26 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkGece uykuda aşırı terleme neden olur, neyin belirtisi? Nasıl geçer?

Gece uykuda aşırı terleme neden olur, neyin belirtisi? Nasıl geçer?

Rahatsız ve huzursuz eden sağlık problemlerinden biri gece terlemesidir. Peki, gece uykuda terleme neden olur? Gece terlemesi hangi hastalıklara işaret eder? Terlemeyi önleyen doğal yöntemlerin neler olduğuna dair tüm araştırmaları sizler için derledik. İşte ayrıntılar…

İçerikleri

Gece uykuda terleme sıklıkla yaşanıyorsa kişiyi rahatsız eder ve uyku kalitesini düşürür. Bunun başlıca nedenleri: kanser, nörolojik hastalıklar, diyabet, mide rahatsızlığı, uyku apnesi, menopoz, depresyon, tiroid veya hormonal bozukluklardan kaynaklıdır. Altında yatan kesin nedeni bulmak için uzman hekimlerden randevu alınmalıdır.

İnsan fizyolojisi uykuya ihtiyaç duyar. Vücut bu sırada dinlenir ve kendini yeniler. Ancak gece terlemesi kişinin bu sürecini sabote eder. Vücut istediği vakti değerlendiremediği için yorgun düşer. Kişi gün boyu kendini halsiz hisseder ve günün akışına yeteri kadar konsantre olamaz. Eğer terleme her gece yaşanır bir durum ise kilo kaybı ve eklem ağrıları başlar.

Gece Uykuda Terleme Neden Olur?

Terlemek vücut reaksiyonlarından biridir. Korku, aşırı heyecan veya spor yapma anlarında ortaya çıkması olağan bir durumdur. Yani terlemek vücudun ısı dengesini sağlayan mekanizmanın kendisidir. Peki, gece uykuda terleme nedenleri neler olabilir? Aşağıda sıraladığımız nedenlerin tümü gece terlemesinin tetikçileridir.

Hiperhidroz

Fizyolojik bir reaksiyon olarak kendini gösteren terleme vücudun sıcaklık kontrolünü yapar. Ancak hiperhidroz yani halk dilinde aşırı terleme sorunu vücudun ısı dengesinden bağımsız bir şekilde çalışır. Sadece geceleri değil gün içinde bile başta avuç içleri olmak üzere aşırı terleme görülür.

Hipertiroid

Tiroid hastalığı vücudun hormonal sistemini etkileyerek aşırı terlemeye neden olur. Kişide saç dökülmesi, çarpıntı, gece uykuda terleme, sinirlilik gibi belirtiler görülür.

Beslenme alışkanlıkları

Kızartılmış yiyecekler, baharatlı yiyecekler, unlu mamuller, alkol ve bol kahve tüketimi gece terlemesini tetikler.

Menopoz

Menopaza giren tüm kadınlarda ilk belirti gün içinde ve gece uykuda olan terlemedir.

Nörolojik rahatsızlıklar

Nörolojik rahatsızlıklardan kaynaklı oluşan gece terlemesi disrefleksi, nöropati ve felçli kişilerde daha sık görülür.

Lenfoma kanseri

Lenfoma kanseri hastalarda kilo kaybı, uyurken terleme ve yüksek ateş görülür.

Ruhsal sağlık sorunları

Kişinin yaşam kalitesini düşüren depresyon, stres ve anksiyete gibi ruhsal sağlık sorunları gece terlemesi yapar.

Bazı ilaçların kullanımı

Kimi ağrı kesiciler, antidepresan ilaçları, insülin ve birtakım antibiyotikler terlemeye neden olabilir.

Uykuda Aşırı Terleme Neyin Belirtisi?

Yukarıda saydığımız nedenler dışında şunlar da gece uykuda terleme nedenleri arasındadır.

  • Tüberküloz
  • D ve C vitamini eksikliği
  • Hipoglisemi yani düşük kan şekeri
  • Diyabet
  • Kalp damar hastalıkları
  • Akciğer hastalıkları
  • Ateşli enfeksiyonlar
  • Morfin
  • Böbrek üstü bezlerinin iltihaplanması
  • Yağlı besinler
  • Vücutta yayılan virüs veya bakteriler
  • Beyin hasarı

Kadınlarda Gece Terlemesi Neden Olur?

Kadınlarda gece terlemesi yaygın olarak menopoz ile ilişkilidir. Menopoza giren veya girmek üzere olan kadınlarda sıcak basması görülür. Vücudun hormonal düzeni yeni bir biçim aldığı için bunaltıcı terlemelere rastlanılır. Terlemeyi kontrol eden sinirler zayıflar. Ayrıca aşırı kilolu ve pasif yaşam süren kadınlarda da gece terlemesi görmek mümkündür.

Gece Terlemesi İçin Hangi Doktora Gidilir?

Gece terlemesi sıklıkla yaşanıyorsa derhal uzman bir hekimden yardım alınmalıdır. ‘’Gece terlemesi için hangi doktora gidilir’ diye merak edenler hastanelerin göğüs ve iç hastalıkları servislerine başvurması gerekir.

Gece Terlemesi Nasıl Geçer, Tedavi Edilir?

İlerlemiş ve sıklıkla devam eden gece terlemeleri aynı zamanda cilt sorunlarına yol açar. Bunlardan ilki tırnak mantarıdır. Ayrıca kişinin cilt dokusunda bozulmalar görülür. Bu durumdan muzdarip pek çok kişi gece terlemesi nasıl tedavi edilir sorusuna cevap arıyor.

Gece uykuda terlemenin tedavi edilebilmesi için altında yatan nedeni bulmak gerekir. Bunun için doktor hastasından tıbbi bir hikâye geçmişi ister ve daha sonra bazı tetkikler için yönlendirir. Hastalığın tespitine göre ilaç tedavisi veya cerrahi yöntemlere başvurulur.

Gece terlemesi ilaç tedavisi için terlemeyi önleyen veya azaltan antiperspirantlar yazılabilir. Sinirleri kısa süreli felç eden botoks enjeksiyonu uygulanabilir. Ya da sempatik blokanlar ile sinirler saf dışı bırakılır.

İlaç tedavisinin yetersiz kaldığı durumlarda cerrahi yöntemlerden biri olan ter bezi çıkartılır. Koltukaltından küçük bir kesi yapılarak, liposuction tekniği uygulanır. Diğer cerrahi yöntem ise daha kalıcıdır. Bu yönteme sinir cerrahisi adı verilir. Bölgede yaşanan tüm terlemenin bu operasyonla önlenir.

Son kullanılan cerrahi yöntem ise iyontoforez operasyonudur. Bir kabın içine jel ve tıbbi sıvı doldurularak elektrik akımı verilir. Hasta ellerini bu kaba daldırır. Bu işlem devam ettiği sürece etkilidir. Toplamda 30 dakika sürer.

İbrahim Saraçoğlu’nun Aşırı Terleme İçin Kür 

İbrahim Saraçoğlu’nun aşırı terleme için mucizevî kür önerisi oldukça beğenildi. Bu kürü deneyenler oldukça etkili olduğunu söylüyor. Saraçoğlu terleme için 15 gün boyunca sabah ve akşam olmak üzere 2 bardak adaçayı içilmesini tavsiye ediyor. Burada önemli nokta 15 gün aralıksız adaçayının tüketilmesi gerektiğidir.

İkinci aşamada ise yine 15 gün boyunca atlamadan lavanta çayı içilmesini önerir. Ancak bu sefer sadece akşamları içilmesi yönünde uyarı yapar. Bu kür 30 gün sonunda sonuç vermeye başlayacaktır.

Gece Terlemesini Önleyen Doğal Yöntemler

  • Gece terlemesini önleyen doğal yöntemlerden ilki domates suyudur. Domates suyu magnezyum ve B vitamini bakımından zengin olduğundan vücutta biriken bakterileri kolaylıkla atar. Güçlü bir antioksidandır.
  • Yeşil çay yatıştırıcıdır. Günde iki bardak tüketilen yeşil çay ile vücuttaki zararlı toksinler kolaylıkla dışarıya atılır.
  • Gece uykuda terleme sorunu yaşayanlar için bu doğal yöntem harika bir seçenek olabilir. Okaliptus, ceviz ağacı yaprağı ve meşe kabuğu 1 litre suda kaynatılır. Ardından aynı ölçekte soğuk su ilave edilir. Bir bez yardımı ile tüm vücuda bu karışım yedirilir.