19 Eylül 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkDışkı renginizin bağırsak sağlığınız hakkında söyleyebileceği 6 şey

Dışkı renginizin bağırsak sağlığınız hakkında söyleyebileceği 6 şey

Herkesin yaptığı ama kimsenin konuşmak istemediği şey: Dışkı. Çoğu insan tuvalette olanlardan bahsetmemeyi tercih eder, ancak çoğu doktora gittiğinizde bağırsak hareketlerinizi sormasının bir nedeni vardır. Yapabileceğiniz en rahat konuşma olmayabilir, ancak dışkınız aslında size bağırsak sağlığınız hakkında çok şey söyleyebilir - bu da size genel sağlığınız hakkında önemli bilgiler verir.

İçerikleri

Garip bir uygulama gibi gelebilir, ancak bir dahaki sefere dışkınızı yaparken genel bir bakış atmak gerçekten iyi bir fikirdir. Dışkı, sindirim sağlığınızı takip etmenin harika bir yoludur. Cilt sorunları, kaygı, sık sık hastalanma ve yorgunluk, bağırsak mikrobiyomunuzun bozulduğunun yaygın belirtilerinden bazılarıdır. Bununla birlikte, tuvalet alışkanlıklarınız, GI kanalınızda neler olup bittiğini de ortaya çıkarabilir. Kakanızdan bağırsak sağlığınız hakkında öğrenebileceğiniz altı şey var.

Dışkı Renginiz Size Bağırsak Sağlığınız Hakkında Neler Söylüyor?

1- Kırmızı Dışkı;

Kırmızı dışkı fark ederseniz, yapmanız gereken ilk şey yakın zamanda pancar yiyip yemediğinizi hatırlamaktır. Eğer yemediyseniz, bir check-up yaptırmanız gerekecektir. Dışkınız kırmızıysa veya hafif kırmızıya çalıyorsa bu, gastrointestinal kanalda kanama olduğunu gösterir. Kanama fistüllerden kansere kadar farklı problemlden kaynaklanabilir, bu nedenle kesinlikle gastroenterolog uzmanından acilen randevu alın.

2- Siyah / Katran Dışkı;

Siyah veya katran görünümlü dışkı da genellikle kanamaya işaret eder ancak eski kan olduğu için siyaha döner. Bu genellikle kanalın üst kısmında kanama olduğunu gösterir. Bunun nedeni yemek borusundaki yırtıklar, iltihaplı mide astarı veya anormal kan damarları olabilir. Kanlı dışkıda olduğu gibi, en kısa sürede bir gastroenterolog uzmanından acilen randevu alın.

3- Sürekli Cıvık Dışkı;

İshal olmanıza neden olabilecek türde yemek yediğinizde arada bir cıvık dışkı normaldir, ancak sürekli olarak cıvık dışkı genellikle altta yatan bir durumun işaretidir. En yaygın durumlar, irritabl bağırsak sendromu, çölyak hastalığı veya laktoz intoleransı gibi gıda intoleranslarını içerir. Antibiyotik gibi bazı ilaçlar da kalıcı ishale neden olabilir. Sürekli olarak cıvık dışkı probleminiz varsa bir uzmana görünmenizde fayda vardır.

4- Soluk/Kil Renkli Dışkı;

Soluk veya kil renkli dışkınız varsa, safra üretimini azaltan bir karaciğer enfeksiyonunuz olabilir veya karaciğerden safra akışı engellenebilir. Bu, safra taşı, kistler, tümörler, hepatit veya bazı ilaçlar gibi çeşitli şeylerden kaynaklanabilir. Dışkınızın soluk olduğunu sürekli olarak fark ederseniz, tıbbi yardım alın.

5- Yüzer Dışkı (hafif);

Yüzen dışkı, beklediğiniz gibi, vücutta aşırı gaz üretimi anlamına gelir. Bu çok zararlı görünmese de aslında sindiriminizin eksik olduğu ve besinlerin emilmediği anlamına gelir. Yaklaşık 2 hafta boyunca düzenli olarak yüzen dışkı yapıp yapmadığınızı takip edin. Böyle bir durumla karşılaşırsanız sindiriminizi iyileştirmeniz için diyetinizi değiştirmeyi deneyin. Bu işe yaramazsa, altta yatan bir durumun işareti olabilir.

6- Yeşil Dışkı;

Yeşil dışkı genellikle kötü veya eksik sindirimin bir işaretidir. Renk safranın varlığından kaynaklanır. Safra, safra kesesinde depolanır ve yağları sindirmek için kullanılır. Ancak dışkı sisteminizde çok hızlı hareket ederse, safranın sindirilme şansı yoktur. Salmonella gibi bazı enfeksiyonlar da yeşilimsi dışkılara neden olabilir.

Sindiriminizi Nasıl İyileştirirsiniz?

Sindirim sağlığınız önemlidir ve neyse ki sisteminizi tekrar rayına oturtmak genellikle kolaydır. Gaz ve şişkinlik gibi sindirim sorunları yaşıyorsanız bu ipuçlarını deneyin.

  • Yavaş Yiyin: Bu, daha az hava yutmanızı ve daha çabuk doymanızı sağlar. Aşırı yeme olasılığınız daha az olacaktır.
  • Daha Küçük Porsiyonlar Yiyin: Daha küçük porsiyonlar şeklinde beslenmek, midenizin daha küçük miktarları daha iyi sindirmesini sağlar. Herhangi bir reflü veya şişkinlik yaşama olasılığınız daha düşüktür.
  • Yatmaya Yakın Zamanda Yemek Yemeyi Sınırlayın: Sindirim sisteminiz sabahları en iyi şekilde çalışır, bu nedenle yatmadan birkaç saat önce yemek yememeye çalışın.
  • Stresi Yönetin: Stres, sindirim sisteminizin etkili bir şekilde çalışmasına izin vermez. Meditasyon, yoga veya farkındalık uygulamaları gibi iyi başa çıkma stratejilerine sahip olduğunuzdan emin olmaya çalışın.
  • Bir Rutini Koruyun: Midenizi belirli bir zamanda yiyecek beklemek için eğitin.
  • Probiyotikleri Deneyin: Yiyeceklerimizin çoğu pastörize edilmiştir, yani midemizin ihtiyaç duyduğu sağlıklı bakteri kültürlerini içermezler. Bağırsak sağlığını korumak için probiyotik almak konusunda doktorunuzla konuşun. Veya daha fazla doğal yoğurt ve elma sirkesi gibi mayalanmış yiyecekler yiyin.

Bunu yapmak garip gelebilir, ancak bir dahaki sefere bağırsaklarınızı boşaltmanız gerektiğinde, sifonu çekmeden önce bir göz atın. Size sağlığınız hakkında önemli şeyler söyleyebilir.

Dışkınız İle İlgili Bir Doktora Ne Zaman Görünmelisiniz?

Utançtan veya semptomlarını en aza indirmekten dolayı birçok hasta bir gastroenterologla randevu almadan önce bekler. Ancak kaka yapmak doğaldır – herkes yapar – ve bir an önce randevu almak sağlığınız için kesinlikle faydalı olabilir.

Hala randevu almanız gerekip gerekmediğini merak ediyor musunuz?

  • Dışkınızda mı yoksa klozetinizde mi kan var?
  • Bağırsak hareketlerinde önemli bir değişiklik – örneğin, iki günlük bağırsak hareketinden sadece gün aşırı gitmeye mi geçtiniz?
  • Kronik ishal,
  • Kronik kabızlık,
  • Çok kötü kokulu dışkı,
  • Bağırsak inkontinansı,

Eğer bu durumları yaşıyorsanız, mide-bağırsak sağlığınızda neler olup bittiğini belirlemenize yardımcı olabilecek ve sağlığınıza kavuşmanızı sağlayacak bir tedavi yöntemi bulabilecek bir gastroenterologdan randevu almanız gerekir.

Dışkı Rengine ve Şekline Göre Sağlığı Kontrol Etme

Dışkı renginizin bağırsak sağlığınız hakkında söyleyebileceği 6 şey