25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkHastalıkBel soğukluğu (Gonore) tedavi edilmezse ne olur?

Bel soğukluğu (Gonore) tedavi edilmezse ne olur?

Neisserria Gonorrhoeae isimli bakterinin neden olduğu Gonore, genelde bel soğukluğu adı ile bilinmektedir. Cinsel yolla bulaşan Gonore nedir? Gonore neden olur? Bel soğukluğu ne gibi belirtiler gösterir? Tedavisi var mıdır? Gonore (bel soğukluğu) ile ilgili tüm aklınıza takılanların cevabını yazımızın devamında bulabilirsiniz.

İçerikleri

Son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz bel soğukluğu, tüm dünya genelinde görülebilen ciddi bir enfeksiyon hastalığıdır. Hem kadınlarda hem de erkeklerde görülebilen bel soğukluğu erkeklerde daha fazla görülmektedir. Genelde 15-24 yaş arasındaki gençlerde karşılaşılan bel soğukluğu dikkate alınmalıdır.

Bel Soğukluğu (Gonore) Nedir?

Adıyla insanları ürküden bel soğukluğu (gonore) nedir sorusuna bir enfeksiyon hastalığıdır cevabı verilebilir. Cinsel ilişki esnasında vajinal sıvılar ve semen ile bulaşan bel soğukluğu özellikle de idrar yolunu, cinsel organları, boğazı ve rektumu etkilemektedir.

Kadınlarda rahim ağzında gonore görülebilmektedir. Ayrıca efekte olan annelerin doğum sırasında bebeklerinde de bel soğukluğu görülme riski yüksektir. Bel soğukluğu bebeklerde özellikle de gözleri etkiler. Bu nedenle bel soğukluğundan korunmak için korunmasız ilişkiden kaçınılmalıdır. Gonore hastalarının partnerleri tedavi edilmez ise hastalığın yeniden görülme riski yüksektir. Kalıtsal bir hastalık olmayan bel soğukluğu cinsel hayatı aktif olan herkeste görülebilmektedir.

Bel Soğukluğu Neden Olur?

Uzun süredir bilinen ve topkum sağlığını ciddi bir şekilde tehdit eden bel soğukluğu bir bakteriye bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Bu bakteri ile enfekte olan kişi, sağlıklı partnerine de hastalığı bulaştırmaktadır. Bakterinin yayılımı bu şekilde gerçekleşmektedir. 25 yaş altındaki cinsel hayatı aktif olan kişiler risk altındadır. Hastalığın görülme olasılığı yüksek olan risk grupları şunlardır:

  • Yeni partner ile cinsel hayatın olması
  • Birden çok kişi ile cinsel birliktelik yaşanması
  • Başka partneri olanlarla cinsel yaşam
  • Daha önce gonore geçirmiş olmak

Bel Soğukluğu Belirtileri Nelerdir?

Bel soğukluğuna neden olan bakteri vücuda girdikten ortalama olarak 2-14 gün arasında bel soğukluğu belirtileri ortaya çıkmaktadır. Bu belirtiler sayesinde hastalık fark edilerek hemen tedaviye başlanabilir. Herkesin bilmesi gereken bel soğukluğu belirtileri şunlardır:

  • İdrar sırasında yanma ve ağrı hissi
  • Penisten sarı, beyaz ve yeşil renkteki akıntı
  • Penis ucunda kızarıklık ve şişlik
  • Testislerde ağrı ve şişlik
  • Kadınlarda vajinal pürülan akıntının artması
  • Vulvada kızarıklık ve yanma
  • Adet ağrılarının artması
  • Adet dönemi dışında kanama görülmesi
  • Karnın alt kısmında ağrı
  • Eklemlerde ağrı ve kızarıklık
  • Anal bölgede kanama, kaşıntı ve ağrı
  • Çok sık idrara çıkma
  • Cinsel ilişki esnasında ağrı

Bel Soğukluğu Kendi Kendine Geçer Mi?

Bel soğukluğu ciddi bir sağlık sorunudur. Tedavisi olan bel soğukluğu kendi kendine geçer mi merak edilmektedir. Hastalığın neden olduğu belirtiler zamanla geçse de bel soğukluğu kendi kendine tamamen geçmez. Ayrıca tedavi edilmediği zaman farklı sağlık sorunlarına da neden olabilmektedir. Bu sorunlardan en bilineni ise kısırlıktır.

Bel Soğukluğu Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Belirtileri ile kendini kısa sürede belli eden bel soğukluğu mutlaka tedavi edilmelidir. Bel soğukluğu tedavi edilmediği zaman meni yollarının iltihaplanmasına neden olur. Bu iltihaplanma ise kısırlığa neden olur. Bel soğukluğu kişilerde sık idrara çıkma ihtiyacı hissettirir. Ancak hastalar idrara çıktığında az idrar yapar. Daha farklı sorunlarla karşılaşmamak için bel soğukluğu tedavisi aksatılmamalıdır.

Bel Soğukluğu Nasıl Tedavi Edilir, Kaç Gün Sürer?

Bel soğukluğu tedavisi olan bir rahatsızlıktır. Bel soğukluğu olduğu düşünülen kişilere çeşitli tetkikler uygulanır. En bilinen tanı yöntemi idrar testidir. Bununla beraber hastalığın görüldüğü yerlerden sürüntü alınarak da hastalık teşhis edilebilir.

Hastalık teşhis edildikten sonra tedavi aşamasına geçilir. Bakteri nedeni ile görülen bel soğukluğu tedavisinde antibiyotik ilaçlar kullanılır. Doktor tarafından reçete edilen ilaçların düzenli olarak kullanılması tedavi aşamasında çok önemlidir. Hasta kendini iyi hissettiğinde ilaç kullanımını kendi kafasına göre bırakmamalıdır. Bakteri tam olarak tedavi edilmez ise ilerde yeniden görülebilir.

Hastalığın tedavisi için verilen antibiyotikler kullanılmaya başlandıktan 1 hafta kadar sonra tekrar idrar tahlili ya da diğer tetkikler yapılarak bakterinin geçip geçmediği kontrol edilir. Buradan da anlaşılacağı gibi bel soğukluğu tedavisi kısa sürer.

Bel Soğukluğuna Ne İyi Gelir?

Bel soğukluğunun ilaçla tedavisi dışında bitkisel tedavisi de mümkündür. Tabiki tek başına bitkisel tedavi bazen işe yaramayabilir. Hastalığın ilerlediği ve bakterinin yayıldığı durumlarda antibiyotik tedavisi tek çözümdür. Ancak hastalığın başında ve bakterinin henüz tam olarak yayılmadığı durumlarda bitkisel tedavi tercih edilebilir.

Sıcak olarak tüketilen bitki çayları idrar yollarını yumuşatarak bel soğukluğuna iyi gelir. Kebabiye ve Mersin yağı bitkileri bel soğukluğunda kullanılmaktadır. İdrara çıkmakta zorlanılan zamanlarda ise sıcak duş ya da sıcak kompres idrar yapmayı kolaylaştırır.

Bel Soğukluğu Bitkisel Tedavisi Ahmet Maranki

İlaçla tedavisi mümkün olan bel soğukluğu bitkisel tedavisi Ahmet Maranki kürleri oldukça popülerdir. Hastalığın tedavisine destek olan Ahmer Maranki’nin en çok kullanılan kürleri şu şekildedir:

Hasır Otu Kürü: 1 su bardağı kaynamış suyun içerisine 4 gram kadar hasır otu atılarak 10 dakika demlenmesi beklenir. 10 dakika sonrasında hazırlanan su içilir.

Salatalık Çekirdeği Kürü: 10 gram kadar salatalık çekirdeği ezilerek toz haline getirilir. İçerisine 1 gram Türk kahvesi eklenerek aç karnına içilir.

Turp Tohumu Kürü: Toz haline getirilen turp tohumu bal ile macun haline getirilir. Daha sonra bu macun tüketilir.

Bel Soğukluğu (Gonore) Hangi Bölüm-Doktor Bakar?

İdrar yolu enfeksiyonu belirtisi ile kendini daha çok gösteren bel soğukluğu hastalığına Üroloji bölümü ve Ürolog doktoru bakar.