük İçin Doğal Tedavi Yöntemleri

Çocuklarda çok sık görülen balgamlı öksürük için doğal tedavi yöntemlerini deneyebilirsiniz. Bu sayede öksürüğün ilerlemesini engelleyebilir ve balgamın dışarı atılmasını kolaylaştırarak ortaya çıkan etkileri ortadan kaldırabilirsiniz. Son derece kolay olan doğal tedavi yöntemleri şunlardır:

Karışık Çay İle Bronşları Yumuşatın

Birçok farklı bitkinin bir araya getirilmesi ile oluşturulan karışık bitki çayı, sıcak tüketildiği zaman balgamın yumuşayarak dışarıya atılmasını sağlar. Elma kabuğunu soyun ve çekirdeği ile beraber kaynamış suya atın. İçerisine ıhlamur, tarçın kabuğu ve karanfil ekleyerek ılık halde çocuklarınıza içirin.

Tereyağı ve Pekmez Tedavisi

1 tatlı kaşığı su içerisine 1 çorba kaşığı pekmez ve 2 çorba kaşığı tereyağı ekleyerek kaynatın. Ilık halde içereceğiniz bu karışım ile öksürük kısa sürede kesilmektedir. Bu karışımın 6 aydan büyük çocuklarda uygulanması önerilmektedir.

Kekik Çayı İçerisine Bal Ekleyin

Eski zamanlardan bu yana soğuk algınlığı için kullanılan kekik çayına bir kaşık bal ekleyin ve çocuklarınıza içirin. Bal ile kekiğin bileşenleri öksürüğün yumuşamasını ve balgamın sökülmesini sağlar.

Evde Öksürüğü Geçiren Doğal Kür