19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaKadınVajinal mantar neden olur, belirtileri neler? Bitkisel tedavisi

Vajinal mantar neden olur, belirtileri neler? Bitkisel tedavisi

Yaygın olarak görülen ve kadınların yaşam kalitesini etkileyen vajinal mantar neden olur, belirtileri neler, bulaşıcı mı, bitkisel tedavisi.

İçerikleri

Vajinal mantar neden olur? sıklıkla merak edilmektedir. Yaygın olarak görülen vajinal mantar enfeksiyonu, kadınların yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. Bu enfeksiyon türü aynı zamanda ‘’Kandidiyazis’’ olarak da bilinmekte. Kadınların büyük bir çoğunluğu vajinal mantar sorununu en az bir kez geçirirler. Gelin şimdi, vajinal mantar nedir? Belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir? Sorularına yanıt bulalım.

Vajinal Mantar Nedir?

Vajinal mantar; genital bölgede geçirilen ve tıp sözlüğünde candida albicans olarak bilinen bir enfeksiyon türüdür. Kadınların %75 inde rastlanır. Genital bölgeyi bir takım enfeksiyonlara karşı koruyan laktobasil denilen mikroorganizmalar vardır. Laktobasil mikroorganizmaların sayısında bir azalma olduğunda, vajinal bölgedeki pH dengesinde bozulma olur. Vajinal mantar enfeksiyonu cinsel yolla bulaşmaz ancak cinsel ilişki enfeksiyon riskini artırabilir.

Vajinal Mantar Belirtileri Nelerdir?

  • Vajinal bölgede yanma hisse
  • Vajinal bölgede rahatsız edici kaşıntı
  • Beyazımsı ve yoğun bir akıntı
  • Sık tekrarlanan idrara çıkma isteği
  • Cinsel ilişkide sancılı ağrı

Vajinal Mantar Akıntım Olduğunu Nasıl Anlarım?

Her kadında farklı olmakla beraber genellikle beyaz kremsi şeklinde akıntılar olur. Çoğu zaman kıvamlıdır. Ekşimsi bir koku yapabilir.

Vajinal Mantar Neden Olur?
Vajinal Mantar Neden Olur?

Vajinal Mantar Neden Olur?

Her kadında yeterli miktarda bakteri ve mantar vardır. Yararlı bakterileri vajinal bölgede bulunan mantarı kontrol altında tutar. Fakat bu bakterilerin azalması var olan mantarı savunmasız yapar, direncini kırar. Daha anlaşılır kılmak için nedenleri sıralayalım. Vajinal mantar neden olur sıralayalım:

  • Doğum kontrol hapı kullanımı
  • Hamilelik süreci
  • Islak iç çamaşırı ya da ped kullanımı
  • Aşırı şeker kullanımı
  • Florayı bozan sabunların kullanımı
  • Uyulmayan hijyen kuralları
  • Antibiyotik kullanma zorunluluğu
  • Kalitesi ve naylon iç çamaşır kullanımı

Vajinal Mantar Tedavisinde Kullanılan Yöntemler Nelerdir?

Vajinal mantar tedavisi için genellikle krem tedavisi veya mantar hapı kullanılır. Yine hastanın durumuna göre fitil tedavisi ya da bitkisel tedaviler uygulanarak süreç yönetilmeye çalışılır.  Genellikle 2-3 gün içinde vajinal bölgeyi sakinleştiren kremler verilir. Cinsel yönden aktif yetişkinler için en etkili yöntem fitil tedavisidir. Bir eldiven yardımıyla fitil vajinadan içeriye doğru sürüklenir. Bu işlem sonrasında akıntı ve yanma olması normal karşılanır.

Hap kullanımı ise daha çok çocuklarda ve cinsel yönden aktif olmayan kişiler için bir seçenektir. Fitil tedavisi ya da krem tedavisini istemeyen kadınlar da vajinal mantar tedavisinde hapı tercih edebilir.

Bitkisel tedavilerde iyileşme süresi uzayabilir. Elma sirkesi, çörek otu yağı, Hindistan cevizi yağı, ozon yağı, kantaron yağı gibi doğal kürler için bilimsel çalışmalar yapılmıştır. Aralarında en etkili yöntemlerden biri olan elma sirkesi uygulamasının faydasını görenler var. Fakat bu uygulamaların yan etkisi olabileceğini göz ardı etmememiz gerekir. Uzman hekiminize danışmadan bitkisel tedavi yöntemlerine başvurmamanızı öneririz.

Vajinal Mantar İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular!

Vajinal mantar kaç günde iyileşir?

Zamanında tedavi edilmeyen vajinal mantar, anüse bulaşabilir. Bu nedenle uzman hekiminizin önerdiği tedavi yöntemlerine ertelemeden geçmelisiniz. Bağışıklık sistemi güçlü kadınlarda genellikle 2-3 günde iyileşmektedir.

Erkeklerde mantar problemi olur mu?

Evet olur. Kadınlara göre belirtilerini saptamak daha zordur. Kaşıntıya bağlı genital bölgede tahriş, döküntü ve kızarıklıklar görülmektedir.

Vajinal mantar bulaşıcı mıdır?

Özellikle cinsel birliktelik sırasında bulaşma riski olabilir. Ortak kullanım alanları ve ortak kullanım eşyalarına (havlu) dikkat etmek gerekir.

Vajinal mantar c*nsel ilişki sırasında acıya neden olabilir mi?

Evet yapabilir. Özellikle genital bölgede kızarıklar ve tahrişlere yol açar. C*nsel sağlığınızı korumak için vakit kaybetmeden tedavi olmalısınız.

Vajinal mantar enfeksiyonu için hangi doktora ve bölüme gidilir?

Vajinal mantar enfeksiyonu şikâyetleriniz ve yapılması gereken tetkikler için Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olan bir hekime görünmelisiniz.

Vajinal Mantar (Kaşıntı ve Yanma) Bitkisel Tedavisi

Vajinal mantar enfeksiyonları oldukça yaygındır ve genellikle mutfak dolabınızda bulunan bazı basit bileşenlerle tedavi edilebilir. ABD’deki Hastalık Kontrol Merkezi, kadınların yaklaşık % 75’inin yaşamları boyunca en az bir kez vajinal mantara yakalandığını tespit etti. Bu enfeksiyonlar çoğunlukla zararsız olsa da çok rahatsız edici ve sinir bozucu olabilir. Maya enfeksiyonu kaşıntı, yanma hissi, etkilenen bölgede şişlik veya normal akıntıya göre daha kalın kıvamda olası vajinal akıntı ile karakterizedir. Ancak bazen şişme ile birlikte kızarıklık ve tahriş belirtileri de fark edebilirsiniz.

Hamileyseniz, emziriyorsanız veya şeker hastasıysanız, ev ilaçlarından kaçınmanız ve enfeksiyonunuzu tedavi etmek için bir doktora görünmeniz gerektiğini aklınızdan çıkarmayın!

Sağlığınızı tekrar düzene sokmak için deneyebileceğiniz en etkili ev ilaçlarından bazılarını derledik. İşte vajinal mantarın evde bitkisel tedavisi;

Elma sirkesi;

Elma sirkesi, antifungal olduğu için vajinal mantar için mucizevidir ve vajinanızın pH dengesini korumaya yardımcı olur. Ayrıca maya üretimini azaltmaya yardımcı olabilecek sağlıklı bakterilerin büyümesine de yardımcı olur. Organik elma sirkesi bir bardak suya bir çorba kaşığı eklenerek içilebilir. Ayrıca sıcak bir küvet hazırlayarak suyun içine sirke ekleyin. Yaklaşık bir saat bu küvette vücudunuzu ıslatın. Sirke mantar sebebiyle tahriş olan ve kaşınan cildiniz rahatlatacaktır.

Hindistan cevizi yağı;

Hindistan cevizi yağı tahriş olmuş iltihaplı cilt üzerinde yatıştırıcı bir etkiye sahiptir ve enfeksiyona neden olan mayayla savaşmak için mantar önleyici özelliklere sahiptir.

Probiyotik sade yoğurt;

Probiyotik sade yoğurt sağlıklı bakteri, lactobacillus içerir, bu da maya ile savaşmaya yardımcı olur. Günlük beslenmenizin bir parçası olarak mutlaka probiyotik sade yoğurt veya ev yoğurdu tüketin.

Aloe vera;

Aloe vera, maya enfeksiyonlarını iyileştirmeye yardımcı olabilecek birkaç faydalı özelliğe sahiptir. Saf aloe jeli antifungal özelliklere sahipken, dahili tüketimi beyaz kan hücrelerinin artmasına yardımcı olabilir ve bu da vücudunuzun mayayla içten savaşmasına yardımcı olur. İyileşme görene kadar her gün güvenle aloe vera suyu içebilirsiniz. Herhangi bir meyve suyuna 2 çay kaşığı taze aloe jeli ekleyin ve karıştırın. Bu, vücudunuzun mayayla içten savaşmasına yardımcı olur.

Vajinal mantar neden olur, belirtileri neler? Bitkisel tedavisi