2 Mayıs 2024 Perşembe
Ana SayfaKadınYeşil vajinal akıntı neden olur, nasıl geçer? Bitkisel tedavisi

Yeşil vajinal akıntı neden olur, nasıl geçer? Bitkisel tedavisi

Normal akıntı genellikle berrak veya beyazdır, kokusuz veya hafif bir kokusu vardır. Yeşil vajinal akıntı anormal olarak kabul edilir ve özellikle kötü bir kokunun eşlik ettiği durumlarda genellikle enfeksiyonu gösterir.

İçerikleri

Vajinada hoş olmayan bir koku, kaşıntı ve yanma eşliğinde yeşilimsi veya sarımsı-yeşil akıntı, trikomoniyaz, vajinal enfeksiyon veya vulvovajinit, vulva ve vajinada aynı anda meydana gelen bir iltihaplanma belirtisi olabilir. Çoğu durumda, yeşilimsi akıntıya hemen hemen her zaman başka semptomlar eşlik eder ve en iyi tedavinin önerilebilmesi için en kısa zamanda bir jinekoloğa görünmelisiniz.

Yeşil Vajinal Akıntı Nedir?

Bazıları normal, bazıları anormal olarak kabul edilen bir dizi farklı vajinal akıntı yaşayabilirsiniz. Adetinizden önce ve sonra akıntı turuncu, tuğla kırmızısı veya kahverengi görünebilir. Döngünün geri kalanında akıntı genellikle berrak, beyaz, krem ​​rengi veya muhtemelen çok soluk sarıdır. Rengi parlak sarı, sarı-yeşil veya yeşil akıntıya dönüşürse, sağlığınızı değerlendirmenin zamanı gelmiştir.

Çoğu durumda, yeşil vajinal akıntı bir enfeksiyon belirtisidir. Patojenlere karşı inflamatuar bir yanıtın bir sonucu olarak ortaya çıkar. Bir enfeksiyonun başlangıcında, ince, sarı akıntı görebilirsiniz. Daha sonra, daha kalın, mukus benzeri bir kıvama sahip sarımsı yeşil bir akıntıya ve son olarak çok kalın ve genellikle hoş olmayan bir kokuya sahip olan parlak veya kireç yeşili bir akıntıya dönüşür.

Vajinal akıntının pek çok türü olduğundan, sadece rengi değil, birden çok faktörü hesaba katmak önemlidir. Akıntınızın kıvamı ve kokusu ile birlikte kaşıntı, yanma ve şişme gibi semptomlarda enfeksiyonunuz olup olmadığını belirlemeye yardımcı olacaktır. Herhangi bir şüpheniz varsa veya enfeksiyon kapmış olabileceğinizi düşünüyorsanız, sağlık uzmanınızdan randevu alın.

Yeşil Vajinal Akıntıya Ne Sebep Olabilir?

Enfeksiyon, yeşil vajinal akıntının en yaygın nedenidir. Vajinayı etkileyebilecek ve anormal akıntıya neden olabilecek birçok farklı enfeksiyon türü vardır. Aşağıdakiler vajinadan yeşil akıntının en yaygın nedenleridir.

Trikomoniyaz;

Trichomoniasis veya “trich”, Trichomonas vaginalis adlı bir parazitin neden olduğu cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur (CYBE). Yeşilimsi akıntının en yaygın nedenidir ve tedavi edilebilir bir durumdur. Trichomoniasis ile enfekte olan kişilerin sadece yüzde 30’unun belirti ve semptomları vardır. Geri kalanı asemptomatiktir. Bazı insanların neden semptom alıp diğerlerinin almadığı belli değildir. Trich semptomlarından etkilenen kişiler aşağıdakileri yaşayabilir:

  • Kötü kokulu, sarı veya yeşil olabilen vajinal akıntı,
  • Cinsel organlarda kaşıntı, yanma, kızarıklık veya ağrı,
  • Ağrılı idrara çıkma,
  • Ağrılı ilişki.

Bu belirtilerden bir veya daha fazlasına sahipseniz, sağlık uzmanınızdan randevu alın. Sadece semptomlara dayanarak trikomoniyaz tanısı koymak mümkün değildir. Enfeksiyonu doğrulamak için laboratuvar testleri gereklidir. Trich antibiyotiklerle tedavi edilir. Enfeksiyon genellikle asemptomatik olduğundan, size trich teşhisi konduysa cinsel partnerinizi bilgilendirdiğinizden ve tedavi ettiğinizden emin olun.

Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlar;

Bel soğukluğu ve klamidya, yeşil akıntıya neden olabilen diğer tedavi edilebilir cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardır. Trich gibi, bu enfeksiyonlar genellikle asemptomatiktir. Ortaya çıktıklarında, klamidya veya bel soğukluğu semptomları genellikle şunları içerir:

  • Artan vajinal akıntı,
  • Sarı veya sarı-yeşil akıntı,
  • Ağrılı idrara çıkma,
  • Ağrılı ilişki,
  • Pelvik ağrısı,
  • Dönemler arasında kanama.

Tedavi edilmediği takdirde, bu enfeksiyonlar pelvik inflamatuar hastalık (PID) adı verilen bir durum olarak rahim, rahim tüpleri (salpenjit ) ve yumurtalıklara (ooforit) yayılabilir. Tedavi edilmediği takdirde, PID üreme organlarında kalıcı hasara neden olabilir ve kısırlığa veya ektopik gebelik olasılığının artmasına neden olabilir .

Bakteriyel Vajinoz;

Bakteriyel vajinoz (BV), vajinadaki “iyi” ve “kötü” bakterilerdeki dengesizliğin neden olduğu bir durumdur. Bakteriyel vazinoz bir cinsel yolla bulaşan enfeksiyon değildir ve genellikle enfeksiyonun nedeni artan sayıda Gardnerella vaginialis ve diğer bakterilerdir. Bakteriyel vazinoz geliştirme riskini artırabilecek faktörler arasında yeni bir cinsel partnere sahip olmak, duş yapmak, sigara içmek ve genel olarak “iyi” bakteri eksikliği yer alır.

Bakteriyel vajinozun yaygın semptomları şunları içerir:

  • Kötü kokulu “balık” vajinal koku,
  • Vajinal kaşıntı,
  • İnce, beyaz, gri, sarımsı veya yeşilimsi akıntı,
  • İdrar yaparken yanma.

Bakteriyel vazinoza sahip olmak cinsel yolla bulaşan enfeksiyon kapma riskinizi artırır. Bakteriyel vazinoz olabileceğinden şüpheleniyorsanız, mümkün olan en kısa sürede sağlık uzmanınızla konuşun.

Hamilelikte Yeşil Akıntı Ne Anlama Gelir?

Hamilelik sırasında yeşil vajinal akıntı, bir sağlık kuruluşuna görünmeniz gerektiğinin bir işaretidir. Bu anormal akıntı olarak kabul edilir ve hamilelik sırasında ekstra dikkatli olmanız gerekir. Hamileyken yeşil akıntı yaşarsanız, derhal sağlık uzmanınızdan randevu alın. Yeşil akıntıya neden olan bazı enfeksiyonlar hamileliği ve bebeği tehdit eder. Örneğin, trichomoniasis’li hamile kişilerin erken doğum yapma ve ortalamadan daha düşük doğum ağırlığına sahip bebeklere sahip olma olasılığını artırmaktadır. Hamilelik sırasında mevcut olan herhangi bir enfeksiyon acil tedavi gerektirir.

Yeşil Akıntı Fark Edersem Ne Yapmalıyım?

Yeşil akıntı fark ederseniz, akıntınızdaki miktar, kıvam ve koku dahil olmak üzere diğer değişiklikleri not edin. Yeşil kokulu akıntı neredeyse kesin bir enfeksiyon belirtisidir. Yeşil akıntınız varsa hemen sağlık uzmanınıza başvurun ve vajinal akıntınızdaki değişiklikler hakkında topladığınız diğer bilgileri eklediğinizden emin olun.

Yeşil Vajinal Akıntı Nasıl Tedavi Edilir?

Çoğu durumda, yeşil akıntı enfeksiyonu gösterir ve enfeksiyonlar antibiyotiklerle tedavi edilir. Laboratuvar testleri, ne tür bir enfeksiyonunuz olduğunu (cinsel yolla bulaşan enfeksiyon, bakteriyel vajinoz veya başka bir şey) doğrulayacaktır. Enfeksiyonun türüne bağlı olarak, sağlık uzmanınız enfeksiyonu birkaç hafta içinde temizlemesi gereken antibiyotikler yazacaktır.

Doktorun Size Yeşil Vajinal Akıntı Hakkında Sorabileceği Sorular

Vajinal akıntı hakkında sağlık uzmanınızla konuşurken kendinizi rahat hissedin. Bunu bir sağlık hizmeti sağlayıcısına getirmekte kendinizi garip hissetseniz de, bu, bir şeylerin yolunda gitmediğini vücudun size söylemesinin başka bir yoludur.

Doktorunuz, yeşil vajinal akıntı ile ilgili olarak size aşağıdaki soruları sorabilir:

  • Son zamanlarda vajinal akıntıda bir artış fark ettiniz mi?
  • Vajinal akıntınızın kıvamı nedir (ince, kalın, tıknaz, mukus benzeri vs.)?
  • Vajinal akıntınız sabit mi yoksa gelip gidiyor mu?
  • Anormal akıntı ne zaman başladı?
  • Vajina içinde veya çevresinde yanma, kaşıntı, ağrı veya herhangi bir rahatsızlığınız var mı?
  • Duş alıyor musun?
  • Cinsel yolla bulaşan enfeksiyon için en son ne zaman test edildiniz?
  • Son adetiniz ne zamandı?
  • Hamile misin?
  • En son ne zaman Pap smear testi yaptırdın?

Yeşil Vajinal Akıntı Hakkında Sık Sorulan Sorular

Yeşil vajinal akıntı yaşarsanız, sorularınız olacaktır. Aşağıdaki sorular yeşil vajinal akıntı hakkında sorulan en yaygın sorulardır.

Hangi STI’ler yeşil akıntıya neden olur?

Yeşil akıntının en yaygın nedenleri cinsel yolla bulaşan enfeksiyon trikomoniyaz, klamidya ve bel soğukluğudur. Bu cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların üçü de genellikle asemptomatiktir, ancak belirti ve semptomlara neden olduklarında yeşil akıntının nedeni bunlardan biridir. Bu enfeksiyonlar antibiyotiklerle tedavi edilebilir.

Neden Kokulu Yeşil Akıntım Var?

Kokulu yeşil akıntı bir enfeksiyonu gösterir – genellikle ya yukarıda belirtilenlere benzer bir cinsel yolla bulaşan enfeksiyon veya bakteriyel vajinoz adı verilen bir durumdur. Vajinal enfeksiyonla ilişkili koku tipik olarak kötü veya “balık” kokusudur.

Çözüm

Yeşil vajinal akıntı anormaldir. Yeşil akıntı fark ettiğinizde, özellikle köpüklü, pütürlü veya mukus benzeriyse ve kötü bir kokusu varsa, acilen sağlık uzmanınıza başvurun. Cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyonun veya bakteriyel vajinozun bir işareti olabilir. Bir enfeksiyonunuz varsa, sağlık uzmanınız sizi birkaç hafta içinde temizlemesi gereken bir antibiyotik tedavisine başlayacaktır.

Yeşil Vajinal Akıntı Bitkisel Tedavisi

Evde yeşil vajinal akıntı tedavisi için bazı ipuçları:

  1. Genital bölgeyi günde 2 ila 3 kez su ile (sabun kullanmadan) yıkayın.
  2. Genital bölgedeki kaşıntıyı hafifletmek için ılık su veya guava çayı ile banyo yapın .
  3. Dar veya sentetik iç çamaşırı giymekten kaçının ve pamuklu iç çamaşırları tercih edin.

Vajinal akıntıdaki herhangi bir değişiklik, vücudunuzun sizi bir sorun olduğu konusunda uyarmasının bir yolu olabilir, bu yüzden dikkat edin ve en kısa zamanda bir jinekoloğa görünün.

Hamilelikte Vajinal Akıntının Sebebi Nedir?

Yeşil vajinal akıntı neden olur, nasıl geçer? Bitkisel tedavisi