4 Aralık 2024 Çarşamba
Ana SayfaHaberlerKoronavirüs hastaları bu hortumla yaşama tutunuyor!

Koronavirüs hastaları bu hortumla yaşama tutunuyor!

İçerikleri

Hasta uyutularak solunum hortumu yerleştiriliyor. Operasyon hastanın ağzından girilip, akciğerlere ulaşılarak yapılıyor. Böylelikle hastaya hava ve oksijen sağlanmış oluyor. Hasta olmayan kişilerin dayanması güç bir operasyon olduğunu söyleniyor. Prof. Dr. Murat Yılmaz,’’Dünyaları versen kimse kabul etmez’’ diyerek, ağrılı bir işlem olduğunun altını çizdi.

Test sonucu pozitif çıkan koronavirüs hastaları için tedavi sürecine geçiliyor. Durumu ağır olan hastalar, hastaneye yönlendirilir iken daha hafif geçirenler için ev karantinası uygun görülür. Hekimlerin bu noktada dikkat ettiği en önemli konu hastanın kronik bir hastalığı olup olmadığıdır. Ayrıca solunum güçlüğü çekenler için acil hastaneye yatış sağlanır.

Bağışıklık sistemi zayıflayan hastaların akciğerleri zedelenir. Dolayısıyla nefes alıp vermekte güçlük çekerler. Bu hastaların koronavirüs tedavi süreci daha meşakkatli geçer.

Solunum Hortumu Akciğerlere İtiliyor

Nefes güçlüğü çeken hastalar öncelikle maskeli şekilde makineye bağlanır. Hasta bu makine sayesinde solunum desteği alır. İlerlemiş hastalıklarda akciğerlerde daralma oluşur. Bu durum koronavirüs tedavi planında değişikliğe neden olur.

Hastayı kaybetmemek için, serçe parmak kalınlığında ve 30 santimetre boyutunda olan solunum hortumu akciğerlere itiliyor. Operasyon öncesinde koronavirüs hastaları uyutulup, kasları geçici olarak felç ediliyor. Bunun nedeni operasyonun çok ağrı verici olmasıdır.

Operasyon sonrasında hasta yeniden makineye bağlanır. Akciğerlerine kuru hava ve oksijen gönderilir. Hastanın solunum işlemlerinde tüm kontrolü makine alır.

Solunum Hortumu Operasyonu Ciddi Bir İşlem

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Yoğun bakım servisinden sorumlu Prof. Dr. Murat Yılmaz’a göre, bu operasyonu normal bir insan kaldıramaz. Solunum hortumu operasyonu ciddi bir işlem olup, çok ağrılı olduğunu açıkladı. Özellikle gençleri uyaran Yılmaz, sosyal mesafe, hijyen ve maske üçlüsünü hatırlattı.