Sıcak hava ve güneş ışınlarının daha uzun süreli görüldüğü bölgelerde Covid-19 virüsünün yayılım hızını araştıran bir grup bilim insanı, bu bölgelerde Covid-19 virüsünün yayılımının azaldığını tespit etti. Yani sıcak hava ve uzun süre güneş ışını alan bölgelerde koronavirüsün bulaş riski düşüyor.
Vaka Sayısında Yüzde 4,3’lük Artış Görüldü
Bir grup bilim insanı tarafından yapılan bu araştırmanın sonuçlarını ‘Scientific Reports’ dergisi yayımladı. Ülkelerin güneş ışınlarından faydalanma süresi, sıcaklık ve nem oranı ülkelerin coğrafi konumlarına göre değişkenlik göstermektedir. Bu faktörleri dikkate alarak Covid-19 virüsünün yayılım hızını araştıran bir grup bilim insanı, ekvator çizgisinden uzaklaştıkça her 1 derecelik enlem artışına milyon kişi başına Covid-19 vaka sayısında yüzde 4,3 gibi ciddi bir artış olduğunu belirledi.
Sıcak İklim Koşullarında Vaka Sayısı Azalıyor
Bir grup bilim insanı tarafından çok büyük bir titizlikle gerçekleştirilen bu araştırmada 117 ülkenin hava sıcaklığı, nem ve güneş ışınlarından faydalanma süresi gibi bilgiler haricinde ülkelerdeki Covid-19 test yoğunluğu, ülkelerin yaşlı nüfus sayısı, şehirleşme ve sağlık hizmetlerine ayrılan harcamalar gibi verilerin analiz edilmesinin de sonuca büyük katkısı oldu.
Araştırmadan elde edilen bulgular incelendiği zaman sıcak iklim koşullarının etkili olduğu ülkelerde görülen Covid-19 vaka sayısının, soğuk iklim koşullarının etkili olduğu ülkelere göre çok daha az olduğu görülüyor.
Bulgular Yanlış Yorumlanmamalı
Isı ve güneş ışığının Covid-19 virüsünün bulaş hızını düşürdüğü hipotezi uzan zamandan beri tartışma konusu olurken, bir grup bilim insanı tarafından yapılan bu araştırmadan elde edilen sonuçlarda halen tartışılan bu hipotezi doğrular nitelikte. Ancak bu bulguların yanlış yorumlanmaması gerektiği hususunda bilim insanları tarafından özellikle uyarı yapıldı. Yani havaların ısınmasıyla birlikte Covid-19 tedbirlerini rafa kaldırmamak gerekiyor.
Önlemlere Destek Olur
Araştırmadan elde edilen bulguların Covid-19 virüsünün yayılımının yaz mevsiminde duracağı ya da ekvatoral bölgelerde salgının olmayacağı anlamına gelmediğine özellikle değinen ve önemli uyarılarda bulunan araştırma ekibindeki bilim insanları, “Yaz mevsiminde görülen yüksek sıcaklık ve ultraviyole ışınlarının daha yoğun alınması, Covid-19 virüsünün yayılımını önlemek için alınmış olan tedbirlere ciddi bir destek olur.” ifadesine yer verdiler.
Yeni Varyantlar Bu Tezi Geçersiz Kılabilir
Bu araştırmadan elde edilen bulguların salgının başladığı tarihten itibaren Ocak 2021 tarihine kadar olan süreyi kapsadığını belirten araştırmacılar, Covid-19 virüsünün yeni gelişen varyantlarında bu araştırma sonuçlarının geçerli olup olmadığının bilinmediğinin altını özellikle çizdiler. Yani Covid-19 virüsünün yeni varyantlarının yayılım hızını sıcak havanın kesip kesmediği henüz net olarak bilinmiyor.