25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaKadınFaydalı BilgilerSıcak havalarda evi serinletmek mümkün mü, ne yapmalıyım?

Sıcak havalarda evi serinletmek mümkün mü, ne yapmalıyım?

Hava sıcaklıklarının arttığı ve serinliğin özlendiği şu günlerde evi serinletmek mümkün mü soruları ile çok sık karşılaşıyoruz. Özellikle virüs salgını sebebi ile hem kendinizin hem de çevrenizdekilerin sağlığını korumak amacıyla evde kaldığınız bu günlerde sıcaktan bunalıyor olabilirsiniz. Peki git gide ısınan havalarda ev nasıl serinletilir? Klima olmadan serinlemek mümkün mü?

İçerikleri

Sıcak havalardan klima ile kurtulan kişi sayısı fazla olsa da, kliması olmayan evlerde yaşayan kişilerin sayısı da bir hayli fazladır. Sizin için özel olarak hazırladığımız bu yazımızda vereceğimiz öneriler ile klimasız bir ev nasıl serinletilir öğreneceksiniz.

Sıcak Havalarda Evi Serinletmek Mümkün Mü?

Klimasız ve esmeyen bir ortamda yaşayan kişiler için sıcak havalarda evi serinletmek mümkün önemlidir. Çat kapı gelen sıcaklıklardan korunmak için tercih edilen klimaların bazı olumsuz etkileri olabilir. Ayrıca doğru kullanılmayan klimalar fazla enerji harcayarak elektrik faturalarını artırır. Bunun önüne geçmek için evinizi daha doğal ve ekonomik yöntemlerle serinletmeniz mümkündür.

Öncelikle yaşadığınız binanın mantolaması olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Mantolama yapılan binalarda yazın sıcaklık kışın ise soğuk büyük oranda azaltılır. Bununla beraber pencere sisteminde de dış etkenlere karşı korunaklı olan malzemeler tercih edilmelidir.

Yaz aylarında evin sık sık havalandırılması iç mekânın hava kalitesini iyileştirerek serinlemeye yardımcı olur. Ayrıca nemi ve kokuyu giderir. Özellikle akşam saatlerinde evin havalandırılması önerilir. Klimasız ev nasıl serinletilir evin hava akışını artırarak görebilirsiniz. En bilinen hızlı serinleme yöntemi hava akımı yaratmaktır. Bunun için birbirine zıt olan kapı ve pencereleri karşılıklı açarak hava akışını hızlandırabilirsiniz.

Evi Serinletmek İçin Ne Yapmalıyım?

Yaz sıcaklıklarının arttığı günlerde birçok kişi internetten evi serinletmek için ne yapmalıyım araştırmaktadır. Kimileri klimalı odalarda kalmayı tercih ederken kimileri klimanın hastalıklara davetiye çıkarmasından tedirgin oluyor. Klima kullanmayı tercih etmeyen kişilerin evi serinletmek için uygulayabilecekleri bazı pratik yöntemler şunlardır:

Hava akımı oluşturun;

Evi hızlı bir şekilde serinletmenin en pratik yolu hava akımı yaratmaktır. Bu yöntem için birbirine zıt durumda olan kapı ve pencereleri aynı anda açmalısınız. Bu sayede sıcaklık farkı oluşarak evi serinletecektir. Ancak bu yöntemde odalar birden soğuyacağı için soğuktan etkilenerek hasta olabilirsiniz. Bunun önüne geçmek için bu hava akımı yaratma yöntemini belirli aralıklarla uygulamanız tavsiye edilmektedir.

Evdeki fanlardan yardım alın;

Her evde soğutucu bir fan bulunmayabilir. Ancak mutfaklarda veya banyolarda koku gidermek için bulunan fanları kullanabilirsiniz. Belirli sürelerle bu fanları çalıştırarak hava sirkülasyonu oluşturabilirsiniz. Bu sayede evinizin serinlediğini göreceksiniz.

Perdelerin gücünden yararlanın;

Eve giren güneş ışınları evin sıcaklığını artırmaktadır. Bu yüzden pencereler açık olsa da perdenin kapalı tutulması önerilmektedir. Güneşin yakıcı etkisinden kurtulacağınız bu yöntemle içeriye esen rüzgârın da girmesini sağlayabilirsiniz.

Odadaki nem oranını düşürün;

Sıcak havalarda kişileri asıl bunaltan nemdir. Nemli havalar, kişilerin üzerinde bir tabaka hissi yaratır. Bu nedenle evin nem oranı daha sağlıklı bir seviyeye çekilmelidir. Bunun için nem gideren makinelerden faydalanabilirsiniz.

Vantilatör kullanmaktan çekinmeyin;

Ev nasıl serinletilir sorusuna verilebilecek en pratik yanıtlardan biri vantilatördür. Bir egzoz görevi üstlenen vantilatör sıcak havanın dışarıya atılmasına yardımcı olur. Hava dolaşımını da sağlayan vantilatörü belirli aralıklarla çalıştırabilirsiniz.

Evinizin etrafını ağaçlandırın;

Yaşadığınız evin etrafında bulunan bahçenin ağaçlandırılması güneş ışınlarının direkt olarak evinize girmesine engel olur. Doğayla iç içe yaşarken serinlemenin keyfini çıkarmak için bu yöntemi uygulayın.

Gereksiz yere elektronik cihaz çalıştırmayın;

Aydınlatma ürünleri, TV, bilgisayar gibi elektronik cihazlar bulunduğunuz ortama ısı yaymaktadır. Bunun önüne geçmek için acil durumlar dışında elektronik cihazları kullanmamaya dikkat edin.

Klimasız Evi Serinletmenin Yolu Nedir?

Sıcaktan kavrulduğunuz yaz aylarında istediğiniz her an denize ya da havuza gitmek ve klimalı ortamlarda bulunmak mümkün olmayabilir. Bu nedenle klimasız evi serinletmenin yolu nedir öğrenmelisiniz. Öğreneceğiniz bazı pratik yöntemlerle klima olmadan da evin serinleyebileceğini göreceksiniz.

Sıcak havalarda vantilatör kullanmak çok yaygındır. Vantilatörün serinletici etkisini artırmak içn pervanelerin önüne buz koyabilirsiniz. Bu sayede vantilatörden çıkan hava buzla buluşarak klima etkisi yaratır ve serinletir. Bunun dışında, güneş ışınlarının eve girmesine engel olmalısınız. Güneşin en çok yansıdığı saatlerde evin bütün pencerelerini ve kapılarını kapatın. Güneş kaybolduğunda kapı ve pencereleri açtığınız zaman evinizin serinlediğini fark edeceksiniz.

Klimasız evi serinletebilmek için nem oranının kontrol altında tutulması gerekmektedir. Bunun için evin düzenli olarak havalandırılması önerilir. Ancak havalandırma işe yaramıyorsa nem giderici cihazlardan yardım alınabilir. Evde kullanılan ampuller de evin sıcaklığının artmasına etki eden önemli ayrıntılardan biridir. Evdeki tüm ışıkların flüoresan veya LED ışıklarla değiştirmelisiniz. Eski tip ampuller daha çok enerji harcayarak ortama daha fazla ısı yayar.

Yazın Evin İçi Nasıl Soğutulur?

Yaz aylarında özellikle güneş ışınlarına direkt maruz kalan evlerde sıcaktan bunalan kişiler için yazın evin içi nasıl soğutulur anlatacağız. Yaz sıcaklıklarından kurtulmak ve bulunduğunuz ortamı serinletmek için uygulayabileceğiniz bazı öneriler şu şekilde sıralanabilir:

  • Havanın serinlediği gece vakitlerinde evinizi havalandırın.
  • Elektronik eşyaları gereksiz yere çalıştırmayın.
  • Bambu panjurlar kullanmaya özen gösterin.
  • Gölgelik ve stor perdeler kullanın.
  • Kalın ve ağır perdelerden kaçının.
  • Çatı izolasyonu yaptırın.
  • Eski tip ampulleri değiştirin.
  • Üst katlarda bulunan pencere önüne vantilatör koyarak sıcak havanın dışarıya atılmasını sağlayın.

Vantilatörün Daha Soğuk Üflemesi İçin Ne Yapmalıyız?

Serinlemek için pahalı bir klima sahibi olmak zorunda değilsiniz. Eskiden beri kullanılan vantilatör ile de klimanın yarattığı serinliği yaratabilirsiniz. Peki vantilatörün daha soğuk üflemesi için ne yapmalıyız sorusunun cevabını biliyor musunuz? Bunun için gerekli olan tek şey, bir vantilatör ve su şişesidir.

Su şişelerine 3 yemek kaşığı tuz ve su ekleyerek iyice karıştırın. Hazırladığınız şişeleri dondurun ve donan şişeleri vantilatörün 15 cm kadar önüne koyun. Vantilatörün üflediği hava şişelerin etrafından geçerken soğuyarak ortamı serinletecektir.

Gece Sıcaktan Uyuyamıyorum Ne Yapmalıyım?

Sıcak yaz gecelerinden şikayetçiyseniz ve gece sıcaktan uyuyamıyorum ne yapmalıyım diyorsanız doğru yerdesiniz. Sizlere altın değerinde çözümler sunacağız. Eğer sizin de başınız gece sıcaklarıyla dertteyse ve bu nedenle rahat uyuyamıyorsanız, sıcakla baş etme yöntemlerine mutlaka göz atmalısınız.

Sıcak yaz gecelerinde daha rahat bir uyku için soğuk havlu yöntemini uygulayabilirsiniz. Bu yöntem için vücudunuzu örtecek büyüklükte iki havlu ya da çarşaf yeterli olacaktır. Havlu ya da çarşafı soğuk suya batırın. Hafif nemli kalacak şekilde sıktıktan sonra üzerine serin. Sıcaklığı azaltacak bu yöntemle daha güzel bir uyku çekeceksiniz.

Isınarak yükselen hava özellikle yatakta yatan kişileri terletir. Bunun önüne geçmek için yerde yatmayı deneyebilirsiniz. Bambu bir mat üzerine yatarak vücut ısınızın artmasını engelleyebilirsiniz. Yatarken kullanacağınız kumaşın sentetik olmamasına dikkat etmeniz önerilmektedir. Sıcak yaz gecelerinde pamuklu ve hafif kumaşlar tercih edilmelidir. Gece sıcaklarından kurtularak uyuyabilmek için ayaklarınızı serinletmeniz de önemli bir diğer yöntemdir.

Yazın Sıcakta Nasıl Uyunur?

Herkesin kaliteli uyumak en doğal hakkıdır. Ancak özellikle yaz sıcaklarında güzel bir uyku çekmek pek mümkün değildir. Yazın sıcakta nasıl uyunur ile ilgili bazı yöntemler önerilmektedir. İşte, yazın sıcaklarda daha rahat uyumanızı sağlayacak yöntemler:

  • Buz torbası kullanın.
  • Cildinizi nemli tutun.
  • Pamuklu kıyafetler tercih edin.
  • Protein ağırlıklı beslenmeyi azaltın.
  • Baharatları doğru oranda kullanın.
  • Yatak örtünüzü soğutun.
  • Vücudunuza su püskürtün.
  • Ilık duş alın.
  • Ayaklarınızı örtmeyin.
  • Üst katlarda uyumaktan kaçının.

Evde Klima Yok Nasıl Serinlerim?