24 Nisan 2024 Çarşamba
Ana SayfaSağlıkAnne / ÇocukÇocuklarda kusma neden olur, ne iyi gelir, nasıl geçer?

Çocuklarda kusma neden olur, ne iyi gelir, nasıl geçer?

Çocuklarda kusma genellikle kısa sürede atlatılacak olan hastalıkların belirtilerinden biridir. Çocuklarda kusma çoğunlukla virüslerin mide ile birlikte sindirim sistemini etkilediği durumlardan tetiklenir. Peki, çocuklarda kusmaya ne iyi gelir? Çocuklarda kusmaya iyi gelecek yiyecekler neler? Çocuklarda kusmaya ne keser, nasıl geçer?

İçerikleri

Çocukları kusan ebeveynler telaşa kapılabiliyor. Böyle anlarda öncelikli yapılması gereken sakin bir şekilde kusmayı tetikleyen sağlık problemini araştırmak. Mevcut probleme göre bir uzmana danışmak ya da evde uygulanabilecek çözüm yollarını uygulamaya koymak bir sonraki aşamadır.

Çocuklarda Kusma Neden Olur?

Çocuklarda meydana gelen bulantı ve kusma nedenleri çeşitli hastalıkların belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Kusmaya neden olabilecek hastalıklar idrak yolu enfeksiyonu, üst solunum yolu enfeksiyon, orta kulak iltihabı ve menenjittir. Eğer enfeksiyon nedeniyle çocuklarda kusma meydana geldiyse bir uzmandan yardım alınmalı ve gerekli tedavi uygulanmalıdır.

Besin zehirlenmeleri sonucunda bulantı ve kusma yaşanabilir. Zehirlenmeye neden olan yiyecek yenildikten sonra 6 ila 8 saat arasında bulantı ve kusma başlar. Bir ile iki gün içinde de etkileri azalarak biter. Sıvı dahi tüketilmediği durumlarda mutlaka hekime başvurulmalıdır.

Mide ve bağırsak hastalıkları kusma ile mide bulantısına sebebiyet verir. Kusmanın yanında şiddetli bir karın ağrısı varsa apandisit akla gelmesi gereken bir hastalıktır. Çocuklarda kusma sadece fizyolojik sorunların belirtisi değildir. Yaşanan psikolojik ve sosyal belirtiler sonucunda da fizyolojik belirtilerle kendini gösterebilir. Okul fobisi yaşayan çocuklarda meydana gelen bulantı ve kusma bu duruma örnek olabilir.

Çocuklarda Kusmanın Nedenleri Neler?
Çocuklarda Kusmanın Nedenleri Neler?

Çocuklarda Kusmanın Nedenleri Neler?

Çocuklarda kusmanın nedenleri neler kusmanın neden kaynaklandığını bilip tedavi edilebilmesi için bilinmelidir.

Kusma nedenleri çocukların yaşına ve kusma şiddetine göre farklılık gösteriyor. Bunun yanında çocuğun genel durumu ile eşlik eden semptomların birlikte değerlendirilmesi önemlidir.

0-2 yaş çocuklarda kusma

Sıklıkla görülen nedenler: Çocuklarda kusma mide bağırsak enfeksiyonundan kaynaklanıyor olabilir. Anatomik tıkanıklık ve çocuğun gereğinden fazla besin tüketmesi olası diğer sebepler arasında yer alıyor. İdrar yolu enfeksiyonu da gözden kaçırılmaması gereken diğer bir neden. Çocukların yabancı bir cisim yutması halinde vücudun bu cismi vücuttan uzaklaştırmak için verdiği tepkiler nedeniyle de bulantı ve kusma meydana gelebiliyor.

Seyrek görülen nedenler: Başa alınan darbeler sonucunda meydana gelen kafa travmaları ile beyin tümörü kusmaya neden olabilir. Besin zehirlenmesi ile de mide bulantısı ve kusma ortaya çıkar.

2-12 yaş çocuklarda kusma

Sıklıkla görülen nedenler: Enfeksiyonlar kendisini sıklıkla mide bulantısı ve kusma ile gösterir. Enfeksiyonlar idrar yollarında, orta kulakta ve üst solunum yollarında olabilir. Bu yaş grubunda yine zehirlenme bir kusma nedenidir. Karın ağrısı eşlik eden kusma ve bulantılarda apandisit ile ilgili bir sağlık problemi olabileceği hemen akla gelmelidir.

Seyrek görülen nedenler: Karaciğer hastalıkları, peptik hastalıklar ve pankreatit hastalıklardan kaynaklı kusma seyrek olarak görülebilir. Beyin tümörü ve kemoterapi sonucunda da çocuklarda kusma meydana gelebilir.

12-18 yaş arasındaki çocuklarda kusma

Sıklıkla görülen nedenler: Bağırsak enfeksiyonları ve diğer enfeksiyonlar, apandisit, migren ve zehirlenme bu yaş grubu çocuklarda sıklıkla görülen kusma nedenleridir. Ergenlik döneminde beden algısının önem kazanmasıyla birlikte blumia gibi psikopatolojiler sonucunda da kusma görülebilir. Blumia nevroza tıkınırcasına yeme ataklarının ardından zorla kusma ve bu döngünün sürekli tekrarlanmasıdır.

Seyrek görülen nedenler: Karaciğer hastalıklarından pankreatit hastalıklarına geniş bir yelpazede kusma belirti olarak kendini gösterebilir. Bunun yanında beyin tümörü, böbrek taşı ve kemoterapi de seyrek görülen çocuklarda kusma nedenleridir.

Çocuklarda Ani Kusma Neden Olur?
Çocuklarda Ani Kusma Neden Olur?

Çocuklarda Ani Kusma Neden Olur?

Çocuklarda ani kusma neden olur diye araştırıldığında kusma nedenleriyle aynı sonuçlara ulaşılıyor. Bu sonuçlar şunlardır:

  • Mide gribi
  • Gıda alerjisi
  • Gıda zehirlenmesi
  • Bağırsak tıkanıklığı
  • Beyin sarsıntısı
  • İlaçların yan etkisi,
  • Yol tutması
  • Migren
  • Stres

Çocuklarda Kusmaya Ne İyi Gelir?

Çocuklarda kusmaya ne iyi gelir sorusuna verilecek öncelikli cevap sudur. Çocuğunuzu bulantısı ve kusması varsa bol sıvı tüketmesine özen gösterin. Böylelikle kusma sonucu kaybedilen sıvı açığı da kapanacaktır. Çocuğunuzun bulantısı devam ettikçe bulantıyı tetikleyecek besinleri yemesi konusunda ısrar etmeyin. Son olarak da gözleri kapalı bir şekilde uzanıp dinlenmesini sağlayın. Bir uzmana danışıp önerdiği ilaç takviyelerini kullanmak da çocuğunuzun kusmasına iyi gelecektir.

Çocuğunuzun bulunduğu odayı havalandırın ve temiz hava almasını sağlayın. Mide bulantısı geçene kadar asitli içecekler tüketmemesine özen gösterin. Nefes egzersizleri yaptırın. Bunlar bulantıyı geçirecektir.

Psikolojik faktörler mide bulantısı ve kusmaya sebep olabilir. Bu duruma ortam hazırlayan nedenler tespit edilerek değiştirilmesi ilk etapta sağlanabilir. Sürekli psikolojik kökenli kusma tekrarlanıyorsa bir çocuk ruh sağlığı uzmanı ile iletişime geçilmelidir.

Çocuklarda Kusmaya İyi gelen Yiyecekler Neler?
Çocuklarda Kusmaya İyi gelen Yiyecekler Neler?

Çocuklarda Kusmaya İyi gelen Yiyecekler Neler?

Çocuklarda kusmaya iyi gelen yiyecekler başında tuzlu yiyecekler geliyor. Tuz midedeki dengeyi yeniden sağlar. Tuzlu ayran, çubuk kraker, nane limon ve haşlanmış patates çocuklarda kusmada iyi gelen yiyeceklerden bazılarıdır. Beyaz leblebi, hindistan cevizi suyu ve zencefil de iyi gelen yiyecekler olarak sıralanabilir.

Çocuklarda kusmanın ardından çocukların elma püresi, muz, makarna gibi kolayca sindirilebilecek ürünleri tüketmesine özen gösterilmelidir. Ağır ve yağlı yiyecekler midenin dengesini sağlamasını zorlaştırır.

Çocuklarda Kusmayı Ne Keser?

Çocuklarda kusmayı ne keser sorusuna verilebilecek yanıtlardan biri ballı süttür. Ballı süt mideye oldukça iyi gelir ve mideyi rahatlatır. Çocuğunuzun kusmasını kesmek için düzenli olarak ballı süt içirebilirsiniz. Günde bir düzenli olarak tüketildiği takdirde mide bulantısı şikayetlerini de azalacaktır.

Dinlenerek de kusma dindirilebilir. İstirahat ile mide yatışır ve vücut dinlenir. Böylece bulantı ve kusma büyük ölçüde azaltacaktır.

Kusma enfeksiyon nedeniyle ile de meydana gelebiliyor. Çocuklarda kusmanın enfeksiyon nedeniyle meydana geldiğini düşünüyorsanız enfeksiyonun iyileştirilmesi için mutlaka bir uzmana başvurun.

Çocuklarda Kusma Nasıl Geçer?
Çocuklarda Kusma Nasıl Geçer?

Çocuklarda Kusma Nasıl Geçer?

Mide İstirahati: Çocuğunuz kustuktan sonra bir saate yakın çocuğunuzu yiyeceklerden uzak tutun. Midenin iyileşmesi için bu duruma önem verilmelidir.

Sıvı alımı: Çocuklarda kusma sonrası sıvı kaybı yaşanır. Mide bir saat dinlendikten sonra çocuğunuza sıvı vermeye başlayabilirsiniz. Şayet çocuğunuz uyuyorsa sıvı vermek için uyandırmayın. Sıvı vermeye başladığınızda oldukça az miktarlarla başlayın. İlk etapta vereceğiniz sıvılar anne sütü ya da su olabilir.

İlaç: Çocuklarda kusmayı durdurmak için reçetesiz ilaçlar kullanmamalısınız. Bu ilaçların ciddi yan etkileri olabilir. Eğer evdeki yöntemlerle kusmanın önüne geçemiyorsanız ve çocuğunuz şiddetli bir şekilde kusuyorsa hekiminize başvurun. Hekiminiz sizi uygun ilaçlara yönlendirecektir.

Katı gıdalar: Çocuklarda kusmanın ardından 24 saatlik süre boyunca katı gıdalardan uzak durulması gereklidir. Ardından muz, pirinç, patates gibi hafif besinlerle yeniden katı gıda tüketilmeye başlanabilir.

Bu uyarılar dikkate alındığı takdirde çocuğunuzun bulantısı hafifleyecek ve kusma geçecektir.

Acil Yardım Ne Zaman Alınmalı?

Sağlıklı olan çocuğunuzda aşağıdakilerden herhangi biri varsa hemen sağlık kuruluşunu arayın:

  • Ateş
  • Birkaç saat boyunca saatte birkaç kez kusma
  • Kanlı kusmuk
  • Yeşilimsi kusma (safra içerir)
  • Karın ağrısı
  • Kontrolsüz öğürme (kusma üretmeden)
  • Reçeteli ilaç aldıktan sonra kusma
  • Çok şiddetli kusma (mermi kusması)
  • Kanlı ishal

Dehidrasyon (Aşırı Susuzluk) Belirtileri

  • Kayıtsız veya uyuşuk davranış varsa
  • 6 ila 8 saat idrar yok veya çok koyu idrar varsa
  • Çocuk 6 ila 8 saat boyunca sıvıları reddediyorsa
  • Ağız kuruluğu veya batık gözler varsa