18 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaKadınVajinal kaşıntı neden olur, ne iyi gelir, nasıl geçer?

Vajinal kaşıntı neden olur, ne iyi gelir, nasıl geçer?

Kadınlarda sıklıkla görülen ve rahatsız edici olabilen vajinal kaşıntı neden olur, nasıl tedavi edilir, ne iyi gelir yazımızda.

İçerikleri

Vajinal kaşıntı, genellikle tahriş edici maddeler, enfeksiyonlar veya menopoz nedeniyle ortaya çıkan rahatsız edici ve bazen ağrılı bir semptomdur. Ayrıca belirli cilt bozukluklarının veya cinsel yolla bulaşan hastalıkların bir sonucu olarak da ortaya çıkabilir. Nadir durumlarda, stres veya vulva kanseri nedeniyle vajinal kaşıntı gelişebilir.

Çoğu vajinal kaşıntı endişe nedeni değildir. Bununla birlikte, kaşıntı şiddetliyse veya altta yatan bir durumunuz olduğundan şüpheleniyorsanız, doktorunuza veya jinekoloğunuza başvurmalısınız. Doktorunuz muayene ve test yoluyla vajinal kaşıntınızın nedenini belirleyebilir. Ayrıca bu rahatsız edici semptom için uygun tedavileri önerebilir.

Vajinal Kaşıntı Neden Olur?
Vajinal Kaşıntı Neden Olur?

Vajinal Kaşıntı Neden Olur?

Vajinal kaşıntı farklı sebeplere bağlı olarak ortaya çıkabilir. İşte vajina ve çevresindeki bölgenin kaşınmasının olası nedenlerinden bazıları.

Cilt Tahrişi

Vajinayı tahriş edici kimyasallara maruz bırakmak vajinal kaşıntıya neden olabilir. Bu tahriş edici maddeler, vajina da dahil olmak üzere vücudun çeşitli bölgelerinde kaşıntılı bir döküntü oluşturan alerjik bir reaksiyonu tetikleyebilir. Yaygın kimyasal tahriş edici maddeler şunları içerir:

  • Sabun
  • Köpük banyoları
  • Kadınsı spreyler
  • Duşlar
  • Topikal kontraseptifler
  • Kremler
  • Merhemler
  • Deterjanlar
  • Kumaş yumuşatıcıları
  • Kokulu tuvalet kâğıdı

Eğer diyabet veya idrar kaçırma varsa bunlar da vajinal tahrişe ve kaşıntıya neden olabilir.

Cilt Hastalıkları

Egzama ve sedef hastalığı gibi bazı cilt hastalıkları genital bölgede kızarıklık ve kaşıntıya neden olabilir. Atopik dermatit olarak da bilinen egzama, öncelikle astımı veya alerjisi olan kişilerde görülen bir döküntüdür. Döküntü, pullu bir doku ile kırmızımsı ve kaşıntılıdır. Egzamalı bazı kadınlarda vajinaya yayılabilir.

Sedef hastalığı, kafa derisi ve eklemler boyunca pullu, kaşıntılı, kırmızı lekelerin oluşmasına neden olan yaygın bir cilt rahatsızlığıdır. Zaman zaman, bu semptomların salgınları vajinada da ortaya çıkabilir.

Mantar Enfeksiyonu

Maya, normalde vajinada bulunan doğal olarak oluşan bir mantardır. Genellikle sorunlara neden olmaz, ancak büyümesi kontrol edilmediğinde rahatsız edici bir enfeksiyon ortaya çıkabilir. Bu enfeksiyon vajinal mantar enfeksiyonu olarak bilinir. Araştırmalara göre, hayatlarının bir noktasında 4 kadından 3’ünü etkileyen çok yaygın bir durumdur.

Enfeksiyon genellikle bir dizi antibiyotik aldıktan sonra ortaya çıkar, çünkü bu tür ilaçlar kötü bakterilerle birlikte iyi bakterileri de yok edebilir. Maya büyümesini kontrol altında tutmak için iyi bakterilere ihtiyaç vardır. Vajinadaki mayanın aşırı büyümesi, kaşıntı, yanma ve pütürlü akıntı gibi rahatsız edici semptomlara neden olabilir.

Bakteriyel Vajinoz

Bakteriyel vajinoz (BV), vajinal kaşıntı için başka bir yaygın nedendir. Vajinal mantar enfeksiyonu gibi, bakteriyel venöz de vajinada doğal olarak oluşan iyi ve kötü bakteriler arasındaki dengesizlik tarafından tetiklenir.

Durum her zaman semptomlara neden olmaz. Semptomlar ortaya çıktığında, tipik olarak vajinal kaşıntı ve anormal, kötü kokulu akıntıyı içerir. Akıntı ince ve mat gri veya beyaz olabilir. Bazı durumlarda köpüklü de olabilir.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

Korunmasız cinsel ilişki sırasında çok sayıda cinsel hastalık bulaşabilir ve vajinada kaşıntıya neden olabilir. Bunlar şunları içerir:

  • Klamidya
  • Genital warts
  • Bel soğukluğu
  • Genital herpes
  • Trikomoniyaz

Bu koşullar ayrıca anormal büyüme, yeşil veya sarı vajinal akıntı ve idrar yaparken ağrı gibi ek semptomlara neden olabilir.

Menopoz

Menopoz dönemine geçmekte olan kadınlar için vajinal kaşıntı riski daha fazladır. Bunun nedeni, menopoz sırasında meydana gelen ve vajinal atrofiye yol açan östrojen seviyelerinin azalmasıdır. Bu, aşırı kuruluğa yol açabilen mukozanın incelmesidir. Tedavi görmezseniz kuruluk kaşıntı ve tahrişe neden olabilir.

Stres

Fiziksel ve duygusal stres, çok yaygın olmasa da vajinal kaşıntı ve tahrişe neden olabilir. Stres, bağışıklık sisteminizi zayıflattığında ve sizi kaşıntıya neden olan enfeksiyonlara daha yatkın hale getirdiğinde ortaya çıkabilir.

Vulvar Kanseri

Nadir durumlarda, vajinal kaşıntı vulva kanserinin bir belirtisi olabilir. Bu, kadının cinsel organlarının dış kısmı olan vulvada gelişen bir kanser türüdür. Vajinanın iç ve dış dudaklarını, klitorisi ve vajinanın açılmasını içerir. Vulva kanseri her zaman semptomlara neden olmayabilir. Bununla birlikte, semptomlar ortaya çıktığında, vulva bölgede kaşıntı, anormal kanama veya ağrıyı içerebilir.

Vulva kanseri, doktorunuz erken evrelerde teşhis ederse başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. Bu, yıllık jinekolog muayenelerinin gerekli olmasının bir başka nedenidir.

Vajinal Kaşıntı İçin Ne Zaman Doktora Gitmelisiniz?

Kaşıntı günlük yaşamınızı veya uykunuzu bozacak kadar şiddetliyse vajinal kaşıntı için doktorunuza görünmeniz önemlidir. Çoğu neden ciddi olmasa da vajinal kaşıntı rahatsızlığını azaltabilecek bazı tedaviler vardır.

Vajinal kaşıntınız bir haftadan uzun sürerse veya kaşıntınız aşağıdaki belirtilerle birlikte ortaya çıkarsa da doktorunuzla görüşmelisiniz:

  • Vulvada ülserler veya kabarcıklar
  • Genital bölgede ağrı veya hassasiyet
  • Genital kızarıklık veya şişlik
  • İdrar yapma zorluğu
  • Olağandışı bir vajinal akıntı
  • Cinsel ilişki sırasında rahatsızlık

Randevunuz Sırasında Neler Beklenir?

Doktorunuz size ne kadar şiddetli oldukları ve ne kadar sürdüğü de dahil olmak üzere semptomlarınız hakkında sorular soracaktır. Size cinsel aktivitelerinizi de sorabilirler. Ayrıca muhtemelen bir pelvik muayene yapmaları gerekecek.

Pelvik muayene sırasında doktorunuz vulvayı görsel olarak inceler ve vajinanın içini görmek için bir spekulum kullanabilir. Vajinanıza eldivenli bir parmak sokarken karnınıza baskı yapabilirler. Bu, üreme organlarını herhangi bir anormallik için kontrol etmelerini sağlar.

Doktorunuz ayrıca analiz için vulvanızdan bir deri dokusu örneği veya akıntınızın bir örneğini alabilir. Doktorunuz kan veya idrar testleri de isteyebilir.

Vajinal Kaşıntı Nasıl Tedavi Edilir?
Vajinal Kaşıntı Nasıl Tedavi Edilir?

Vajinal Kaşıntı Nasıl Tedavi Edilir?

Doktorunuz vajinal kaşıntınızın altında yatan nedeni bulduktan sonra tedavi seçenekleri önerecektir. Gerekli özel tedavi süreci, soruna neden olan belirli duruma bağlıdır.

Vajinal Mantar Enfeksiyonları

Doktorunuz vajinal mantar enfeksiyonlarını mantar önleyici ilaçlarla tedavi edebilir. Bunlar kremler, merhemler veya haplar dahil olmak üzere çeşitli şekillerde yapılabilir. Reçeteyle veya reçetesiz olarak satılırlar.

Bununla birlikte, doktorunuz size maya enfeksiyonu teşhisi koymadıysa, herhangi bir reçetesiz ilaç almadan önce doktorunuzla konuştuğunuzdan emin olun.

Bakteriyel Venöz

Doktorlar genellikle bakteriyel venözü antibiyotiklerle tedavi ederler. Bunlar ağızdan aldığınız haplar veya vajinanıza sürdüğünüz kremler şeklinde olabilir. Kullandığınız tedavi türü ne olursa olsun, doktorunuzun talimatlarına uymanız ve tüm ilaç tedavisini tamamlamanız önemlidir.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar sebebiyle ortaya çıkan kaşıntıyı antibiyotikler, antiviraller veya antiparaziterlerle tedavi edebilirsiniz. İlaçlarınızı düzenli olarak almanız ve enfeksiyonunuz veya hastalığınız geçene kadar cinsel ilişkiden kaçınmanız gerekir.

Menopoz

Menopozla ilişkili kaşıntı, östrojen kremi, tabletler veya vajinal halka eki ile tedavi edilebilir.

Diğer Nedenler

Diğer vajinal kaşıntı ve tahriş türleri genellikle kendiliğinden geçer. Bu arada iltihabı azaltmak ve rahatsızlığı hafifletmek için steroid kremler veya losyonlar uygulayabilirsiniz. Bununla birlikte, bunları ne kadar kullandığınızı sınırlandırmalısınız çünkü aşırı kullanırsanız kronik tahrişe ve kaşıntıya da neden olabilirler.

Vajinal Kaşıntı Kremi Travazol

Vajinak kaşıntı kremi Travazol, şiddetli iltihaplanma veya egzamaya (örneğin ellerde, parmak araları, kasık ve genital bölgelerde) eşlik eden derinin yüzeysel mantar enfeksiyonlarının başlangıç ​​veya orta tedavisi için kullanılır. TRAVAZOL’ün ambalaj boyutu 15 g’dır ve 1 g TRAVAZOL, 10 mg izokonazol nitrat ve 1 mg diflukortolon valerat etken maddesi içerir. İzokonazol nitrat; Derinin yüzeysel mantar hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Birçok mikroplara karşı etkilidir; Ayrıca dermatofitlere, mayalara, maya benzeri mantarlara (Pitriyasis versicolor’a neden olan organizmalar dahil), küflere ve ayrıca kırmızı, kahverengi benekli belirgin bulaşıcı bir cilt hastalığı olan Erythrasma’ya neden olan organizmalara karşı da etkilidir.

Neye iyi gelir?

  • Cilt yüzeyinde oluşan iltihaplı egzama ve mantar enfeksiyonlarının tedavisinde etkilidir. Örneğin ellerde, parmak aralarında, kasıklarda ve genital bölgelerde.
  • Derinin yüzeysel mantar hastalıklarının tedavisinde kullanılır.
  • Birçok mikroplara karşı etkilidir.
  • Dermatofitlere, mayalara, maya benzeri mantarlara (Pitriyasis versicolor’a neden olan organizmalar dahil) karşı da etkilidir.

Travazol Krem 15 gr Endikasyonları

Travazol Krem; Cilt yüzeyinde oluşan iltihaplı ve egzama mantar enfeksiyonlarının tedavisinde etkilidir.

Travazol Krem 15 gr Kullanım

Krem cilt yüzeyine sürülerek kullanılır.

Dikkat

Travazol Krem, sistemik absorpsiyon ve artan yan etki riski nedeniyle çocuklarda dikkatli kullanılmalıdır.

Vajinal Kaşıntı İçin Ev İlaçları

İyi hijyen ve yaşam tarzı alışkanlıkları ile vajinal kaşıntı nedenlerinin çoğunu önleyebilirsiniz. Vajinal tahrişi ve enfeksiyonu önlemek için evde atabileceğiniz birkaç adım vardır:

  • Genital bölgenizi yıkamak için ılık su ve nazik bir temizleyici kullanın.
  • Kokulu sabunlar, losyonlar ve köpük banyolarından kaçının.
  • Vajinal sprey ve duş gibi ürünleri kullanmaktan kaçının.
  • Yüzdükten veya egzersiz yaptıktan hemen sonra ıslak veya nemli giysilerinizi değiştirin.
  • Pamuklu iç çamaşırı giyinin ve iç çamaşırını her gün değiştirin.
  • Maya enfeksiyonlarına yakalanma olasılığını azaltmak için ev yapımı doğal yoğurt yiyin.
  • Cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanın.
  • Tuvalete çıktıktan sonra uzvunuzu daima önden arkaya doğru silin.
Vajinal kaşıntı neden olur, ne iyi gelir, nasıl geçer?