25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkDoğal TedaviSivrisinek ısırığına ne iyi gelir, kaşıntısı nasıl geçer?

Sivrisinek ısırığına ne iyi gelir, kaşıntısı nasıl geçer?

İnsanlar, bugünlerde sivrisinek sokmasına iyi gelen bitkisel tedavi yöntemlerinin yanı sıra Asya Kaplan sivrisinek ısırığının nasıl geçtiğini çok sık araştırıyor. Peki, sivrisinek ısırdığı zaman ne yapılmalı? Sivrisinek ısırığında yapılması gerekenlere haberimizin içeriğinden ulaşabilirsiniz.

İçerikleri

Zika, sarı humma ve Batı Nil virüsü gibi birçok bulaşıcı hastalığı taşıdığı için tehlikeli olan Asya Kaplan sivrisineğine İstanbul ve Kocaeli’nde rastlandı. Bu illerde görülen Asya Kaplan sivrisineğinden çok sayıda kişinin etkilendiği ve hastanelerin acil servislerine sivrisinek sokmasından kaynaklı şikayetlerle müracaatların arttığı bildirildi. Asya Kaplan sivrisineğinin son senelerde yayılım alanının genişlemesiyle insanları hedef almaya başlaması insan sağlığını ciddi şekilde tehdit etmeye başladı. Asya Kaplan sivrisineği yapay çevrelerde de yumurtlayabildiği için yayılımı daha hızlı olmaktadır. İnsanlarda aşırı alerjik reaksiyonlara neden olan Asya Kaplan sivrisineğinin ısırdığı bölgede aşırı kaşıntı ve ödem oluşabiliyor.

Asya Kaplan Sivrisineği Nerelerde Görülür?

Özellikle Karadeniz ve Marmara bölgelerinde çok sık görülmeye başlanan ve ülkemizde yerleşik bir tür haline gelen Asya Kaplan Sivrisineği, yaşamlarını kıyı bölgelerde sürmekte olan insanların sağlığını ciddi şekilde tehdit etmektedir. Zika, Batı Nil virüsü ve sarı humma gibi bulaşıcı hastalıkların yayılması bakımından büyük risk oluşturan Asya Kaplan Sivrisineği sokmalarından dolayı hastaneye yapılan başvurularda ciddi artış var.

Normal bir sivrisineğin ısırdığı bölgede yuvarlak ve kabarık bir yumru oluşmaktadır. Bu durumla oldukça sık karşılaşılmaktadır. Aşırı alerjik reaksiyonlar görülmesine neden olan Asya Kaplan Sivrisineğinin ısırdığı yerlerde ise aşırı kaşıntı hissinin yanı sıra ödem oluşmaktadır. Bağışıklık sistemi bozulmuşsa, büyük bir şişlik ve kızarıklık oluşması gibi şiddetli reaksiyonlar görülebilmektedir. Ayrıca çocuklar, yetişkinlere kıyasla sivrisinek ısırmalarından çok fazla etkilenmektedir.

Sivrisinek Kaşıntısı Nasıl Geçer?

Sivrisinek ısırıklarından dolayı kaşınan bölgede oluşan şişlik ve kızarıklıklar 1-2 gün içerisinde geçmektedir. Bağışıklık sistemi daha zayıf olanlar ile çocuklarda ise bu şişlik ve kızarıklıkların geçmesi daha uzun sürebilmektedir. Sivrisinek ısırıklarının neden olduğu kaşıntıya cilt yüzeyine sürülen topikal anti-histaminik kremlerin yanı sıra kaşıntıyı engelleyen merhemler çok iyi gelmektedir.

Kaşıntı hissinin ve enflamasyonun azaltılması için sivrisineğin ısırdığı bölgeye buzla soğuk kompres uygulanmalıdır. Sivrisinek ısırdığı zaman ısırılan bölgenin kaşınması kızarıklığın yanı sıra kaşıntının da artmasına neden olmaktadır. Çünkü kaşımayla birlikte ciltteki enflamasyon artmaktadır. Aşırı kaşıma sonucunda tahriş olan cildin üstünde kanama gerçekleşebilmektedir. Bu durum ise kaşınan bölgede enfeksiyon riskini artırmaktadır. Özellikle çocukların tırnaklarının kesik olması sivrisinek ısırıklarına karşı alınabilecek en etkili tedbirlerden biridir. Ayrıca çocuk, sivrisineğin ısırdığı bölgeyi kaşımaması için ikaz edilmelidir.

Sivrisinek Isırığına Ne İyi Gelir?

Sivrisinek ısırdığı zaman ilk olarak sivrisineğin ısırdığı bölge su ve sabunla yıkanmalıdır. Ayrıca eczanelerde satılan ilaçlar haricinde evde uygulanabilecek bitkisel tedavi yöntemleriyle de sivrisinek ısırığının neden olduğu kaşıntı giderilebilmektedir.

Alkol;

Sivrisinek kaşıntısına buharlaştığı esnada serinletici bir etki yaratan izopropil veya etanol tarzı alkoller çok iyi gelmektedir. Dezenfektan görevi gören alkol sayesinde sivrisineğin ısırdığı bölgedeki mikroplar kırılacaktır. Sivrisineğin ısırdığı bölgeye lavanta kolonyası sürülürse, bu kolonyanın içeriğindeki etanol alkol sivrisinek kaşıntısını gidereceği gibi kolonyanın kokusu uçup gidene kadar sivrisinekler yaklaşamayacaktır. Ancak alkol çok fazla sürülmemelidir. Çünkü cilde aşırı alkol sürülmesi cildi tahriş etmektedir.

Aloe vera;

Anti-enflamatuvar etkisinden dolayı kullanım alanı bir hayli geniş olan aloe vera yaprağını içerisindeki jel, sivrisineğin ısırdığı bölgeye sürülürse kaşıntı hissi yok olacaktır.

Çay poşetleri;

Sivrisinek ısırığının neden olduğu şişmeyi siyah ve yeşil çay poşetleri gidermektedir. Siyah ve yeşil çay içildikten sonra kullanılan poşetler bir naylona sarılarak buzdolabında muhafaza edilirse, soğutucu etkisinden de istifade edinilmiş olunur.

Yulaf ezmesi;

Alerjik reaksiyonları, kuru cildi, böcek ısırıklarını ve su çiçeğini yatıştıran yulaf ezmesinin cilde olan faydalarından mutlaka istifade edilmelidir. İnce yulaf ezmesine az su ilave edildikten sonra maske halini alan karışım sivrisineğin ısırdığı bölgeye sürülmelidir. 15 dakika beklendikten sonra ılık suyla yıkanan bölgeye nemlendirici krem sürülmelidir. Antibakteriyel etkisinden dolayı balda bu karışımın içerisine ilave edilebilir. Ancak bal, sivrisinekleri daha fazla çekebileceğinden çok dikkatli olunmalıdır.

Seyreltilmiş, kıyılmış sarımsak;

Yaraları iyileştiren ve antiviral etkidi olan sarımsak, ciltle direkt temas ederse, cildi irrite ederek enflamasyona neden olabilmektedir. Bundan dolayı sarımsak kıyıldıktan sonra hindistan cevizi yağı gibi hafif bir yağla seyreltilerek sivrisineğin ısırdığı bölgeye sürülmelidir.

Fesleğen;

Cildin fesleğen ile ovulması da sivrisinek ısırığına çok iyi gelmektedir. Fesleğenin içeriğindeki kimyasal bileşikler cildi rahatlatmaktadır. Fesleğen yağı losyon olarak cilde uygulanabileceği gibi ev ortamında da hazırlanabilir. Evde bu karışımın hazırlanması için 2 bardak su ve yaklaşık 15 gram kuru fesleğen yaprağı kaynatılmalıdır. Karışımın soğuması beklendikten sonra karışımın içerisine batırılan pamuk, sivrisineğin ısırdığı bölgeye sürülmelidir. Kaşıntı aşırı şiddetliyse ve acil müdahale gerekiyorsa taze fesleğen yaprakları doğrandıktan sonra cilde sürülmelidir.

Sivrisinek Isırığında Bu Ürünlere Dikkat!

Sivrisinek ısırığına karşı karbonat, diş macunu, limon suyu ve elma sirkesi gibi ürünlerin iyi geldiğine yönelik haberler yapılmaktadır. Ancak bu ürünler, özellikle hassas ciltleri hızlı bir şekilde kurutmakta ve zaten var olan cilt kızarıklığını artırmaktadır. Bundan dolayı bu ürünlerin kullanımı esnasında çok dikkat edilmelidir.

Sivrisinek Isırığı Nasıl Geçer?