14 Kasım 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkHastalıkSıcakların tetiklediği 5 yaygın yaz hastalığı

Sıcakların tetiklediği 5 yaygın yaz hastalığı

Yaz sadece arkadaşlarınızla ve ailenizle vakit geçirebileceğiniz güneşli günler değil, aynı zamanda yaz hastalığı riskinin arttığı dönemlerdir.

İçerikleri

İster içeride ister dışarıda olsun; yaz sıcağı risklerine karşı her yerde mutlaka önlem alınmalı. Fiziksel aktiviteler, COVID-19 korkusuyla sınırlı olsa da, güneşten kaçınmak neredeyse çoğu zaman imkansızdır. Yaz mevsiminin çeşitli mevsimsel hastalıkları beraberinde getirdiğini ve zamanında tedavi edilmediğinde daha ciddi komplikasyonlara yol açabileceği asla unutulmamalıdır. Yaz hastalığı ile ortaya çıkan sağlık sorunlarını önlemek için bazı önlemler alınmalıdır. İşte yaz aylarında en sık görülen hastalıklardan bazıları.

Sıcak Çarpması

Sıcak çarpması, tedavi edilmediği takdirde ölümcül olabilen başka bir yaygın yaz hastalığıdır. Sıcak çarpmasının belirtilerinden bazıları nefes almada zorluk, hızlı nabız, yüksek vücut ısısı, kafa karışıklığı vb. Bu, birisi doğrudan güneş ışığına maruz kaldığında ve başı dönmeye başladığında olur. Sıcak çarpmasının zamanında tedavi edilmediği takdirde beyni, kalbi, vücut kaslarını vb. hemen etkileyebileceğini bilmek gerekir. Ayrıca bazı durumlarda sıcak çarpması ani ölümlere bile yol açabilir. Ancak güneş çarpması, güneşte daha az dışarı çıkarak kontrol edilebilir veya önlenebilir bir şeydir. Özellikle 11.00-16.00 saatleri arasında daha az dışarıda olmanın etkilerini kontrol edebilirsiniz. 11.00-16.00 saatleri arasında güneşe çıkmalı, vücudunuzu kapatan giysiler giymeli; yüzünüzü örtmek için şal kullanılmalıdır. Ayrıca sıcak çarpmasından hemen sonra ilk yardım gereklidir.

Güneş Yanığı

Güneş yanığı günlük aktiviteleri engelleyen ve oldukça can acıtan bir yaz hastalığıdır. Güneş yanığı, ultraviyole radyasyona aşırı maruz kalma nedeniyle cilt gibi canlı dokularda oluşan yanık anlamına gelir. Alt yanık semptomlarından bazıları kırmızı veya kırmızımsı ten rengi, hafif baş dönmesi ve yorgunluğu içerir. Güneş yanığı yaygınsa veya UV ışınlarına daha fazla maruz kalırsa cilt kanserine neden olabilir. Kendinizi güneş yanığından korumak için güneşe çıkmadan 20 dakika önce vücudunuzun açıkta kalan bölgelerine güneş koruyucu losyon sürün. Ayrıca dudakları, kulakları, saç derisini ve ayakları da göz ardı etmeyin. Ayrıca, SPF’li dudak balsamı tercih edin. Daha iyi kapsama için ayaklarınızı kapalı tutun. Güneş yanığı, öncelikle ultraviyole ışınlarından kaynaklanan tahriş nedeniyle oluşur. Güneş yanığı vakalarında, cildin iyileşmesi yaklaşık 2 hafta sürer. Bu tedavi sadece cildi rahatlatır ancak cildi iyileştirmez.

İsilik

İsilik, aşırı nem ve ısı nedeniyle oluşan kırmızı döküntüleri ifade eder. İsilik, ter bezlerinin tıkanmasından kaynaklanabilir. İsilik belirtileri gösteren bölgelere veya vücudun geri kalanından daha fazla terleme olasılığı olan yerlere mısır nişastası veya pudra uygulayarak isiliği hafifletebilirsiniz. Tedaviye rağmen semptomlar devam ederse derhal bir doktora başvurun. İsiliğin bazı yaygın belirtileri şunlardır:

  • Ciltte küçük kırmızı yumrular,
  • Yavaş yavaş kabarcıklara dönüşen kırmızı yumrular,
  • Cilt çevresinde kızarıklık,
  • Güneşe her çıktığınızda kızarıklıkların ilerlemesi.

Gıda zehirlenmesi

Yaz aylarında aşırı ısı nedeniyle yiyecekler çabuk bozulabilir. Gıda zehirlenmesi, çiğ veya bayat gıdaları yemenin neden olduğu ve sindirim sisteminde sorunlara yol açan bir durumu ifade eder. Yaz mevsimi, gıda zehirlenmesi için en yaygın dönemdir çünkü ısı, uygun şekilde saklanmadığında gıdaların bozulmasına neden olabilir. Gıda zehirlenmesi riskini önlemek için kalan gıdaları buzdolabına koyun. Yiyeceklerin bozulmaması için iyi pişirilmesi gerekir. Çiğ sebze ve meyveleri satın alırken, ambalajın, meyve veya sebzelerin üzerinde kabarcıklar olmadığından emin olun, bu kabarcıklar bir bozulma belirtisidir. Ayrıca, satın almadan önce yiyeceklerin kötü kokmadığından emin olun. Gıda zehirlenmesinin bazı yaygın belirtileri şunlardır:

  • Karın ağrısı,
  • Ateş,
  • Mide bulantısı,
  • Aşırı baş ağrıları,
  • Yorgunluk ve zayıflık.

İshal

Yiyecekler çabuk bozulduğu için yaz aylarında ishal görülür. Kirlenmiş yiyecekleri yemek ve güvenli olmayan içme alışkanlıkları ishale neden olabilir. İshalden korunmak için suyu ancak kaynattıktan sonra içtiğinizden emin olun ve sebzeleri dilimlemeden önce ve sonra iyice yıkayın. Akut ishal, durum bir ila iki gün sürdüğünde ortaya çıkar. Viral veya bakteriyel enfeksiyon veya gıda zehirlenmesi sonucu ishal yaşayabilirsiniz. Bakteriyel enfeksiyon daha ciddi vakalarda ishale neden olur. Campylobacter, Salmonella ve Shigella organizmaları, bakteriyel ishalin en yaygın nedenleridir.

5 Yaygın Yaz Hastalığı İçin Nasıl Önlem Alınmalı?

  • Bol su için, hem evde hem de seyahat ederken kendinizi nemli tutmak için hindistancevizi suyu, ayran ve limon suyu gibi sıvı alımını artırın. Gün boyunca en az 10-12 bardak su içtiğinizden emin olun.
  • Bol, açık renkli giysiler giyin çünkü koyu renkli giysiler daha fazla ısıyı emer ve dar giysiler vücudunuzu terletmez. Pamuk gibi hafif ve emici malzemeleri tercih edin.
  • Seyahat ederken veya açık hava etkinlikleri sırasında ağır egzersizlerden kaçının. Gölge arayın ve dinlenin.
  • Asla sıcak güneşe maruz kalan bir arabada oturmayın.
  • Güneş ışınlarından kaynaklanan güneş yanıkları varsa, rahatlık için buz paketleri ve ağrı kesiciler uygulayın.
  • Yiyecekleri tutarken ellerinizi uygun şekilde yıkayın ve genel hijyen kurallarına uyun. Yiyecek ve su kaynaklı enfeksiyonları önlemek için herhangi bir gıda maddesine dokunmadan veya pişirmeden önce ellerinizi iyice yıkayın.
  • Tuvaleti her ziyaret ettiğinizde ellerinizi mutlaka yıkayın.
  • Az pişmiş ve sokak yemeklerini yemeyin, dışarıda yemek yemekten kaçının. Karpuz, salatalık ve mango gibi taze meyve ve sebzeleri yemeye çalışın.
  • Öğleden sonra gibi güneşli saatlerde pencereleri kapalı tutun, böylece ısı içeride hapsolmaz.
  • Gözlerin ağrımasını ve enfeksiyonun daha fazla yayılmasını önlemek için ellerinizi uygun şekilde temizleyin, ağrıyı hafifletmek için gözlerinizi temiz suyla yıkayın.
  • Sivrisinek kovucu uygulayın ve sivrisinek üreme yerlerinden kaçının.
  • En az 15 SPF’li güneş koruyucu uygulayarak cildinizi koruyun.
  • Bu 5 yaygın yaz hastalığı, özellikle güneş ışınlarının doğrudan dik olduğu öğle saatlerinden başlayarak öğleden sonra 3’e kadar, güneşe çok fazla maruz kalanlarda görülür.
  • Seyahat ederken veya açık hava etkinlikleri için güneş gözlüğü ile birlikte bir şapka takarak kendinizi güneş ısısından koruyun. Şapka ve güneş gözlüğü, zararlı ultraviyole ışınlarının yüzünüzdeki hassas bölgelere çarpmasını engelleyecek ve yüzünüzün taze ve kırışıksız olmasını sağlayacaktır.

Sık görülen yaz hastalıklarından kaçınmak, verimli ve kaygısız bir yaz geçirmenizi sağlamak için bu ipuçlarını mutlaka uygulayın!

En Sık Rastlanan Yaz Hastalığı Hangileri?