Sonbaharı bitişler ile başlangıçların mevsimi olarak düşünüyor ve önemli kararlar vermek için istekli hissediyor musunuz? Verdiğiniz kararların arasına “Günlük – haftalık tırnak bakımı rutinlerinde mevsimsel değişiklikler yapmak” satırını eklemeyi unutmayın. Mevsim dönüşleri sağlığı doğrudan etkileyebilir. Soğuyan havadaki nem oranı düşer; dolayısıyla ciltte kuruluk, tırnaklarda kırılma gibi sorunlar baş gösterir. Açık havayla kapalı mekanlar arasındaki sıcaklık farklılıkları kuruluğu daha da tetikler. Soğuk havalarda sıcak suyla daha sık temas etme eğilimi tırnağınızın doğal yağlarını kaybetmesine neden olur. Sert keratin yapı otomatik savunma mekanizması olarak kalınlaşabilir, sertleşebilir. Elastikiyet azalırken katmanlara ayrılma, çatlama riski artar.
Mevsim geçişleri bağışıklık sisteminde de değişiklikler anlamına gelir. Vücudu koruyan bağışıklık zırhı zayıflayınca mantar gibi enfeksiyon riskleri artabilir. Tırnaklar da enfeksiyonlara karşı daha savunmasız bölgeler arasında yer alır. Bu nedenle temizliği ile bakımına daha çok özen göstermek gerekir. Beslenme alışkanlıklarının değişmesi de keratin üretimini doğrudan etkileyen unsurlar arasında öne çıkar. Mevsimsel olarak daha yağlı yiyeceklere yönelmek doğaldır. Ancak bu yiyecekler vücudun ihtiyaç duyduğu faydalı yapı taşlarını içermeyebilir. Tüm bu faktörler, her yıl yaşanan rutindir. Bu yıl “Tekrarlara bir son vermenin” yılı olsun mu? İşte daha güçlü ve sağlam tırnaklara sahip olmanız için geliştirilmiş koruma rehberi.
Sonbahar Aylarında Tırnaklarınızı Rüzgar ve Soğuktan Koruma Yolları
Sonbahar aylarında tırnakları rüzgardan, soğuktan korumak; sağlıklı, güçlü kalmalarını sağlamak için bazı ek önlemler almak gerekir. Tırnak koruma önlemlerinin başında koruyucu eldivenler gelir. Havanın rüzgarlı, soğuk olduğu günlerde koruma kalkanı olarak eldivenler çok iyi iş çıkarır. Elbette parmak uçları kesik olan modellerden söz etmiyoruz.
Tırnaklarınızı soğuk havanın sert etkisinden uzak tutan eldivenler kuruluğu, çatlayarak kırılmayı engeller. Pamuk veya yün modeller ellerinizi sıcak tutarken koruma işini de yapar.
Soğuk havalarda ellerinizi sıcak suyla yıkamak cazip gelebilir. Ancak çok yüksek sıcaklıklardaki su tırnağınızı kurutup zayıflatır. Bu nedenle mümkün olduğunca ılık su kullanmaya özen gösterin. El yıkama sonrası hemen nemlendirici uygulayarak tırnaklarınızın nemini koruyabilirsiniz. Bakım rutinlerinize ekleyeceğiniz uygulamalarla sert dokuyu güçlendirebilirsiniz.
Ayrıca mevsime uygun sağlıklı hazırlanmış diyet listesiyle keratin yapının dayanıklılığını artırabilirsiniz. Biotin, çinko, D vitamini açısından zengin gıdalar tüketiyor olmanın yanı sıra ihtiyaç varsa çeşitli takviyeler almak tırnakların güçlü kalmasına yardımcı olur.
Sonbahar aylarında tırnaklarınız korumanın diğer önemli yolu da onları kısa tutmaktır. Her şeye rağmen uzatmayı düşünüyorsanız onları daha fazla dış etkiye maruz bırakıyorsunuz demektir. Dolayısıyla tırnak çatlaması ve yıpranması gibi sonuçları da göz önünde bulundurmanız gerekir. Periyodik olarak kısaltarak törpülemek onları daha güçlendirerek sağlıklı hale getirir.
Tırnak Çatlamasını Önlemek İçin Doğal Tedavi Yöntemleri
Soğuk havaların keyfini yaşamak için tehdit unsuru olabilecek noktalarını ortadan kaldırmak gerekiyor. Bu havalar tırnaklarınızın nem dengesini bozmakla tehdit eder. Kuruyan tırnağın kırılma riski daha fazla olur. Soğuklar ayrıca tırnağı çevreleyen kütiküllere de zarar verir. Çatlamalar ciltte küçük yarıklar oluşturur, yarıklardan içeri davetsiz misafirler girerek enfeksiyona yol açabilir. Soğuklar yaklaşırken çatlama, kırılma artıyor, renk değişimi fark ediliyor; sert doku çevresinde tahriş, kanama veya ağrı oluyorsa ekstra bakıma ihtiyaç var demektir. Uygulayabileceğiniz hem eğlenceli hem de farklı tarifleri aşağıda bulabilirsiniz.
Avokado – Yulaf Unu Maskesi
Malzemeler:
- Yarım olgun avokado,
- 1’er çay kaşığı yulaf unu ve hindistan cevizi yağı.
Avokadoyu ezin, içine yulaf unuyla hindistan cevizi yağını ekleyin. Homojen karışım elde edene kadar karıştırın. Avokadonun zengin vitamin içeriği tırnakları beslerken, yulaf unu tırnaklara hafifçe peeling etkisi yapar. Karışımı tırnaklarınızla kütiküllere masaj yaparak uygulayın. 15 dakika bekledikten sonra ılık su kullanarak durulayın. Haftada bir kez uygulayabilirsiniz.
Yeşil Çay – Zeytinyağı Banyosu
Malzemeler:
- 1 fincan demlenmiş soğutulmuş yeşil çay,
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
Yeşil çayı demleyip soğuttuktan sonra, zeytinyağını karıştırın. Yeşil çay, antioksidan özellikleri sayesinde tırnakları serbest radikallerden koruyarak güçlendirir. Tırnaklarınızı bu karışımda 10 dakika bekletin. Sonrasında tırnaklarınızı yıkamadan kurulayın, zeytinyağı sayesinde doğal nemlendirme devam edecektir. Haftada iki kez yapabilirsiniz.
Aloe Vera – Hint Yağı Maskesi
Malzemeler:
- 1 yemek kaşığı taze aloe vera jeli,
- 1 çay kaşığı Hint yağı
Aloe vera jeliyle Hint yağını karıştırın. Aloe vera, sert dokuyu ve çevreleyen deriyi nemlendirirken Hint yağı tırnağın güçlenmesini sağlar. Karışımı sürdükten sonra yaklaşık 20 dakika bekleyin. Durulamaya gerek olmaksızın, masaj yaparak cilt tarafından emilmesini sağlayabilirsiniz. Haftada 2 – 3 kez uygulanabilir.
Muz – Bal Maskesi
Malzemeler:
- Yarım olgun muz,
- 1 çay kaşığı bal
Muzun yarısını iyice ezip üzerine balı dökerek karıştırın. Muz, tırnakları besleyen B vitamini içerir, bal ise doğal nemlendirici görevi görür. Karışımı tırnaklarınıza uygulayıp 15 dakika bekletin. Daha sonra ılık suyla durulayın. Haftada bir kez uygulayarak tırnaklarınızın parlak ve güçlü görünmesini sağlayabilirsiniz.
Salatalık – Jojoba Yağı Karışımı
Malzemeler:
- 1 küçük salatalık,
- 1 çay kaşığı jojoba yağı
Salatalığı rendeleyerek suyunun çıkmasını sağlayın, sonra üzerine jojoba yağı dökerek karıştırın. Salatalık, tırnakları nemlendirirken jojoba yağıyla birleştiğinde tırnakların kırılmasını önler. Karışımı tırnaklarınıza sürerek 10-15 dakika bekletin. Duruladıktan sonra tırnaklarınızı hafifçe kurulayın. Haftada iki kez bu uygulamayı yapabilirsiniz.
Lavanta – Badem Yağı Serumu
Malzemeler:
- 2 yemek kaşığı badem yağı,
- 5 damla lavanta yağı
Badem yağına lavanta yağını ekleyerek iyice karıştırın. Lavanta yağı, antiseptik özellikleriyle tırnakları korur, badem yağı ise yoğun nemlendirme sağlar. Serumu her akşam tırnağa, kütiküllere masaj yaparak uygulayın. Düzenli kullanım, sert yapının kolaylıkla kırılmasını engelleyen esneklik kazandırır.
Bu doğal tarifler, soğuk havalarda tırnakların ihtiyaç duyduğu besinleri sağlayarak nem dengesini korur. Düzenli uygulamayla en iyi sonuçları elde edebilirsiniz.
Soğuk Havalarda Tırnak Nemlendirme ve Bakım İpuçları
Soğuk havalarda güçlü, sağlıklı tırnaklara sahip olmak için nemlendirme ve bakım rutininizde bazı değişiklikler yapmanız gerek. Hızla kuruyan sert katmanlı dokunun ihtiyacı olan nem dengesini tekrar sağlamak için ellerinizi düzenli olarak nemlendirmeniz önemli. Mevsime uygun yoğun nemlendirici kremler ya da yağları kullanarak sert keratin dokuyla çevresindeki deriyi besleyebilirsiniz. Zeytinyağı, badem ya da Hindistan cevizi yağı gibi doğal ürünler de sert dokuyu derinlemesine nemlendirir. Bakım rutininizi tırnağınıza uygulayacağınız besleyici maskeler, banyolarla zenginleştirebilirsiniz. Evde temizlik yaparken eldiven kullanmayı ihmal etmemeniz de önemli noktalardan biri.
İç mekanlarda sıcak, dışarıda ise soğuk havaya maruz kalmak metabolizmayı strese sokarak genel nem dengesini değiştirir. Vücudunuzun su ihtiyacını gidermek için özen göstererek tekrar denge kurabilirsiniz. Su, vitamin ve mineral dengesinin yanı sıra tırnağınıza uyguladığınız güçlendirici ürünler, sert hava koşullarına karşı tam koruma sağlar.
Soğuk havalarda tırnaklarla kütiküller için özel olarak formüle edilmiş Lazonail’i kullanmanız için bir neden daha var: Kolay şekilde uygulanabilen, güçlü koruma kalkanı oluşturmak. Kalsiyum, demir, çinko, magnezyum gibi mineraller açısından zengin Juglans Regia ekstraktından elde edilmiş doğal içerik sayesinde sadece 7 günde güçlü, sağlıklı tırnaklara sahip olabilirsiniz. Akrilik, jel gibi kalıcı oje üzerinden de uygulayabileceğiniz Lazonail, hava şartları fark etmeksizin doğal tırnak tedavisi sağlar. Bakımlı, sağlıklı ve şık tırnaklarınız ile mevsimler üstü tarzınızı yansıtmaya devam edebilirsiniz.