19 Mart 2024 Salı
Ana SayfaSağlıkHastalık BelirtileriAşırı terleme (Hiperhidroz) neden olur? Hangi hastalıkların habercisidir?

Aşırı terleme (Hiperhidroz) neden olur? Hangi hastalıkların habercisidir?

İçerikleri

Terleme vücutta ısı dengesini sağlayan mekanizmadır. Bu mekanizma istem dışı çalışır. Heyecanlanmak, spor yapmak, bir şeyden korkmak veya sinirlenmek gibi durumlar terlemenizi sağlar. Peki, yaz kış demeden aşırı terleme neden olur? Hiperhidroz nedir? Tedavi yöntemleri nelerdir? Detaylar haberimizde.

Aşırı Terleme Nedir?

Terleme, fizyolojik bir olaydır. Vücut ısısının kontrolünü yapar. Hiperhidroz yani aşırı terleme ise vücut ve çevre koşullarından bağımsız, ısı kontrollerine aldırış etmeden çok miktarda terlemedir. Hiperhidroz vücudun tamamında olabileceği gibi sadece el ve ayaklarda da olabilir. Vücudumuzda ortalama 2-4 milyon arasında ter bezi vardır. Kadınlarda bulunan ter bezleri erkeklere oranla daha fazladır. Buna rağmen ter bezleri erkeklerde daha fazla çalışmaktadır.

Aşırı terleyen insanlar hareket etmeden de terleyebilir. Özellikle oturdukları yerden elleri terleyebilir. Baş boyun bölgesi, avuç içi, ayak tabanı ve koltuk altı terlemeleri bölgesel aşırı terlemelerdir. Frey sendromu denilen terleme ise yemek yerken meydana gelir. Sinir sisteminin uygunsuz çalışmasından kaynaklandığı düşünülen bölgesel terleme, diğer terleme gruplarına göre daha fazla yaygındır.

Aşırı Terleme Belirtileri Nelerdir?

Hiperhidroz kişinin yaşam konforunu olumsuz etkilemektedir. Belirli nedene bağlı olmadan meydana gelen bu terlemenin, hastalar üzerinde psikososyal sorunlarla birlikte mantar enfeksiyonlarına yakalanma riski de gözlemlenmiştir. Teşhis koymada hastanın yaşı önemli detaydır. Ayrıca hastanın ne kadar süreyle bu durumu yaşadığı öğrenilir. En az 6 ay süren bölgesel veya vücudun tamamını kapsayan terlemelerde başka bulgularda aranmaktadır. Bunlar arasında;

  • Uykuda terliyor mu?
  • Aile öyküsünde benzer vaka var mı?
  • Terleme atağını ne kadar süreyle geçirdi?
  • Simetrik terleme var mı?
  • Kaç yaşından itibaren terliyorsun? (25 yaş öncesi dikkate alınır)
  • Yaşam konforun etkileniyor mu?

Bu soruların yanıtları teşhis koyma ve doğru tedavi yöntemini belirleme açısından oldukça önemlidir. Aşırı terleme sorunu yaşayan insanlarda bazı komplikasyonlar görülmektedir. Bunlar; sosyal yaşamda sorunlar, deri döküntüleri, egzama, bakteri ve mantar enfeksiyonlardır.

Hastaya tanı koyarken ayrıntılı bir öykü istenir. Kilosu ve kan basıncına bakıldıktan sonra kan testleri ve nörolojik muayene için yönlendirilir.

Aşırı terlemeye neden olabilecek hastalıklar

  • Diyabet hastalığı
  • Troid hastalığı
  • Bazı kanser çeşitleri
  • Ateşli hastalıklar ve tüberküloz
  • Hipoglisemi (kan şekeri düşüklüğü)
  • Kalp rahatsızlıkları
  • Akciğer enfeksiyonları
  • Vücutta kompleks ağrılar
  • Menopoz

Göğüs ağrısı, tekrarlanan ateş, hızlı nabız, uykuda aşırı terleme ve nefes almada güçlük yaşıyorsanız eğer vakit kaybetmeden uzman bir hekime görünmelisiniz.

Aşırı terlemenin tedavisi nelerdir?

Terlemenin kaynağına göre tedavi değişmektedir. Hastanın durumuna göre ilaç tedavisi, medikal veya cerrahi tedavi yöntemleri değerlendirilir. El bölgesinde aşırı terleme varsa iyontoforez tedavisi tercih edilebilir. Bu tedavide içi jel ve su dolu bir kapta, hastanın ellerine birkaç dakika boyunca elektrik enerjisi verilir. Tedavi tekrarlandığı ölçüde terlemeyi keser.

El ve ayak terlemesi olan hastalara nişasta iyot testi yapılır. Bu test botox tedavisi için gereklidir. Botox tedavisi sonucunda el ve ayak terlemeleri 4-12 ay arası durdurulur. Koltuk altında geçmeyen terlemelere ise endoskopik olarak cerrahi müdahale yapılır. Ter bezi çıkarılır.

Sinir cerrahisi tedavisi: Yüz ve el terlemesine neden olan sinir kökleri ameliyat ile alınır. Burada ter sorunu kalıcı olarak çözülür. Fakat bir dezavantajı var. Kasıkta terleme başlar. Yani bir bölgede terleme kalıcı olarak dururken başka bir bölgede yeni bir terleme hastayı bekler.

Liposuction: Minik kesikler yapılarak, liposuction tekniği ile koltuk altı ter bezlerinin çıkarılmasıdır.