Hiperhidroz (Aşırı Terleme) hastalığı günlük aktiviteleri olumsuz etkileyen bir rahatsızlıktır. Hiperhidroz’de eller çok terli olabilir, bir kapı tokmağını açmak veya bilgisayar kullanmak bile zorlaşır. Koltuk altlarından gelen terler genellikle kıyafetlerle ıslanır ve belirgin ter lekelerine neden olur. Cilt genellikle ıslak olduğundan, cilt enfeksiyonları gelişebilir.
Hiperhidroz (Aşırı Terleme) Hastalığı Nedir?
Terleme, vücut ısısının dengelenmesi için vücudun ısıya verdiği tepki sonucu ortaya çıkmaktadır. Ancak terleme durumu normalin üzerindeyse, buna hiperhidroz (aşırı terleme) adı verilir. Bu hastalık ayak tabanları, avuç içleri ve kol altlarında bulunan ter bezlerinin gereğinden fazla çalışmasıyla oluşmaktadır. Terlemenin iki farklı çeşidi bulunmaktadır. Hiçbir nedeni olmayan terleme Esansiyel terleme olarak adlandırılırken, bazı faktörler nedeniyle oluşan terlemeye Sekonder terleme adı verilmektedir.
Hiperhidroz (Aşırı Terleme) Nedenleri Nelerdir?
Hiperhidroz, birçok hastalık nedeniyle görülen bir terleme sorunudur. Tiroid bezlerinin aşırı çalışması, ilaç kullanımında görülen yan etkiler, stres, gastrit, hava sıcaklığı, obezite gibi nedenler hiperhidroz oluşumunda etkilidir. Bunun yanı sıra lösemi, HIV/AIDS hastalığı, tüberküloz, menopoz, sıtma, şeker hastalığı ve sinir sisteminin aşırı çalışması nedeniyle de aşırı terleme rahatsızlığı ortaya çıkmaktadır.
Hiperhidroz (Aşırı Terleme) Tedavisi Nasıl Yapılır?
Hiperhidroz hastalığının altında yatan nedenler çok önemlidir. Hekiminiz aşırı terlemeye sebep olabilecek problemleri saptamak için, öncelikle hikayenizi dinleyecektir. Ardından gerekli hormon ve kan testlerinizi isteyerek, altında yatan bir hastalık olup olmadığını teşhis edecektir. Eğer bu sorunun altında herhangi bir hastalık yatıyorsa, belirlenen hastalığa uygun bir ilaç tedavisi yapılmaktadır. İlaç tedavisine ek olarak psikoterapi uygulaması etkili bir yöntemdir.
Hiperhidroz rahatsızlığının nedeni saptanamıyorsa, bu sorunun doğuştan gelen bir problem olduğu düşünülür. Bu durumda da etkili biri ilaç kombinasyonu ve psikoterapi uygulaması düşünülebilir. Ayrıca iyontoforez adı verilen bir tedavi şekli denenebilir. Bu tedavi şeklinde hasta bir su banyosuna alınarak, ayak ve ellerine düşük dozda elektrik akımı verilmektedir. İyontoforez uygulaması bir seansta faydalı olmamaktadır. Bu nedenle hekiminizin uygun göreceği süre boyunca seanslara devam edilmesi gerekmektedir. İyontoforez, hiperhidroz tedavisinde oldukça etkili bir tedavi yöntemidir.
Cerrahi tedavinin gündeme geldiği durumlarda ise, yapılacak operasyonun geri dönüşü olmayacağını bilmek gerekir. Cerrahi operasyonda amaç, aşırı çalışan sempatik sinirlerin kesilerek vücuttan alınmasıdır. Bu yöntem sayesinde, özellikle ellerde ve yüzde aşırı terleme sorununun önüne geçilmektedir.