19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaKadınYapışkan vajinal akıntı sağlığınız hakkında ne söylüyor?

Yapışkan vajinal akıntı sağlığınız hakkında ne söylüyor?

Vajinal akıntı dişi üreme sisteminin ürettiği sıvılar için genel bir terimdir. Vajinal akıntı birçok amaca hizmet eder. Akıntının miktarı, kıvamı, kokusu ve renginin biraz değişmesi çok yaygındır. Bu, yapışkan vajinal akıntı için de geçerlidir.

İçerikleri

Vajinal akıntı tipik olarak vajinanızın dokularını sağlıklı ve kaygan tutma, tahrişe ve enfeksiyona karşı koruma normal sürecinin bir parçası olan mukus ve salgıların bir karışımıdır.  Normal vajinal akıntı, yapışkan ve süt beyazı ile sulu ve berrak arasında değişme eğilimindeyken, anormal vajinal akıntı olağandışı bir görünüme, dokuya veya kokuya sahip olma eğilimindedir ve genellikle kaşıntı veya rahatsızlık eşlik eder. Pekiyi, yapışkan vajinal akıntı neyin belirtisidir?

Vajinal Akıntı Nedir?

Tıpkı vücudun diğer kısımları gibi vajinanın da kendini korumak için yerleşik mekanizmaları vardır. Ölü dokuyu uzaklaştıran ve istenmeyen bakterileri ortadan kaldıran yağlama üretirler. Vajinal sıvılar, vajinal açıklıkta (Bartholin bezleri) bulunan vajinal duvarlar ve bezler tarafından salgılanır. Bartholin bezleri vajinal açıklığın her iki tarafında bulunur. Normalde küçük bir bezelye büyüklüğündedirler ve küçük tüpler yoluyla vajinaya sıvı gönderirler. Bu sıvı vulva ve vajinayı yağlar.

Serviks, her adet döngüsü boyunca tutarlılığı değişen bir sıvı (servikal mukus) üretir. Bu değişiklikler hamileliği önlemeye veya teşvik etmeye yardımcı olur.

Yapışkan Vajinal Akıntı Türleri Neler?

Vücudun hormonları servikal mukusu düzenler. Bu hormonlar adet döngüsü boyunca, hamilelik sırasında ve menopozun bir sonucu olarak değişir. Servikal mukus miktarı adet döngüsünün aşamalarına göre değişir.

Yapışkan şeffaf vajinal akıntı;

Adet döngüsünün foliküler fazı sırasında ince, berrak ve hafif yapışkan akıntı meydana gelir. Tipik olarak, servikal sıvı ilk olarak foliküler fazın ortasında fark edilir hale gelir (28 günlük bir döngüde yaklaşık yedinci gün). Kötü bir koku olmadığı sürece bu şekilde akıntı olması tamamen normaldir.

Beyaz yapışkan vajinal akıntı;

Yumurtlamadan sonra vajinadan atılan servikal sıvının rengi ve kıvamı değişmeye başlar. Berrak yapışkan bir akıntıdan kremsi ve beyaz (sütlü) veya hafif sarı olana dönüşür. Döngünün bu aşamasında normal akıntı kötü bir kokuya sahip olmamalı veya kaşıntı veya yanma gibi semptomlara neden olmamalıdır.

Kahverengi yapışkan vajinal akıntı;

Kahverengi yapışkan akıntı, temelde eski kanın karıştığı servikal mukustur. Kan havaya maruz kaldığında (özellikle zamanla) koyulaşacaktır. Çok küçük bir miktar bile servikal mukusu tuvalet kağıdında veya iç çamaşırında fark edilecek kadar koyulaştırabilir.

Bu tür bir akıntı genellikle bir süre sonra gelir. Kahverengi yapışkan vajinal akıntı, adetten hemen önce de yaygındır – düzenli kanamanın başlamak üzere olduğunun bir işareti – veya embriyo implante edildiğinde hamileliğin erken dönemlerinde görülür. Lekelenme ve kahverengi akıntı da cinsel ilişkiden sonra ortaya çıkabilir.

İlişki sonrası lekelenme, aşağıdaki sağlık durumlarından birinin işareti olabilir:

  • Atrofik vajinit olarak da adlandırılan vajinal kuruluk, menopozdan sonra azalan vajinal salgılardan kaynaklanabilir.
  • Vajinal hasar, doğumdan sonra, vajinal kuruluktan veya ilişki sırasındaki sürtünmeden kaynaklanabilir.
  • Rahim ağzı veya endometriyal polipler, rahimde veya rahim ağzı astarında iyi huylu veya kanserli olmayan büyümelerdir.
  • Servikal erozyon olarak da bilinen servikal ektropion, serviksin yüzeyinde iltihaplı bir alandır.
  • Enfeksiyonlar pelvik inflamatuar hastalık (PID) ya da cinsel yolla bulaşan enfeksiyon (STI) gibi chlamydia cinsiyet sonra tespit neden olabilir.
  • Çok nadir durumlarda, cinsel ilişkiden sonra kanama rahim ağzı veya vajina kanseri belirtisi olabilir.

Kahverengi yapışkan vajinal akıntı yaşarsanız, bunun ne zaman ve ne kadar sürdüğünü not etmek iyi bir fikirdir. Bir veya iki günden fazla devam ederse veya başka semptomlarla birlikte gelirse, daha fazla tavsiye için sağlık uzmanınız ile iletişime geçin.

Sarımsı yapışkan vajinal akıntı;

Soluk sarı yapışkan akıntı çok yaygın görülür ve oldukça normaldir, özellikle adetten hemen önce veya hemen sonra. Bununla birlikte, bu akıntı koyulaşır, kalınlaşır / tıknazlaşır veya kokmaya başlarsa enfeksiyon belirtisi olabilir.

Sarı yapışkan vajinal akıntı bazen PID, bakteriyel vajinoz veya trichomoniasis, gonore veya klamidya gibi bir cinsel yolla bulaşan enfeksiyon sonucu olabilir. Herhangi bir ek semptomla birlikte sarı yapışkan akıntı yaşarsanız, bir sağlık uzmanına başvurun.

Adet öncesi yapışkan vajinal akıntı;

Yumurtlamayı takip eden günlerde, vajinal akıntı tipik olarak ince, berrak ve kaygan bir kıvamdan (yumurta akı gibi) daha kalın, yapışkan bir akıntıya dönüşür. Daha azı da olabilir. Bunun nedeni, servikal mukusun kıvamını değiştiren ve sonunda bir dönemin başlamasına neden olan hormonal değişikliklerdir.

Hamilelik sırasında yapışkan vajinal akıntı;

Gebeliğin çok erken döneminde, normal olarak bir adet başladıktan hemen sonra vajinal akıntı miktarı artabilir. Hamilelik boyunca artan miktarda yapışkan akıntı çok yaygındır. Bu akıntı muhtemelen üçüncü trimesterde daha da artacaktır.

Doğum tarihine yaklaştıkça mukus tıkacı yerinden çıkacaktır. Bu akıntı, bu noktaya kadar yaygın olan yapışkan akıntıdan oldukça farklı olabilir. Mukus tıkacında akıntı çok kalın, jöle gibidir ve kanla boyanabilir. Bazı insanlar mukus tıkacını kalın yumurta akı veya burun akıntısından gelen mukus gibi göründüğünü tanımlar.

Hamilelik sırasında vajinal akıntıda ani bir artış yaşarsanız, acilen kadın doğum uzmanınıza başvurun. Akıntınızın rengi, kıvamı veya kokusu değişirse sağlık uzmanınıza bildirin. Bu bir enfeksiyon belirtisi olabilir. Hamilelik sırasında vajinal akıntıda ani bir artış da amniyotik sıvının sızdığının bir işareti olabilir ve mümkün olan en kısa sürede değerlendirilmesi önemlidir.

Vajinal Akıntı Neyin Belirtisi?

Yapışkan vajinal akıntı sağlığınız hakkında ne söylüyor?