19 Mart 2024 Salı
Ana SayfaHaberlerKurban Bayramında 8 beslenme hatası

Kurban Bayramında 8 beslenme hatası

İçerikleri

Kurban Bayramı boyunca hamur işi ve tatlıların yanı sıra et tüketimi de çok fazla artmaktadır. Bu besinler uygun miktarlarda ve doğru tüketilmediği takdirde kabızlık, mide ağrısı, sindirim sisteminde sorunlar, tansiyon yükselmesi ve şişkinlik gibi sağlık problemleriyle karşılaşmak kaçınılmaz hale gelmektedir.

Bayramda Beslenirken Hata Yapılmamalı

Hipertansiyon, kalp ve damar, böbrek ve şeker hastalığı gibi kronik rahatsızlığı olanların yanı sıra sağlıklı insanlarında bayram boyunca beslenirken hata yapmaması gerektiğine değinen Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz, “En sevinçli günlerimiz olan bayramlarımızı özellikle son 1,5 yıldır Covid-19 virüsü salgınının neden olduğu pandemi sürecinin gölgesinde geçirmekteyiz. Bu zor süreçte herkes, bağışıklık sistemini güçlü tutmak için doğru beslenmesi gerektiğinin bilincinde olmalıdır. Aşı yağ ve şeker içeren besinlerin tüketilerek bağışıklık sisteminin zayıf düşmesine müsaade etmemek gerekiyor.” dedi.

Kurban Etini Hemen Tüketmek

İnsan vücudunun en zor sindirdiği besinler arasında kırmızı ette yer almaktadır. Kurbanlık hayvan kesildikten sonra etinin birkaç saat sonra tüketilmesi şişkinlik, hazımsızlık gibi mide problemlerine yol açmaktadır. Kurbanlık hayvan kesildikten sonra eti 24 saat dinlendirilmeli ve bayramın ilk günü kurbanlık hayvanın etini tüketmemeye çok dikkat edilmelidir. İlk gün kurbanlık hayvan eti yemeden duramam diyenler ise mümkün olduğunca küçük porsiyon yemeye çok dikkat etmelidir.

Etin Doğru Pişirme Teknikleriyle Pişirilmemesi

Etin aşırı yüksek ısıda pişirilmesi, mangalda pişirilen etin ise ateşe çok yakın pişirilmesi ette kanser yapıcı maddeler oluşturmaktadır. Ayrıca et yanlış pişirme teknikleriyle pişirildiği zaman içeriğindeki folik asit ve B12 vitamini kaybolmaktadır. Bundan dolayı etin kavrularak, kızartılarak ya da mangalda pişirilerek tüketilmesi yerine fırınlayarak, haşlayarak ya da ızgarada pişirilerek tüketilmelidir. Mangal yapılırken de ey ile ateş arasına 20 cm mesafe kesinlikle konulmalıdır.

Etin Fazla Tüketilmesi

Dengeli ve sağlıklı beslenen insanlar, bütün besin gruplarından yeterli miktarda beslenmeye çok dikkat ederler. Ne var ki Kurban Bayramı geldiği zaman insanların öğün düzeni karışmaktadır. İnsanlar, bayram boyunca çok fazla et tüketmektedir. Öyle ki her öğünde et tüketilmektedir. Oysa bir öğünde et yenildiyse, diğer öğünde yeşil fasulye, kabak, semiz otu mevsim sebzelerinin tüketilmesi ihmal edilmemelidir. Ayrıca barbunya, nohut, fasulye gibi kuru baklagillerin tüketimine de sağlıklı olduğu için bayram boyunca dikkat edilmelidir. Kurban Bayramı boyunca her öğünde salataya yer verilmesi tüketilen et porsiyonlarının azaltılmasında en etkili yöntemdir. Yine patates, pirinç pilavı gibi besinler kan şekerini hızla yükselttiği için etin yanında mümkün olduğunca az tüketilmelidir. Bunlar yerine karabuğday, bulgur gibi uzun süre tokluk hissi veren besinler tüketilmelidir.

Et Pişerken Yağ Eklenmesi

Hayvansal protein bakımından kırmızı et çok zengindir. Çinko, demir ve fosfor minerallerinin yanı sıra B12, B6 vitaminleri de kırmızı etin içeriğinde bol miktarda bulunmaktadır. Ne var ki kırmızı etin içeriğinde yağda bol miktarda bulunur. Bundan dolayı da kırmızı et piştiği esnada iç yağı ve iç ilave etmekten kesinlikle uzak durulmalıdır. Kırmızı eti kısık ateşte ve kendi suyunda pişirmeye özen göstermelidir.

Sebze Tüketilmemesi

Mevsim sebzelerine her öğünde yer verilmesi sağlıklı beslenme açısından çok önemlidir. Mevsim sebzeleri sote, haşlama, zeytinyağlı, fırında ve salata olarak her öğün mutlaka yenilmelidir. Kurban Bayramı geldiği zaman kırmızı et tüketimine ağırlık veren insanlar, sebze türlerini sofralarından eksik etmektedir. Oysa kırmızı etin içeriğindeki demiri vücudun maksimum seviyede emmesi için bol limon sıkılmış yeşil salata mutlaka tüketilmelidir. Çünkü yeşilliklerin içerdiği C vitamini sayesinde vücut demiri daha fazla emmektedir. Yine sebze türleri yüksek posalı olduğundan sindirim sistemini rahatlattığı gibi uzun süre tokluk hissi vermektedir.

Yeterli Su İçilmemesi

Vücuttaki organların sağlıklı çalışabilmesi için su olmazsa olmazdır. Kurban Bayramı temmuz ayının sıcak günlerine geldiği için asitli içeceklere, çata ve kahveye yönelen insanlar, yeterince su içmeyi ihmal etmektedir. Oysa Kurban Bayramı’nda yeterince su içilmemesi sindirimi zorlaştırarak kabızlığa neden olmaktadır. Bundan dolayı da asitli içecekler, çay ve kahveden daha fazla su içmek tercih edilmelidir. Günlük su tüketimi 2-2,5 litrenin altına kesinlikle düşmemelidir.

Tatlı Tüketiminin Abartılması

Bayramlarda tatlı türleri çok fazla tüketilmektedir. Özellikle şerbetli tatlıların çok fazla tüketilmesi vücudun genel sağlığını tehdit etmektedir. Çünkü aşırı miktarda tüketilen şerbetli tatlılar yüzünden vücuda fazla yağ ve şeker girdiğinden çok fazla kalori alınmaktadır. Bu nedenle de sindirim problemlerinin yanı sıra kan şekerinde dengesizlikler yaşanmaktadır. Bayram boyunca muhallebi, sütlaç ve dondurma gibi sütlü tatlılarla, meyveli tatlıların tüketilmesi daha sağlıklıdır. Şerbetli tatlılar tüketileceği zamanda gündüzleri tüketmeye ve 1-2 dilimi geçmemeye çok dikkat etmelidir.

Hareketsiz Kalınması

Yetişkinlerin bir hafta içerisinde günlük 150 ila 300 dakika aralığında, 5-17 yaş aralığındaki çocuk ve ergenlerin ise günlük en az 60 dakika fiziksel aktivite yapması bizzat Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından tavsiye edilmektedir. Pandemi sürecinden dolayı günlük yaşam zaten hareketsiz geçtiğinden bayram boyunca hareket etmeye vücudun genel sağlığı için çok dikkat edilmelidir. İp atlama, bisiklet sürme, yürüyüş yapma veya sevilen bir fiziksel aktivitenin yapılması ihmal edilmemelidir.