Myokymia olarak da bilinen göz seğirmesi son derece yaygındır ve genellikle endişe nedeni değildir. Yaygın nedenler arasında stres, bilgisayar görme sendromu, kuru göz ve yorgunluk bulunur. Seğirme birkaç haftadan uzun sürerse veya her iki gözü de etkiliyorsa mutlaka bir doktora görünmelisiniz.
Göz seğirmesine halk arasında olumlu olumsuz birçok anlam yüklenmektedir. Sağ ve sol göz seğirmelerinin farklı anlamlar taşıdığı belirtilse de, göz seğirmesi aslında bir sağlık problemidir. Doğru tedaviler ile kurtulabileceğiniz göz seğirmesinden korkmanıza hiç gerek yoktur.
Göz Seğirmesi Nedir?
Göz seğirmesi durumunu hemen herkes bir kere de olsa yaşamıştır. Bu nedenle internetten göz seğirmesi nedir diye araştıran kişi sayısı bir hayli fazladır. Tıbbi olarak miyokimi denilen göz seğirmesi, göz kapağındaki orbicularis oculi kaslarının kasılmasıdır. Çok yaygın bir şekilde görüldüğü için toplumda önemsenmeyen bir durumdur.
Göz seğirmesi genelde yorgunluk ve uykusuzluk nedeniyle meydana gelse de, bazen farklı göz hastalıklarının habercisi olabilmektedir. Göz seğirmesi yaşayan kişiler bu durumu fark ederler. Ancak bazen bu durum dışarıdan fark edilemeyecek kadar hızlı olur. Genelde üst göz kapağında görülen göz seğirmesi bazen hem alt göz kapağında hem de üst göz kapağında görülmektedir. Tipik bir şekilde birkaç saniye tekrarlayarak bir iki dakika sürebilir.
Göz Seğirmesi Neden Olur?
Göz seğirmesinden sonra göz seğirmesi neden olur konusunda bilgi vermek istiyoruz. Göz seğirmesinin nedeni kişi tarafından belirlenemez. Ancak genelde kısa sürede geçtiği için nedeni araştırılmaz. Bazı göz seğirmelerinin nedeni ciddi olabilir. Göz seğirmesinin temel nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
- Yorgunluk
- Uykusuzluk
- Kafein ve tütün kullanımı
- Alkol tüketimi
- Alerjik durum
- Çevresel faktörler ( Güneş, toz, duman vb. )
- Göz çevresinde oluşan enfeksiyonlar
- Göz kapağının bir yere çarpması veya zorlanması
Geçmeyen Göz Seğirmesi Nedenleri Neler?
Göz seğirmesine stres, uykusuzluk ve aşırı yorgunluk sebep olmaktadır. Ancak geçmeyen göz seğirmesinin nedenleri neler iyi araştırılmalıdır. Uzun süren göz seğirmelerinin nörolojik nedenleri olduğundan şüphelenilir. Göz seğirmesinin şıklığı ve şiddeti artar ise göz kapağı açılmakta zorlanabilir. Geçmeyen göz seğirmesi durumlarında akıllara gelen hastalıklar şunlardır:
- Yüz felci
- Distoni
- Spazmotik tortikollis
- Multipl Skleroz
- Parkinson hastalığı
Sağ Göz Seğirmesi Hangi Hastalığın Belirtisidir?
Göz seğirmesi hem sağ gözde hem de sol gözde görülebilir. Halk arasında bunların her birinin anlamı ayrıdır. Buna göre, sağ göz seğirmesi hayra yorulurken sol göz seğirmesi şerre yorulur. Ancak bu durum bilimsel olarak doğru değildir. Tıbbi olarak her iki gözdeki seğirmelerin nedeni aynıdır. Hangi gözde seğirme varsa o göz ile ilgili araştırma yapılır.
Göz Seğirmesi Hangi Vitamin Eksikliğinden Olur?
Göz seğirmesinin çeşitli nedenleri vardır. Her hastalıkta olduğu gibi göz seğirmesi hangi vitamin eksikliğinden olur diye araştırılır. Göz seğirmesi genelde D vitamini eksikliği nedeniyle meydana gelmektedir. D vitamini eksikliğinde kalsiyum emilimi azalmaktadır. Bu nedenle gözlerde kasılmalar artarak seğirmeye neden olabilir. Doktorunuz bu durumda D vitamini takviyesi yaparak sorunu çözebilir. B12 vitamin eksikliğinde de göz seğirmesi görülebilir.
Kansızlık Göz Seğirmesi Yapar Mı?
Kansızlık birçok hastalığa neden olabilmektedir. Göz seğirmesi yaşayan kişiler bu nedenle kansızlık göz seğirmesi yapar mı diye araştırmaya girerler. Yetersiz beslenme durumlarında vücuttaki B12 vitamini emilimi azalacağı için kansızlık ortaya çıkar ve bu durum göz seğirmesine neden olur. Genel olarak yorgunluk ve göz seğirmesi yaşıyorsanız kan tahlili yaptırmanız tavsiye edilmektedir.
Göz Seğirmesi Ne Zaman Tehlikeli Olur?
Göz seğirmesi genel olarak önemsemez ve kendiliğinden geçer. Ancak göz seğirmesi ile beraber gözlerde kırmızılık, şişlik veya akıntı olduğu zaman göz seğirmesi tehlikeli olabilir. Bu durumda zaman kaybetmeden doktora gitmeniz tavsiye edilmektedir. Ayrıca üst göz kapağı sarktığında ve göz seğirmesi yüzün diğer bölümlerini etkilemeye başladığında da doktora gidilmelidir.
Göz Seğirmesi Ne Anlama Gelir?
Göz seğirmesi ne anlama gelir diye araştıran birçok kişi bulunmaktadır. Hemen herkesin başına sık sık gelen göz seğirmesi genelde yorgunluk ve uykusuzluk nedeni ile meydana gelmektedir. Ancak bazen geçmeyen göz seğirmeleri diğer hastalıkların habercisi olabilir. Bu durumda mutlaka doktora gidilmelidir. Halk arasında ise sağ göz seğirmesi olumlu yorumlanırken sol göz seğirmesi olumsuz yorumlanır.
Göz Seğirmesi Nasıl Geçer?
İyi huylu göz seğirmesi, uykusuzluk ve yorgunluk nedeniyle meydana gelmektedir. Bu durumda gözleri dinlendirmek göz seğirmesine iyi gelecektir. Göz seğirmesi genelde birkaç gün içerisinde kendiliğinden geçmektedir. Ancak yeterli dinlenme durumunda bile göz seğirmesi geçmez ise bir doktora gidilmelidir.
Göz Seğirmesine Ne İyi Gelir?
Göz seğirmesi kısa sürede geçen bir durumdur. Ancak göz seğirmesine ne iyi gelir öğrenerek bu durumdan kısa sürede kurtulabilirsiniz. Göz seğirmesine iyi gelen işlemler şu şekilde sıralanabilir:
- Kaliteli uyku düzeni sağlanmalıdır.
- Kafeinden uzak durulmalıdır.
- Stresten uzak durulmalıdır.
- Belirli zamanlarda gözler hareket ettirilerek egzersiz yapılmalıdır.
- Sıcak ya da soğuk kompres yapılmalıdır.
Göz Seğirmesine Kesin Doğal Çözüm Nedir?
Göz seğirmesinden bunalan kişiler, göz seğirmesine kesin doğal çözüm nedir araştırmaktadır. Göz seğirmesi için evde uygulayabileceğiniz doğal çözümler şunlardır:
Çay Posası: Gözler için çok önemli bir merhem olan çayı göz seğirmesi için de kullanabilirsiniz. Çay tortusunu temiz bir pamuğa sürerek gözünüze masaj yapabilirsiniz.
Havuç: Havuç A vitamini yönünden zengindir ve göz sağlığının korunmasında etkilidir. Havucu düzenli olarak tüketmeniz tavsiye edilmektedir.
Buz: Göz Seğirmesi durumunda buzu bir beze sararak gözünüze masaj yapabilirsiniz.
Papatya Çayı: Gözlerdeki iltihabı temizlemede etkili olan papatya çayı, göz seğirmesine de iyi gelmektedir.
Göz Seğirmemi Nasıl Durdurabilirim?
Çoğu göz kapağı seğirmesi vakası stresle ilişkilidir ve ciddi değildir, ancak odaklanmanızı ve üretken olmanızı engelleyebilir. Göz seğirmeleri sizi rahatsız ediyorsa, atabileceğiniz adımlar vardır.
Seğirmeyi evcilleştirmek için şu ipuçlarını deneyin:
- Daha fazla uyuyun
- Kafeini kesin
- Stresi yönetin
- Egzersiz yapın
- Sigarayı bırakın
Temel blefarospazmınız varsa, ışığa çok duyarlı gözleriniz varsa, gözlüklere FL-41 adı verilen gül rengi bir ton eklenmesi yardımcı olabilir.
Yok etmek için her şeyi denediyseniz ve hala göz kapağı seğirmeleri yaşıyorsanız, tıbbi yardım alma zamanının geldiğine karar verebilirsiniz.
Doktorunuz, durumunuza bağlı olarak size birkaç tedavi seçeneği sunabilir:
- Kuru gözleri nemlendirmek için siklosporin oftalmik emülsiyon (Restasis ®) gibi göz damlaları reçete edebilir.
- Oral ilaçlar reçete edebilir, ancak her zaman yardımcı olmaz. Bunlar arasında triheksifenidil (Tremin®), baklofen (Ozobax®), klonazepam (Klonopin®), tetrabenazin (Xenazine®) ve karbamazepin (Equetro®) bulunur.
- Kasları gevşetmek ve seğirmeyi önlemek için nörotoksin uygulamaları yapabilir.
- Miyektomi, kasın bir kısmının çıkarılmasını içeren esansiyel blefarospazm ile ilişkili şiddetli göz kapağı seğirmesi için yapılan invaziv bir ameliyattır.
Göz Seğirmesi İçin Hangi Doktora Gidilir?
Göz seğirmeleri için hastanelerin Göz Sağlığı ve Hastalıkları bölümünde göz doktoruna gidilmelidir.
Ne Zaman Doktora Görünmelisiniz?
Göz seğirmesine ek olarak aşağıdaki durumlardan herhangi birisini yaşadığınızda göz doktoruna doktora görünmelisiniz.
- Her iki gözde birden seğirme oluyorsa
- Yüzün diğer kaslarını içeren spazmlar eşlik ediyorsa
- Birkaç haftadan fazla sürüyorsa
- Zamanla giderek kötüleşiyorsa
- Yüzde uyuşma, güçsüzlük, ağrı veya asimetri eşlik ediyorsa
- Baş ağrısı veya görme kaybı ile birlikte geliştiyse
İlginizi Çekebilir
- Sol göz seğirmesi hangi hastalığın belirtisidir?
- Dudak seğirmesi neden olur, ne iyi gelir, nasıl geçer?
- Düşük göz yapısına sahip kadınlar nasıl makyaj yapmalı?
- Göze sürme çekmek faydalı mı, zararlı mı?