13 Aralık 2024 Cuma
Ana SayfaKadınCilt BakımıSivrisinek ısırığı, şişmesi ve kaşıntısı nasıl geçer?

Sivrisinek ısırığı, şişmesi ve kaşıntısı nasıl geçer?

Yaz aylarının en büyük kabuslarının başında sivrisinek gelir. Genelde akşam saatlerinde ortaya çıkan sivrisinek neye gelmez? Sivrisineklerden nasıl korunulur? Sivrisinek ısırırsa ne yapılmalıdır? Yaz aylarının geldiği şu günlerde işinize yarayacak tüm bilgiler bu yazımızda.

İçerikleri

Kişileri gece boyunca rahatsız eden sivrisinekler uykuları bölmektedir. Dokunduğu yerde kaşıntıya neden olduğu için kişiyi huzursuz etmekle kalmaz kaşınan yerde tahrişe ve kızarıklığa neden olur. Bu gibi durumların yaşanmaması için sivrisinek neye gelmez bilmek gereklidir. Ufak ama etkili tüyolarla sivrisinek sorununa elveda diyeceksiniz.

Sivrisineği Ne Kaçırır, Sivrisinek Neye Gelmez?

Bazı bölgelerde yaz aylarında yoğun bir şekilde sivrisinek görülür. Dünya genelindeki en tehlikeli hayvanlardan biri olan sivrisinekler ısırdığı kişiye Batı Nil virüsü, sıtma ya da Deng humması bulaştırabilir. Bu nedenle sivrisineği ne kaçırır, sivrisinek neye gelmez bilindiği zaman bu riskler de en aza indirilir. Havalar ısındığı zaman ortaya çıkan sivrisineklerden kurtulmanız hiç zor değil.

Sivrisinekler bazı kokuları sevmezler ve bu kokuların sürüldüğü alanlara gelmezler. Portakal, lavanta, limon, ada çayı, okaliptüs, karanfil, reyhan, defne, soğan, sarımsak, biberiye ve sirke kokuları sivrisineğin en sevmediği kokulardır. Bunun dışında sivrisinekler koyu renkleri severler. Kendi özel alanları olarak gördükleri koyu renk kıyafetlere daha çok gelirler. Bu nedenle açık renkli kıyafetler tercih ederseniz sivrisinekler gelmez.

Sivrisinekler C ve B vitamini içeren besinleri sevmezler. Vücutta birikmeyen C vitamini terlemeyi önleyen bir özelliğe sahiptir. Sivrisinekler bu durumdan nefret ederler. Cam önlerine koyacağınız reyhan, fesleğen ve karanfiller de sivrisineğin gelmesini engeller.

Sivrisinek Nasıl Yok Edilir?

Sivrisineğin ısırması ile ortaya çıkacak riskleri bilen kişiler sivrisinek nasıl yok edilir öğrenmeye çalışırlar. Tüm çabalarına rağmen sivrisineklerden kurtulamayan kişiler pes edebilirler. Ancak sizlere vereceğimiz tüyolar ile sivrisinekleri yok edebilirsiniz.

Sivrisineklerden korunmak isteyen kişilere kimyasal sivrisinek kovucu yöntemi önerilmektedir. Bu sayede sivrisinekler sizi ısırmaz ve vücudunuzda kızarıklık meydana gelmez. Bunun dışında sivrisinekler için özel olarak üretilen ilaçlar da kullanılabilir. Bu ilaçlar sivrisineklerin gelmesini engellediği gibi gelen sivrisineklerin de yok olmasını sağlar.

Bulunduğunuz ortama sivrisineklerin gelmesini istemiyorsanız kahve telvesinden yararlanabilirsiniz. İçtiğiniz kahvenin kalan telvesinin sivrisinek kovucu olacağını hiç düşünür müydünüz? Kahve telvesini küçük bir çay tabağına koyarak bulunduğunuz ortama bırakın. Kahve kokusunu sevmeyen sivrisinekler o ortama gelmezler.

Odadaki Saklanan Sivrisinek Nasıl Bulunur?

Zayıf bir yapısı olan sivrisinekler hızlı ve bir o kadar da akıllıdırlar. Bu nedenle odada bazı yerlere saklanan sivrisinekleri bulmak zor olabilir. Sizlere odadaki saklanan sivrisinek nasıl bulunur anlatacağız. Sivrisinekleri kolaylıkla yakalamanızı sağlayacak bazı basit ama etkili yöntemler şunlardır:

Sivrisinek Tuzağı: Pet şişeyi ikiye ayırın ve altta kalan kısmına su-şeker karışımı ekleyin. Daha sonra karışıma maya ekleyin ancak karıştırmayın. Karışımın kokusunu alan tüm sivrisinekler saklandıkları yerden çıkarak pet şişeye doğru gelecekler.

Mum Yöntemi: Asya ot esanslı olan mumlar yakıldığı zaman sivrisinekleri kendisine çekmektedir.

Sivrisinek Işığa Mı Gelir Karanlığa Mı?

Yapılan çalışmalar sivrisineklerin ışıktan hoşlandıklarını ortaya koymuştur. Döllenmiş yumurtaları olan sivrisineklerin kan emme ihtiyaçları vardır. Bu dişi sivrisinekler gün boyunca dalga boyu ne olursa olsun ışıklı ortama gelmektedirler. Gece ısıran sivrisinek türleri ise gün boyunca UV ışığından uzak durduğu gibi mavi ışıktan da uzak duruyor.

Sivrisinek Gelmemesi İçin Ne Yapmalıyız?

Sivrisinek gelmemesi için ne yapmalıyız sorusuna birçok farklı cevap bulabilirsiniz. Yaz aylarında sivrisinek derdi ile uğraşmak istemiyorsanız, bu yöntemleri önceden öğrenerek uygulamalısınız. Sivrisinek gelmesini engelleyen püf noktalar şunlardır:

  • Reyhan ve fesleğen kokusu kullanılmalıdır.
  • Açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir.
  • Sirkeli su hazırlayarak pencere önüne koyulmalıdır.
  • Sarımsak ve soğan kokusu sivrisineklerin gelmesini engeller.

Sivrisinek Isırığına Ne İyi Gelir?

Sivrisinek ısırdığı yeri yakar ve ve kaşındırır. Sürekli kaşınan bölgelerde kızarıklıklar ve tahriş oluşur. Bu durumu önlemek için sivrisinek ısırığına ne iyi gelir sizlere aktaracağız. Sivrisinek ısırdığı zaman muz kabuğundan yararlanabilirsiniz. Muzun kabuğunu sivrisineğin ısırdığı yere sürmelisiniz. Bu sayede hem kaşıntı ve acı azalacak hem de kızarıklık yok olacaktır.

Bir bardağın içerisine bir tane limon sıkarak hazırlayacağınız limonlu su sivrisinek ısırığına iyi gelmektedir. Bunun dışında diş macunu da sivrisinek ısırığına birebirdir. Diş macununu sivrisineğin ısırdığı yere sürdüğünüz zaman kaşıntı ve kızarıklık yok olacaktır.

Sivrisinek Isırığı, Şişmesi ve Kaşıntısı Nasıl Geçer?

Sivrisinek ısırığı can sıkıcı sorunların başında gelmektedir. Sivrisinek ısırdığı zaman ısırılan bölgede şişlik ve kaşıntı meydana gelir. Bu durum kişiyi gece boyu huzursuz eder ve kişinin uykusunu böler. Sivrisinek ısırığı şişmesi ve kaşıntısı için soğuk kompres oldukça etkilidir. Sivrisineğin ısırdığı bölgeye 10 dakika kadar soğuk kompres uygulayın.

Antibakteriyel bir etkiye sahip olan bal da sivrisinek ısırığı ile şişliğine iyi gelir. Balı bir miktar alın ve şişen bölgeye sürün. Soğutulmuş poşet çay sivrisinek ısırığında etkili bir yöntemdir. Poşet çay şişliği alarak o bölgenin nemlenmesini sağlar. Bu sayede kaşıntıyı da önler.

Sivrisinek Kaşıntısına Hangi Krem İyi Gelir?

Sivrisinek ısırmasını önlemek için uygulanabilecek doğal yöntemleri yukarıda anlattık. Ancak bu yöntemleri uygulayamadığınız ve sivrisinek ısırığına maruz kaldığınız zaman yaşayacağınız kaşıntıyı en aza indirecek kremler mevcuttur. Doktor tavsiyesi ile bu kremlerden birini tercih ederek kaşıntıyı yok edebilirsiniz. İşte o meşhur kremler:

  • Stilex krem
  • Stiderm jel
  • Ovadril losyon
  • Seroderm pomad
  • Advantan krem
  • Vaderm krem