19 Mart 2024 Salı
Ana SayfaHaberlerMaymun çiçeği virüsü nedir, belirtileri nelerdir?

Maymun çiçeği virüsü nedir, belirtileri nelerdir?

ABD'de görülen maymun çiçeği virüsü, Covid-19 virüsü gibi solunum yoluyla bulaşmaktadır. Maymun çiçeği virüsüne Nijerya’dan ABD'ye seyahat eden bir yolcuda rastlandı. Dünya şimdi maymun çiçeği virüsünün ne olduğunu ve belirtilerini merak ediyor.

İçerikleri

Dünyada ilk defa 1950’li yıllarda tespit edilen maymun çiçeği virüsü nedir, belirtileri nelerdir? Dünyada büyük paniğe neden olan maymun çiçeği virüsüyle ilgili tüm detaylara haberimizin içeriğinden ulaşabilirsiniz.

Maymun Çiçeği Virüsü Nedir?

Poxviridae familyasına mensup olan Orthopoxvirus cinsinin üyesi maymun çiçeği virüsü Monkeypox rahatsızlığına yol açmaktadır.

Orta ve Batı Afrika’nın tropikal yağmur ormanlarında rastlanan ve dönem dönemde dünyadaki diğer bölgelere ihraç edilen viral zoonotik bir rahatsızlık olan Monkeypox, 1958 yılında laboratuvar ortamındaki maymun kolonilerinde çiçek salgınına benzeyen bir hastalığın yayılması neticesinde belirlenmiştir. Bundan dolayı da bu hastalık ‘maymun çiçeği’ olarak adlandırılmıştır. Maymun çiçeği virüsüne ilk defa 1970 senesinde Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde yaşayan bir insanda rastlanmıştır. Bu tarihten sonrada diğer Orta ve Batı Afrika ülkelerinde maymun çiçeği virüsünün enfekte olduğu vakalar tespit edilmiştir.

Bu virüsün Orta Afrika ve Batı Afrika olmak üzere iki farklı türde genetiği bulunmaktadır. İnsanlara enfekte olan Orta Afrika genetik grubundaki maymun çiçeği virüsü, Batı Afrika genetik grubundaki virüse kıyasla daha şiddetli olduğu gibi ölüm oranı da oldukça yüksektir.

Maymun Çiçeği Virüsü Belirtileri Neler?

Maymun çiçeği virüsü enfekte olduktan sonraki 0-5 günlük süreç invazyon süreci olarak adlandırılmaktadır. Bu süreçte lenf bezlerinin şişmesi yani lenfadenopati, şiddetli baş ağrısı, yüksek ateş, kas ve sırt ağrıları ile yoğun halsizlik gibi belirtiler görülmektedir. İlk aşamada lenfadenopati, benzer özellikler taşıyan kızamık, çiçek hastalığı ve su çiçeği ile karşılaştırıldığı zaman maymun çiçeği virüsünde ayırt edici özellik taşımaktadır.

Ateşin yükselmesini takip eden 1-3 içerisinde ciltte dökülme görülmektedir. Ciltteki döküntü gövdedense yüz ve ekstremitelerde daha fazla görülmektedir. Vakaların yüzde 95’lik kısmında yüzde başlayan ciltteki döküntüler, hastaların yüzde 75’lik kısmında avuç içlerinde ve ayak tabanlarında görülmektedir. Hastaların yüzde 70’inde oral mukozalar, yüzde 30’luk kesiminde genital bölge ve yüzde 20’lik kesiminde konjonktiva ile korneada etkilenebilmektedir. Ciltteki döküntüler ardışık şekildeki düz tabanlı lezyonlardan hafif kabarık olan sert yapıdaki lezyonlara, berrak sıvıyla dolu lezyonlara, sarımsı sıvıyla dolu olan lezyonlara ve kuruyarak dökülen lezyonlara doğru değişiklik gösterebilmektedir.

Maymun Çiçeği Virüsü Nasıl Bulaşır?

İnsanlara genellikle kemirgenler ve primatlar gibi vahşi hayvanlardan enfekte olan maymun çiçeği virüsü, insandan insana da enfekte olabilmektedir.

Maymun çiçeği virüsü yani Monkeypox, insandan insana vücut sıvıları, lezyonlar, yatak örtüsü, damlacıklar vb. kontamine materyallerle temas edilmesiyle bulaşmaktadır. Ayrıca yeterince pişirilmeyen et ve virüsün bulaştığı hayvanlardan elde edilen diğer hayvansal ürünlerin tüketilmesi de büyük risk teşkil etmektedir. Anne karnındaki bebeğe ise plasenta kanalıyla enfekte olmaktadır.

Maymun Çiçeği Virüsünün Tedavisi Nasıl Yapılır?

Maymun çiçeği virüsünün neden olduğu enfeksiyonun bilimsel olarak kanıtlanan tedavi yöntemi henüz bulunmamaktadır. Maymun çiçeği virüsünün neden olduğu salgının kontrol altına alınması için çiçek hastalığı aşısı, İntravenöz immün globulin (VIG) ile antivirallerden faydalanılmaktadır. Günümüzde birinci nesil yani orijinal çiçek hastalığı aşıları artık yapılmamaktadır. 2019 yılında çiçrk hastalığının ve maymun çiçeği virüsünün neden olduğu enfeksiyonun engellenmesi için yeni bir aşı onaylansa da bu aşının kamu sektöründe kullanımı henüz yaygın değildir.

Maymun Çiçeği Virüsü İle İlgili Merak Edilenler