25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkHastalıkBağırsakta yara neden olur, nasıl geçer? Belirtileri

Bağırsakta yara neden olur, nasıl geçer? Belirtileri

Bağırsakta yara hastalığı, kalın bağırsağın iç kısmını çevreleyen tabakanın iltihaplı, ülserli ya da ödemli olması durumudur. Sağlığımızın iyi olması için çabalasak da, genetik ve çevresel faktörlerin etkisi ile sağlığımızda bozulmalar görülebilir. Vücuttaki yaralar içerisinde en sık karşılaşılan durumlardan olan bağırsakta yara hastalığı nedir? Bağırsakta yara neden olur? Bağırsakta yara tedavisi nasıldır? Herkesin karşılaşma riski taşıdığı bağırsakta yara ile ilgili tüm bu soruların ve daha fazlasının yanıtını yazımızın devamında bulabilirsiniz.

İçerikleri

Bağırsakta yara hem ince bağırsakta hem de kalın bağırsakta görülebilir. İnce ve kalın bağırsak yarasının nedenleri birbirinden farklıdır. Buna göre, tedavi yöntemleri de değişiklik göstermektedir. Bağırsakta yara hastalığı mutlaka önemsenmesi gereken bir durumdur.

Bağırsakta Yara Hastalığı Nedir?

Son günlerde görülme sıklığı arttığı için bağırsakta yara hastalığı nedir diye arama motorunda inceleme yapıldığı görülmektedir. Ülseratif kolit de denilen bağırsakta yara hastalığı, genel olarak bağırsağın son bölümünden başlayarak kalın bağırsağın başına doğru yayılmaktadır. İnflamatuar bağırsak hastalıkları arasında yer alan bu hastalık aniden alevlenerek iyileşme dönemine girmektedir.

Bağırsakta yara sorunu çeken birçok kişi doktora gitmeye çekindiği için hastalığın tedavisinde geç kalınmaktadır. Bağırsakta yara görülmesi durumunda hem çevresel hem de kalıtsal faktörlere bakılmaktadır. Bağırsakta yaşanan en ufak bir sorunda bakteriler yabancı bakterilere saldırmaya başlar. Ancak bu bağırsak bakterileri, iyi huylu olan bakterileri de öldürdüğünden dolayı bağırsağı enfeksiyona hazır hale getirir. Bu zincirleme olaylar bağırsakta yara oluşmasına neden olur.

Bağırsakta Yara (Bağırsak Yarası) Neden Olur?
Bağırsakta Yara (Bağırsak Yarası) Neden Olur?

Bağırsakta Yara (Bağırsak Yarası) Neden Olur?

Bağırsak yarası ile karşı karşıya kalan kişiler bağırsakta yara (bağırsak yarası) neden olur araştırmasına girerler. Bağırsakta yara oluşumunun çeşitli nedenleri bulunmaktadır. Bu nedenlerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • Aşırı alkol tüketimi
  • Enfeksiyöz ajanlar
  • Aspirin kullanımı
  • Travmalar

Yukarıda sıralanan nedenler, bugüne kadar bağırsakta yara sorunu yaşayan kişilerde gözlemlenen nedenlerdir. Herkeste aynı neden görülmez. Bazı hastalıklar da bağırsak yarasına neden olmaktadır.

Bağırsakta Yaralar Olmasına Neden Olan Hastalık Nedir?

Bağırsakta yaralar olmasına neden olan hastalık nedir diye araştırma yaptığımız zaman karşımıza kolit kalın bağırsak çıkmaktadır. Kolonu etkileyen bir hastalık olan bu durum iltihaplanma olarak da adlandırılabilir. Kalın bağırsakta şişmeye ve tahrişe neden olduğu için yara oluşumuna da zemin hazırlamaktadır.

Bağırsakta Yara Tehlikeli Mi?

Her hastalık önemsenmelidir. Erken teşhis ve tedavi ile birçok hastalıktan kurtulmak mümkündür. Bağırsak yarası tehlikeli mi merakı yaşayan birçok kişi olduğunu biliyoruz. Kalın bağırsakta oluşan yara hem ödeme hem de iltihaba neden olmaktadır. İltihaplı bir hastalık olduğu için de kanlı idrar ve ishal durumlarını ortaya çıkarmaktadır. Bağırsakta yara hastalığı yaşayan kişilerin akıllarına ilk gelen soruları aşağıda yanıtladık.

Bağırsaktaki Yara Kanser Midir?

Bağırsaktaki yara kanser midir sorusu her hastanın aklına gelen bir sorudur. Bağırsaktaki yara ilk etapta kanser olarak değerlendirilmez. Ancak tedavi edilmez ise zamanla kansere dönüşebilir.

Bağırsakta Yara Öldürür Mü?

Bağırsakta yara, tedavi edilmediği zaman öldürücü etkilere yol açabilir. Bu nedenle aksatmadan tedavisinin yapılması gerekmektedir.

Bağırsakta Yara Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Bağırsakta görülen birçok hastalık bulunmaktadır. Bu nedenle bağırsakta yara olduğu nasıl anlaşılır iyi bilinmelidir. En ufak olumsuzluklar bile bağırsakta kendini belli etmektedir. Bağırsakta yara olduğu ciddi belirtiler ile anlaşılır. Bu belirtiler herkeste farklı şekillerde görülebilmektedir. Dışkıda kan görülmesi insanları korkutur. Akıllara kötü senaryoları getiren bu belirtiden başka belirtiler de vardır.

Kalın Bağırsakta Yara Belirtileri Nelerdir?

Bağırsak yarası hem kalın bağırsakta hem de ince bağırsakta görülebilen bir durumdur. Herkeste hastalığın boyutu ve belirtileri değişiklik göstermektedir. Dışkıda kan ile beraber ishal, kansızlık, şişkinlik gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

Bağırsak Yarası Belirtileri

Bağırsak yarası belirtileri önemsenmesi gereken bir durumdur. Bu belirtiler sayesinde hastalık erkenden teşhis edilerek tedavi aşamasına geçilir. Bağırsak yarası belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Karında ağrı ve kramp
  • Kansızlık
  • Şişkinlik
  • Kilo kaybı
  • İştahsızlık
  • Kusma
  • Ateş ve titreme
  • Dışkıda kan

Bağırsakta Yara Olunca Ne Olur?

Bağırsakta yara olunca ne olur sorusu birçok kişinin aklını kurcalamaktadır. Yaranın nerede olduğuna ve gidişatına göre görülen etkiler değişmektedir. Hastalığın tedavisi de kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Bağırsakta yara bazı önemli belirtiler ile kişiye rahatsızlık vermektedir. Ancak doğru tedavi ile bu sorunlar kısa sürede çözülmektedir.

Bağırsak Yarası Nasıl Teşhis Edilir?

Bağırsak yarası belirtileri yaşayan kişiler doktora gittiği zaman çeşitli tetkikler yapılır. Kan testleri, MR, röntgen ve tomografi ile hastalık teşhis edilerek hastalığın boyutu ve gidişatı belirlenir. Buna göre en iyi tedavi yöntemi uygulanır.

Bağırsakta Yara Nasıl Tedavi Edilir?

Bağırsak yarası sorununda bağırsakta yara nasıl tedavi edilir konusuna hastalığın boyutu karar vermektedir. Yaranın bağırsağın neresinde olduğuna göre tedavi şekli değişiklik göstermektedir. Öncelikle ilaç tedavisi tercih edilir. Ancak sonuç alınamaz ve hastalık ilerler ise ameliyat yöntemine geçilir.

Kalın Bağırsakta Yara Ameliyatı Nasıl Yapılır?

İlaçla tedavinin olumlu yanıt vermediği durumlarda kalın bağırsak yarası ameliyatı yapılır. Eskiden kalın bağırsak ameliyatı açık olarak yapılıyordu. Ancak günümüzde teknolojinin gelişmesi ile beraber kapalı ameliyat yöntemi uygulanmaktadır. Bu sayede ameliyat sonrasında hastada iz kalmaz ve hasta daha az ağrı çeker. Ameliyatın süresi yine kişiye ve hastalığın büyüklüğüne göre değişmektedir.

Bağırsakta Yara Nasıl Geçer?

Bağırsak yarası, kişinin günlük hayatını olumsuz etkileyecek belirtiler göstermektedir. Bu nedenle bağırsakta yara nasıl geçer detaylı olarak araştırılmaktadır. Bağırsak yarası için ilaç tedavisi ve cerrahi yöntem uygulanmaktadır. Bunun yanında hastaların bağırsak dostu kefir, lahana turşusu, yoğurt, bezelye, tarçın ve doğal zeytinyağı tüketmesi tavsiye edilmektedir.

Kalın Bağırsak Yarası Nasıl İyileşir?

Kalın bağırsakta oluşan yara ödem ile beraber iltihaba neden olmaktadır. Önlem alınmadığı takdirde bu durum giderek kötüleşmektedir. Kalın bağırsak tedavisinde uygun ilaçlar reçete edilmektedir. İlaç tedavisi yarayı geçirmediği zaman ameliyat yöntemine geçilir. Bunun yanında bağırsağa iyi gelen bir beslenme düzeni önerilmektedir.

Bağırsakta Yara Olanlar Ne Yemeli?

Bağırsakta yara olanlar ne yemeli iyi bilmelidir. Aksi takdirde bağırsak yarasının olumsuz etkileri şiddetini arttırmaktadır. Bağırsak yarası olan kişilere yoğurt, kefir, Hindistan cevizi, bezelye, lahana turşusu yemeleri tavsiye edilmektedir. Bunların yanında ünlü doktor İbrahim Saraçoğlu tarafından bir kür önerilmektedir.

Sağlıklı Bir Ülseratif Kolit Diyeti İçin Gıda Takasları

Yiyeceklerin bir kişinin ülseratif kolit alevlenmeleri üzerindeki etkisi tahmin edilemez olabilir. Örneğin domates veya soğan, bir kişinin sindirim sistemini tahriş edebilir, ancak bir başkasında aynı semptomları tetiklemeyebilir.

Yine de, spesifik bir ülseratif kolit diyeti olmamasına rağmen, genel olarak konuşursak, alevlenmeyi kötüleştirebilecek ve kaçınılması gereken bazı yiyecekler vardır.

  • Pişmiş (çiğ olmayan) soğan ve sarımsak ile yemeklerinize lezzet katın
  • Çekirdeksiz meyve tercih edin
  • Domates yerine daha az asidik bir alternatif seçin
  • Lahanayı gaz yapmayan sebzelerle değiştirin
  • Buğday kepeğini yulaf ezmesi veya mısır gevreğiyle değiştirin
  • Geleneksel süt ürünleri yerine düşük laktozlu veya süt içermeyen ürünleri deneyin

Bağırsak Yarası İçin Hangi Doktora Gidilir?

Bağırsak yarası problemi yaşayanların hastanelerdeki Genel Cerrahi ve Gastroenteroloji polikliniklerinden randevu almaları gerekir.

Saraçoğlu Kalın Bağırsak Koliti Kürü

Saraçoğlu kalın bağırsak koliti kürü birçok kişiye fayda sağlamıştır. Sizlerde bu kürü uygulayarak hastalığın belirtilerini azaltabilirsiniz. Saraçoğlu tarafından önerilen kür aşağıda anlatılmıştır:

Ebegümeci Kürü:

Malzemeler:

  • 5gr ebegümeci
  • 1 bardak su

Saraçoğlu tarafından ebegümeci çayı kürü tavsiye edilmektedir. 5 gram kadar ebegümeciyi bir bardak suda 10 dakika kadar kaynatın ve ılıdıktan sonra tüketin. Bu kürü bir hafta uyguladığınız zaman şikayetlerinizin azaldığını göreceksiniz.

Bağırsak Yarası Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Ülseratif kolit tedavi edilmezse, iltihaplanma kolonunuzun daha derin katmanlarına yayılabilir ve toksik megakolon adı verilen çok tehlikeli bir komplikasyona neden olabilir. Bu durum yaşamı tehdit eden enfeksiyonlara, böbrek yetmezliğine veya kolon yırtılmasına yol açabilir ve hemen tedavi edilmesi gerekir.

İlginizi Çekebilir

Bağırsakta yara neden olur, nasıl geçer? Belirtileri