8 Mayıs 2024 Çarşamba
Ana SayfaKadınVajinal kuruluk nedir? Belirtileri ve tedavisi

Vajinal kuruluk nedir? Belirtileri ve tedavisi

Vajinal kuruluk maalesef menopoza geçişte çok sık görülen bir semptomdur. Aslında, bazı araştırmalar kadınların %40-60'ının bu rahatsız edici semptomu yaşayacağını bildirmektedir .

İçerikleri

Menopoz, vajinanın nemini ve elastikiyetini korumak için önemli olan östrojen hormonu üretimini azaltabilir. Östrojen seviyeleri düştüğünde, bunun neden olduğu kuruluk cinsel ilişkiyi rahatsız edebilir veya ağrılı hale getirebilir.

Sıcak basması ve krampların aksine, vajinal kuruluk zamanla düzelmez ve etkili bir şekilde tedavi edilmediği sürece uzun süreli bir problem haline gelebilir.

Vajinal Kuruluk Nedir?

Bitkisel kuruluk veya tıbbi terim atrofik vajinit, vajinal bölgede yeterli nem eksikliği olarak tanımlanır. Vücut, vajinanın duvarlarını ince bir nem tabakasıyla, vajina çevresindeki kan damarlarının duvarlarından atılan berrak bir sıvıyla doğal olarak yağlar. Cinsel olarak uyarıldığında, bir kadının kan damarları daha fazla kan akışı alır, sıvıların salgılanmasını uyarır ve vajinal yağlamayı arttırır.

Menopoz başladığında vücutta meydana gelen hormonal değişiklikler hem ilişki sırasında hem de günlük yaşamda bu süreci bozabilir. Azalan östrojen seviyeleri vulva ve vajinal dokuların incelmesine neden olabilir ve bir zamanlar asidik olan ortam hızla daha alkali hale gelerek tahrişi ve vajinal enfeksiyon olasılığını artırır.

Vajinal Kuruluk Belirtileri Neler?

Vajinal kuruluk belirtileri, hafif ve tahriş ediciden önemli ölçüde yaşamı engellemeye kadar değişen şiddette olabilir. Yaygın semptomlar şunları içerebilir:

  • Kaşıntı,
  • İlişki sırasında hafif kanama ve ağrı,
  • Batma,
  • Tahriş,
  • Genel rahatsızlık,
  • İdrar sıklığı,
  • Yanma
  • Pantolon giyerken rahatsızlık ve
  • Basınç.

Neyse ki, vajinal kuruluğu yönetmek için atabileceğiniz birçok adım var ve hem hormonal hem de hormonal olmayan çeşitli derecelerde tedavi seçenekleri mevcuttur.

Menopozun Neden Olduğu Vajinal Kuruluk Tedavisi

Herhangi bir menopoz semptomunun tedavisi söz konusu olduğunda, önce en az invaziv yöntemlerle başlamanız önerilir.

Vajinal kuruluğu kendi kendine yönetmek için deneyebileceğiniz teknikler şunları içerir:

1- Kayganlaştırıcı kullanın

Vajinal kayganlaştırıcılar, ince, kuru genital doku ile ilişkili sürtünmeyi azaltır. Sıvı veya jel formunda bulunurlar ve ilişkiden hemen önce vulva ve vajinaya uygulanır. Kayganlaştırıcılar anında etki eder ve cilt tarafından emilmeden kuruluktan geçici bir rahatlama sağlar. Özellikle sadece ilişki sırasında rahatsızlık yaşayan kadınlar için uygundur. Leke bırakmama avantajına sahip su bazlı yağlayıcıları arayın.

2- Doğal yağlar kullanın;

E vitamini, üzüm çekirdeği yağı, tatlı badem yağı veya hindistancevizi yağı gibi doğal yağlar, topikal olarak uygulandığında vajina duvarlarını nazikçe yatıştırır. Doğal yağlar banyodan veya ilişkiden sonra uygulanabilir ve doğal dengenin yeniden sağlanmasına ve vajina duvarlarının yeniden sulanmasına yardımcı olabilir.

3- Daha fazla sıvı tüketin;

İyi nemlendirilmiş bir vajina için her gün en az on bardak su içmeyi deneyin ve meyve suları ile destekleyin; özellikle ananas, limon ve portakal suyu önerilir. Bu meyve özleri, zayıf vajinal akıntıyı teşvik eden ince enfeksiyonları azaltmak için C vitamininin yanı sıra birçok enzim içerir.

4- Sert sabundan kaçının;

Hafif bir tahriş veya rahatsızlık hissediyorsanız, yapmanız gereken ilk şey vulvanızın iç kısımlarında sabun kullanmayı bırakmaktır. Sadece su, bölgeyi yıkamak için mükemmeldir. Ayrıca, yalnızca kokusuz tuvalet kağıdı kullanın, iç çamaşırlarınızı boya veya parfüm içermeyen deterjanlarla yıkayın ve yumuşatıcı, köpük banyosu ve petrol jölesi veya mineral yağ kullanan ürünleri kullanmayı bırakın. Bu, vajinal bölgedeki doğal pH dengesinin yeniden sağlanmasına yardımcı olacak ve vajinal kuruluk probleminizi ortadan kaldıracaktır.

Vajinal Kuruluk İçin Hindistan Cevizi Yağı Kullanılır Mı?

Hindistan cevizi yağı, vajinal kuruluğu gidermek için popüler bir doğal seçenektir. Bazı araştırmalar hindistancevizi yağının cilt üzerinde kullanımının güvenli olduğunu ve etkili bir nemlendirici olduğunu öne sürüyor.

Hindistan cevizi veya hindistancevizi yağına alerjisi veya hassasiyeti olan herkes, bu tür ürünleri ciltte veya kişisel kayganlaştırıcı olarak kullanmaktan kaçınmalıdır.

Hindistan cevizi yağı kullanmadan önce bir yama testi yapmak yardımcı olabilir. Bunu yapmak için önkolun iç derisine az miktarda hindistancevizi yağı sürün ve bir reaksiyon olup olmadığını görmek için 24 saat bekleyin. Aşağıdakilere neden olursa, hindistancevizi yağını ciltte veya kişisel kayganlaştırıcı olarak kullanmayı bırakın:

  • Kaşıntı,
  • Kızarma,
  • Şişme,
  • Tahriş veya rahatsızlık.

Hindistan cevizi yağını kişisel kayganlaştırıcı olarak kullanmak için vajina açıklığının çevresine ve vulvaya uygulayın.

Vajinal Kuruluk Neden Olur?