24 Nisan 2024 Çarşamba
Ana SayfaDiyetPapatya çayı zayıflatır mı, tiroide iyi gelir mi?

Papatya çayı zayıflatır mı, tiroide iyi gelir mi?

Antioksidanlarla dolu bir çay olan papatya çayı sağlığa olan faydaları ile ön plandadır. En önemli faydaları arasında uyku düzenini sağlama olan papatya çayı anti – enflamatuar etkiye de sahiptir. Papatya çayı hakkında bilmeniz gereken tüm ayrıntıları sizler için haberimizde derledik.

İçerikleri

Kurutulmuş papatya çiçeklerinden hazırlanan papatya çayı dünya genelinde popüler olan bir bitki çayıdır. Birçok çayda bulunmayan etkileri aynı anda sunan papatya çayı birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Şimdi, papatya çayının faydalarına daha yakından bakalım.

Papatya Çayının Faydaları Neler?

Doğal tadı ile içenleri kendine hayran bırakan papatya çayının faydaları neler konusu oldukça geniştir. Öncelikle kafein içermediği için siyah ve yeşil çaya alternatif olarak tüketilen papatya çatı içerisinde çeşitli antioksidanlar bulunmaktadır. Bu yararlı antioksidanlar sayesinde kanser ve kalp hastalığı gibi birçok sağlık sorununda etkilidir. Papatya çayının merak edilen diğer faydaları ise şunlardır:

Uyku Düzenini Sağlar: Papatya çayının en bilinen faydası uykuyu düzene sokmasıdır. Eski tıp uygulamalarından bu yana uyku düzenini sağlaması için önerilen papatya çayı uykuyu getiren antioksidan içermektedir. Bu sayede uykuyu getirirken kaliteli bir uyku uyumaya yardımcı olur.

İltihabı Azaltır: Anti – enflamatuar etkisi ile bağırsak ve mide kramplarını tedavi eder. Düzenli olarak tüketildiği zaman ise iltihabı azaltmada etkilidir.

Kanser Riskini Azaltır: Yapılan çeşitli araştırmalar papatya çayının kanser riskini azalttığını göstermiştir. Tiroid kanserini önlediği gibi meme, prostat ve cilt kanserlerinde de etkilidir.

Diyabete İyi Gelir: Şeker hastalığı sorunu yaşayan kişiler için papatya çayı çok faydalıdır. Kan şekeri seviyesini düşüren papatya çayı kandaki insülin miktarını da azaltır.

Cilt Sağlığında Etkilidir: Cilt sorunları için topikal olarak kullanılan papatya çayı, döküntülü ve kaşıntılı cilt hastalıklarını tedavi eder.

Kaygıyı ve Stresi Azaltır: Sakinleştirici etkisi bulunan papatya çayı kaygı ve stresi de azaltmaktadır.

Osteoporozu Düzenler: Kemik yoğunluğunun artmasına yardımcı olarak osteoporozun etkilerini en aza indirir.

Saç Bakımında Etkilidir: İçeriğindeki bileşenler sayesinde saç tellerini güçlendirirken kepeklenmeyi de önler. Saçlara ipeksi bir görünüm kazandıran papatya çayı kafa derisindeki tahrişe de iyi gelir.

Ağız Sağlığında Etkilidir: Antiseptik özelliği ile etkisini artıran papatya çayı ağız enfeksiyonları ile savaşmaktadır.

Sindirim Sistemini Düzenler: Gaz ve bulantı gibi sindirim rahatsızlıklarına iyi gelir.

Papatya Çayı Zayıflatır Mı?

Kilo sorunu yaşayan kişiler çeşitli bitkilerin zayıflatıcı etkilerinden yararlanmaktadırlar. Bunlardan biri olan papatya çayı zayıflatır mı derseniz, papatya çayının kilo kontrolünü sağladığını söyleyebiliriz. Papatya çayının zayıflama üzerindeki etkisi ile ilgili herhangi bir bilimsel çalışma yoktur. Ancak kan şekerini düzenliği için tokluk hissi verdiği ve bu sayede kilo kontrolü sağlamaya yardımcı olduğu söylenmektedir.

Papatya Çayı Tansiyonu Yükseltir Mi?

Günümüzde birçok kişi maalesef tansiyon sorunu yaşamaktadır. Bu kişiler herhangi bir şeyi içerken ya da yerken çok dikkat etmelidirler. Son zamanlarda birçok kişi tarafından tüketilmeye başlanan papatya çayının tansiyonu dengeleyici bir etkisi bulunmaktadır. İçeriğinde bulunan apigenin maddesi sayesinde kan basıncını düzenleyen papatya çayı yüksek tansiyonun düşmesine yardımcı olur. Düşük olan tansiyonu ise normal seviyelerine getirir.

Papatya Çayı Tiroide İyi Gelir Mi?

Uykusuzluk ve uyku apnesi gibi uyku bozukluklarında etkili olan papatya çayının tiroid kanseri riskini azalttığından yukarıda bahsetmiştik. Buna bağlı olarak papatya çayı tiroide iyi gelir denilebilir. Ancak yine de kullanmadan önce doktorunuza danışmanız önerilmektedir.

Papatya Çayı Günde Kaç Bardak İçilmeli?

Her şeyin fazla kullanımının zararı olduğu gibi papatya çayı da önerilenden fazla tüketilmemelidir. Uzmanlar tarafından papatya çayının günde 1 veya en fazla 2 fincan içilmesi önerilmektedir.

İbrahim Saraçoğlu Papatya Çayı Nasıl Yapılır?

Papatya çayının faydalarını bilmeyen yok. Her defasında bu faydalardan bahseden İbrahim Saraçoğlu papatya çayı nasıl yapılır tarifini vermektedir. Saraçoğlu’nun tarifine göre; bir su bardağı su içerisine bir tutam kadar kır papatyası atılarak 5 dakika kadar demlenir. Demlenen çay süzülür ılıyınca tüketilir. Çayı tatlandırmak için bal ve limon da kullanabilirsiniz.

Papatya Çayı Aç Mı Tok Mu İçilir?

İştah açıcı, idrar çoğaltıcı, yatıştırıcı ve gaz söktürücü etkileri bulunan papatya çayı sabahları aç karnına içilebilir. Diyete destek sağlaması için tüketileceği zaman yemeklerden 1 saat kadar sonra içilmesi önerilir.

Papatya Çayının Yan Etkileri Var Mıdır?

Papatya çayı birçok kişi için herhangi bir risk teşkil etmez. Ancak papatya bitkisi ailesinden olan krizantem ve yakup otuna alerjisi olan kişilerin papatya çayına da alerjisi olma ihtimali çok yüksektir. Bu kişilerin papatya çayını kullanmadan önce doktoruna danışmaları gerekmektedir. Ayrıca içeriğinde papatya bulunan kozmetik ürünlerin gözle teması durumunda gözde tahriş oluşabilir.

Papatya Çayı İçenlerin Yorumları

Birçok etkisi bulunan papatya çayı içenlerin yorumları ilk kez papatya çayını kullanacak kişiler için önemlidir. Papatya çayını kullananlar genel olarak çayın bir saat içerisinde sakinleştirici bir etki yarattığını söylemektedirler. Vücuttaki kasları gevşeten papatya çayının herhangi bir olumsuz etkisinin olmadığı da yorumlar arasında görülmektedir.