Yaz tatili boyunca vücudun genel sağlığının riske atılmaması için hijyen kuralları başta olmak üzere bazı kurallara kesinlikle uyulması gerektiğinin altını önemle çizen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Jale Dal Ağca, “Aşırı kalabalık ve su sirkülasyonu iyi olmayan havuzlara girmemeye kesinlikle dikkat edilmelidir. Havuzdan önce ve sonra duş alınması ihmal edilmemelidir. Pamuklu iç çamaşırları giyerek genital bölgenin nemli kalması önlenmelidir. Yine ıslanan iç çamaşırlarının, ıslanan mayonun ya da bikininin mutlaka değiştirilmesi gerekmektedir. Bir sağlık problemiyle karşılaşıldığı zaman kendi kendine tedavi edilmeye kalkışılmadan bir uzman hekime müracaat edilmelidir.” dedi.
Yaz mevsiminde sıcaklıkların artmasıyla birlikte kadınlarda çok sık rastlanan 4 hastalık hakkında önemli bilgiler paylaşan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Jale Dal Ağca, bayanlara önemli uyarılar ve tavsiyelerde bulundu.
İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedir?
İdrar yolu enfeksiyonunun en önemli belirtileri arasında idrar yapıldığı esnada yanma hissi, idrara çok sık çıkılması, sürekli idrar olduğunun hissedilmesi, idrarın renginin ve kokusunun değişmesi, karın ve kasıklarda ağrı hissi yer almaktadır. Yaz tatilinde ve yazın hafta sonlarında deniz ve havuza çok sık girilmesi idrar yolu enfeksiyonuna yakalanma riskini artırmaktadır. İdrar yolu enfeksiyonu yaşandığına dair belirtiler ve şikayetler görüldüğü zaman vakit kaybetmeden hekime müracaat edilmelidir. İdrar yolu enfeksiyonu tedavisine geç kalınması tedavi sürecini uzatmanın yanı sıra böbreklere sıçraması vb. komplikasyonlara neden olabilmektedir.
İdrar Yolu Enfeksiyonundan Nasıl Korunulur?
- Havaların sıcak olduğu yaz mevsiminde vücutta sıvı kaybı artmaktadır. Vücudun kaybettiği bu sıvıyı karşılamak için gün içerisinde susamayı beklemeden düzenli aralıklarla su içilmelidir. Uzmanlar tarafından günlük en az 2-2,5 litre su içilmesi tavsiye edilmektedir.
- İdrar zamanında yapılarak idrara sıkışmaya mahal verilmemelidir.
- Genital bölgenin temizliği yapılırken elin hareketi önden arkaya doğru olmalıdır.
- İdrarın steril olduğu her daim akılda olmalıdır. Bu nedenle de temiz olmayan tuvaletlerde idrarın ardından temizlik kesinlikle tuvalet kağıdıyla yapılmalıdır.
- Havuz veya deniz keyfinin ardından mayo ya da bikininin değiştirilmesi kesinlikle ihmal edilmemelidir. Islak mayo, vajinada ısı kaybına yol açacağından zararlı bakterilerin üremesi için uygun zemini hazırlar. Bu da enfeksiyon riskini artırır.
- Deniz ya da havuzdan sonra duş alınması kesinlikle ihmal edilmemelidir.
Vajinal Mantar Enfeksiyonu Nedir?
Yaz mevsiminde vajinal mantar enfeksiyonunun çok sık görülmesinin temel nedeninin genital bölgenin nemli kalması olduğuna değinen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Jale Dal Ağca, “Genital bölgedeki yanma hissi, genital bölgenin kaşınması, idrar yapıldığı esnada yanma hissedilmesi, hastanın kendini huzursuz hissetmesi, cinsel ilişki esnasında ağrı hissi ve peynirimsi bir akıntı gelmesi vajinal mantar enfeksiyonunda en sık rastlanan şikayetlerdir.” dedi.
Vajinal Mantar Enfeksiyonundan Nasıl Korunulur?
- İç çamaşırların pamuklu olmasına dikkat edilmelidir.
- Nemlenen iç çamaşırlarının, ıslanan mayo ya da bikininin değiştirilmesi gerekmektedir.
- Havuzdansa denize girilmesi tercih edilmelidir.
- Havayı az geçiren, sentetik, dar ve terleten kıyafetler giyilmemelidir.
- Şekerli gıdalardan, içeceklerden ve kalori değeri yüksek besinler tüketmekten kaçınılmalıdır. Yine bağırsak florasının sağlıklı kalmasını sağlayan probiyotikli besin ve takviyeler alınmalıdır.
- Vajinada nemin artmasına neden olan günlük pedlerin kullanımından uzak durulmalıdır. Pamuklu pedlerin kullanımı tercih edilmeli ve bu pedlerde sık aralıklarla değiştirilmelidir.
Bakteriyel Vajinozis Nedir?
Bakteriyel vajinozis rahatsızlığının temel nedenleri arasında genital bölgedeki florada bozulma, sağlıklı vajinadaki vajen pH’ını asidi kalmasını sağlayan laktobasillerde azalma meydana gelmesi ve kötü bakteri sayısındaki artış yer almaktadır. Bu hastalığın en önemli belirtileri ise genital bölgede yanma ve batma hissedilmesi, genital bölgenin kaşınması, özellikle cinsel ilişki ve adetten sonra kötü kokulu akıntı gelmesidir.
Bakteriyel Vajinozis Hastalığından Nasıl Korunulur?
- Genital bölgenin temizliği kesinlikle ihmal edilmemelidir. Bu temizliğin önden arkaya doğru yapılmasına çok dikkat edilmelidir.
- Su sirkülasyonu iyi olmayan ve aşırı kalabalık havuzlarda yüzmekten kaçınılmalıdır. Ayrıca havuzdan önce ve sonra kesinlikle duş alınmalıdır.
- Vajinal enfeksiyonların yayılmasına neden olan ve vajinadaki koruyucu bakterilerin sayısını azaltan vajinal duştan kaçınılmalıdır. Ayrıca vajinal duş, vajinal bölgenin florasını da bozmaktadır. Genital spreylerin, pudraların, kokulu sabunların, sentetik dokulu pedlerin ve deodorantların kullanımından kaçınılmalıdır. Dış genital bölge temizlenirken su ile genital bölgeye uygun sabun ve intim şampuanlardan başka bir şey kullanılmamalıdır.
- Tampon yapılarak çok uzun kalmamak koşuluyla denize girilebilir. Ancak havuza girmekten kaçınılmalıdır. Yine tampon kısa süre içerisinde değiştirilmelidir.
Trikomonas Enfeksiyonu Nedir?
Genellikle cinsel ilişki esnasında bulaşan trikomonas enfeksiyonu, ortak kullanılan tuvaletler ile havlulardan, havuzlardan ve iç çamaşırlarından da enfekte olabilmektedir.
Trikomonas Enfeksiyonundan Nasıl Korunulur?
- Hijyenik olmayan tuvaletlere idrar yapılmak zorunda kalındığı zaman kurulanırken sadece tuvalet kağıdı kullanılmalıdır.
- İç çamaşırı, havlu vb. kişisel eşyaları başkalarının kullanmasına izin verilmemelidir.
- Su sirkülasyonu yeterli olmayan ve aşırı kalabalık havuzlardan kaçınılmalıdır.