25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkHastalıkBöbrek Kanseri Nedir?

Böbrek Kanseri Nedir?

İçerikleri

Böbrek kanseri, bir veya her iki böbrekteki sağlıklı hücreler değiştiğinde ve kontrolden çıktığında başlar, böbrek kortikal tümör denilen bir kütle oluşturur. Kötü huylu bir tümör kanserlidir, yani vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. Rahatsız edici bir tümör de kanserlidir, ancak bu tip bir tümör nadiren vücudun diğer kısımlarına yayılır. İyi huylu bir tümör, tümörün büyüyebileceği, ancak yayılamayacağı anlamına gelir.

Böbrek Kanseri Belirtileri

Böbrek kanseri olan insanlar aşağıdaki belirtileri yaşayabilir. Bazen, böbrek kanseri olan insanlar bu belirtilerin hiçbirine sahip değildir veya bir semptomun nedeni, kanser olmayan farklı bir tıbbi durum olabilir.

  • İdrarda kan
  • Yan veya sırtta ağrı veya basınç
  • Yan veya arka taraftaki kütle veya yumru
  • Ayak bileği ve bacak şişmesi
  • Yüksek tansiyon
  • Düşük kırmızı kan hücresi sayımı olan anemi
  • İştah kaybı
  • Açıklanamayan kilo kaybı
  • Erkekler için, bir testis etrafında bir varikosel olarak bilinen genişletilmiş bir damar kümesinin hızlı bir gelişimi, büyük bir böbrek tümörünün mevcut olabileceğini gösterebilir.

Böbrek Kanseri tedavisi ve muayanesi için tıklayınız.

Böbrek Kanseri Ameliyatı ve Böbrek Kanseri Tedavisi

Böbrek kanseri tedavisinde temel olarak baz alınan tedavinin robotik cerrahi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Murat Binbay, “ Böbrek kanseri tedavisinde hastalıklı böbrekteki kanserli dokunun çıkartılıp, sağlam dokunun korunması amaçlanmaktadır. Bu sayede hastanın uzun vadede kalp hastalıkları ile karşı karşıya gelme riski de azaltılmaktadır.  Bu tedavi günümüzde kapalı yöntemle ve robotik cihazlar yardımı ile gerçekleştirilmektedir. Robotik cerrahi hastalarımıza daha hızlı bir iyileşme ve günlük yaşamına geri dönüş süresi kazandırmaktadır. Kanserli dokunun çok büyük ve çıkartılmasının tedavi seçeneği olarak sunulmadığı durumlarda, kanserli böbreğin tamamı çıkartılır. Kanserli böbreği çıkartılan kişi tek böbrekle de her türlü aktivitesini devam ettirebilir.

Böbrek kanseri oluşum riskini azaltmak için sağlıklı bir yaşam tarzı benimseyin, bol su tüketin, egzersizler yapın, beslenmenize dikkat edin ve sigara kullanmayın. Sağlık kontrollerinizi aksatmayın. Eğer zamanında ve doğru önlemler alınırsa böbrek kanseri riski ön görülebilir ve hastalık ileri evrelere ulaşmadan müdahale edilebilir” dedi.

https://www.youtube.com/watch?v=rcLKpVgPI8U

Böbrek Kanseri Ölümcül Müdür?

Prof. Dr. Murat Binbay; böbrek kanseri yavaş seyirli bir kanserdir. 4 cm’nin altındaki kitlelerdeki yıllık büyüme hızı ortalama 0.7 cm’dir. Böbrek kanseri zaman içerisinde yavaş yavaş büyüyen bir kanserdir. 7 cm’ye kadar olan kitleler 1. evre böbrek kanseri olarak tanımlanmaktadır. 1. evredeki bir kanserin metastaz yapma ihtimali oldukça azdır. Özellikle 4 cm civarındaki tümörlerin metastaz yapma oranları yüzde 5 civarlarındayken 7 cm’ye ulaşan tümörlerde bu oran yüzde k10’lara çıkmaktadır. Metastaz yapmamış halde ve 1. evredeyken konulan böbrek kanseri teşhisi kaliteli bir yaşam sürmemiz için bizlere büyük olanak sağlamaktadır. Eğer böbrek kanseri tanısı daha yüksek evrelerde ve metastaz yapmış halde konulursa bu durumda iyi telkinde bulunmak çok zordur. Bu durumlarda ameliyat ile kurtulma mümkünse kesinlikle ameliyat tedavisi ilk olarak düşünülmelidir.

Böbrek Kanseri vücuda yayıldıktan sonra ölümcül olabilecek bir kanserdir. Bizim amacımız böbrek kanseri vücuda yayılmadan teşhis edebilmek olmalıdır. 7cm’nin altında yakalanan tümörde böbreği bile kaybetmemize gerek kalmadan yalnızca kanserli doku çıkartılarak tedavi mümkün olmaktadır. Üstelik bu uygulamalar Robotik cerrahi veya Laparoskopik cerrahi gibi vücudu kesmeden yalnızca ufak kesiler aracılığı ile yapılabilmektedir.

https://www.youtube.com/watch?v=QSy7Ts2i0jU

Böbrek Kanseri Nedir?