19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkAnne / ÇocukÇocuklarda bağırsak kurdu nedenleri, belirtileri ve tedavisi

Çocuklarda bağırsak kurdu nedenleri, belirtileri ve tedavisi

İçerikleri

Çocuğunuzun vücudundaki bağırsak kurdu veya parazitleri gerçekten korkutucu gelebilir, ama düşündüğünüzden daha sık rastlanan bir durumdur. Çocuğunuzun bağırsağına kolayca girebilecek ve korkunç sağlık tehlikelerine neden olabilecek birçok mikroorganizma vardır. Çocuklarda bağırsak kurdu nasıl belirti vereceği konusunda ayrıntılı bilgi edinin ve ayrıca annelerin çocuklarındaki kurtları yok etmek için sorduğu bazı yaygın soruların cevaplarını da okuyun.

Çocuklara mikroplar nasıl bulaşır?

Çocuklara mikroplar nasıl bulaşır?

Çocuğunuzu bir balonun içinde tutamayacağınız gibi, onları bu mikroplardan uzak tutmak da imkânsızdır. Çünkü, bu mikroorganizmaların evde, okulda veya çevrede herhangi bir yerde saklanabilmesidir. Mutfak eşyaları üzerinde veya masa, zemin, tuvalet oturakları ve hatta kapı kolları üzerinde olabilirler. Ve evde evcil hayvanlarınız varsa, risk daha da fazladır. Bu yüzden, hijyen konusunda son derece dikkatli olmanıza rağmen, şu anda bağırsak kurtlarının çocuğunuzun vücuduna girebileceği birçok yer olduğunu biliyorsunuz.

Çocuklarda bağırsak kurdu nasıl anlaşılır?

Çocuklarda bağırsak kurdu nasıl anlaşılır?

Çocuğunuz çoğu durumda normal ve sağlıklı görünecektir, çünkü bu parazitler varlıklarının herhangi bir belirtisini göstermemektedir. Bununla birlikte, çocuğa hastalık bulaştığında fark edebileceğiniz bazı ortak belirtiler ve semptomlar vardır.

Çocuklarda bağırsak kurdu belirtileri şunlardır;

İştah kaybı Mide hassasiyeti ve karın ağrısı şikâyetleri Dışkılama alanında kaşıntı Kusma ve mide bulantısı Sürekli öksürük Sık idrara çıkma (özellikle kızlarda) Sinirlilik ve huysuzluk Kilo kaybı Diş gıcırdatma

Yukarıda belirtilen semptomların yanı sıra, bazı nadir belirtiler gevşek, sulu ve rahatsız edici kokulu dışkılar ve sık sık karın şişmesi olabilir.

Çocuklarda bağırsak kurdu temizlemek neden önemlidir?

Eğer tedavi edilmezse, çocuğunuzun bağırsağındaki solucanlar anemiye, yetersiz beslenmeye ve zihinsel ve bedensel gelişime zarar verebilir. Bu, çocuğun kötü sağlık, eğitim ve genel sağlık durumuna yol açabilir. Çalışmalar, bağırsak kurdu bulunan çocuğun eğitimine konsantre olamayacağını ve günlük aktivitelerini yönetmelerinin çok zor olduğunu kanıtladı. Bu sebeple, çocuğunuzun düzenli olarak bağırsak kurdu temizliğinin yapılması çok önemlidir.

Çocuklarda bağırsak kurdu nasıl temizlenir?

Neyse ki, solucan enfeksiyonları oral ilaçlar ile kolayca tedavi edilebilir. Bağırsak kurdu giderici ilaçlarla yılda iki kez yapılan tedavi çocuğunuzun korunmaya devam etmesine yardımcı olabilir. 1 ila 6 yaş arasındaki çocuklar için bir zorunluluktur. İlaçlar, çiğnenebilir tabletlerin yanı sıra şurup formunda da mevcuttur. Bununla birlikte, ilacın yetişkin solucanlarını öldürdüğünü, yumurtalara etkisi olmadığını unutmayın. Bu nedenle, 6 ay sonra aynı tedaviyi tekrarlamak tavsiye edilir. Reçetesiz satılan ilaçları satın almadan önce doktorunuzla konuşmanız tavsiye edilir. Doktor, bağırsak kurdu enfeksiyonunun türüne bağlı olarak ilaç veya kurtlardan kurtulmanızı sağlayan diğer tedavileri reçete edecektir. Çocuğunuzun bağırsak kurdu problemi yaşamaması için neler yapmalısınız? Çocuğunuzun bağırsak kurdu problemi yaşamaması için neler yapmalısınız?

Çocuğunuzu bağırsak kurdu enfeksiyonlarından korumak için yapabileceğiniz birkaç şey:

Özellikle bebek bezini değiştirdikten sonra, yemeklerden önce veya evcil hayvanlarla oynadıktan sonra ellerinizi düzenli olarak mutlaka yıkayın. Meyve ve sebzeleri çocuğunuza vermeden önce iyice yıkayın. Sadece temiz ve arıtılmış su verin. Et ürünlerinin yeterince pişirilmiş olmasına dikkat edin. Çocuğunuzun tırnaklarını düzenli olarak kesin ve tırnak aralarını iyice temizleyin, böylece tırnaklarının içine mikrop barınamaz. Tuvaletinizi temiz tutun ve bebeğinizin poposunu her seferinde iyice temizleyin. Evde olduklarında bile terlik giymelerini sağlayın. Çocuğunuzu altını kaşıtmamaya veya parmaklarını emmemeye teşvik edin. Bakıcılara temiz kalmasını ve çocuk beslemeden önce ve tuvaleti kullandıktan sonra daima ellerini yıkamasını isteyin. Evcil hayvanınız varsa, temizliklerinden emin olun. Evcil hayvanınızın kurtlardan temizlenme süreçlerini bilmek için bir veterinerle konuşun.

Çocuğunuzun bağırsak kurdu varsa, tedaviden sonra birkaç güne kadar düzenli olarak kıyafetlerini ve çarşaflarını her gün sıcak sabunlu su ile yıkayın. Ayrıca, aileden birinin solucanı varsa, bunları anti-parazitik tabletlerle tedavi edin. En önemlisi, uygun bir ilaç için doktorunuza danışın.