Dışkılama, sindirim sürecinin son sürecidir. Vücuttan atılan atık maddelerdir. Dışkı rengi ve şekli kimi zaman farklılaşır. Normal dışkı tutarlı olmalıdır. Yumuşak dokulu, rengi ortadan koyu kahverengi ve güçlü kokuludur. Ayrıca dışkılama ağrısız geçer.
Gaita, görünüşü ve rengiyle bize sağlığımız hakkında uyarıcı sinyaller gönderir. Buna kulak vermeliyiz, çünkü ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir. Dışkı rengi beyaz, parlak kırmızı ve siyah renginde ise vakit kaybetmeden doktora gidilmelidir.
Dışkı Renginden Ne Anlamalıyız?
Rengi kahverengi dışkı:
Kahverengi dışkı için endişelenilmez, çünkü normaldir. Karaciğer tarafından salgılanan maddeler dışkıya o rengi verir. Sağlık açısından her şey yolunda denebilir.
Rengi yeşil dışkı:
Yeşil dışkının en belirleyici sebebi yeşil sebzelerdir. Dışkı çıkma vaktinde bağırsaklara uğrar, safradan çok hızlı geçtiğinden ise yeşillenir. Safra kendini çözecek yeterli zamanı bulamaz.
Rengi sarı dışkı:
Dışkılama, zayıf besin emiliminden kaynaklandığından sarı renktedir. Safra kesesi hastalığı, kistik fibrozu, gilbert sendromu, hepatit veya karaciğer hastalıklarını haber verir.
Rengi kırmızı dışkı:
Kırmızı renkli içecek ve yiyecekler dışkı rengini etkiler. Ancak kırmızı dışkı daha tehlikeli hastalıkların habercisi de olabilir. Kanser ve hemoroit hastalarında görülebilir.
Rengi siyah dışkı:
Siyah dışkı sağlık açısından tehlike çanıdır. Derhal doktora gidilmelidir. Mide, yemek borusu veya ince bağırdakta bir problem olabilir. Ayrıca kan pıhtılaşmasından da siyah renk olabilir.
Rengi beyaz dışkı:
Beyaz dışkı her durumda anormaldir. Hepatit, siroz veya safra kesesi hastalığının habercisi olabilir. Crohn hastalarında da beyaz dışkı görülür.
Dışkımızın Şekli Bize Ne Söylüyor?
Şekli keçi dışkısına benzeyenler:
Dışkı şekli ve rengi bakımından keçi gaitasına benzer. Vücutta yeterli lif olmadığından kabızlık yaşandığına işarettir. Bu nedenle lif bakımından zengin besinler tüketilmelidir. Makarna ve ahududu iyi bir başlangıç olabilir.
Sosis şeklinde olanlar:
Sosis şeklinde olup, üstüne pütürlü ise yine lif eksikliğinden kaynaklanır. Sebze, meyve yenmeli ve bolca egzersiz yapılmalıdır. Eğer görünüşünde çatlaklık varsa bol su içilmelidir.
Şerit şeklinde olanlar:
Şerit şeklinde olanlar, ince bağırsak sorunlarına işaret eder. İlgili doktora gidilmelidir.
Sulu şeklinde olanlar:
Kişinin ishal olduğunu gösterir. Vücut ishal yapan besin maddelerini dışarı atar. Bir nevi kusma işlemidir. Bol su içilmesi gerekir.
Yapışkan ve çok yumuşak olanlar
Vücudun alması gerekenden fazla yağ aldığını gösterir. ‘’Yağ oranına dikkat et’’ sinyali verir. Fazla yağlı yiyecekler sağlık kurallarını hiçe sayar.
Dağınık, kabarık ve lapa olanlar
Bu tür dışkılar ‘’normalsin ama bol su iç’’ mesajı taşır. İshal olmaya yakın dışkı şeklidir.
Dışkılama Problemlerinin Nedenleri Neler Olabilir?
Dışkılama problemlerinin farklı nedenleri olabilir. İşte o nedenlerden bazıları;
Stres: Stres bazen ishal bazen de kabızlık yapar. Sindirim sistemi ve bağırsak hastalıklarını ise tetikler.
Kabızlık: Alkol, demli çay ve bol kafein dışkı suyunun azalmasına neden olur. Dışkı yeterli su oranını bulamaz. Böylelikle kabızlık başlar.
Lifli ürünlerin eksikliği: Dışkı şekli ve rengi konusunda en büyük pay, lifli ürünlerin eksikliğidir. Lifli besinler bağırsak sorunları ve sindirim siteminin düzenli çalışması için gereklidir. Ayrıca dışkıya son şeklini veren besinlerdir.
Diğer nedenler: Tiroit, bağırsak hastalığı, ülser, mide, karaciğer ve Parkinson hastalıklarını sayabiliriz. Ayrıca kanser hastalığı da dışkılama problemlerinde etkin rol oynar.