23 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaHaberlerCovid-19 ile hayat bulan sağlık alanı: Online terapi ve avantajları

Covid-19 ile hayat bulan sağlık alanı: Online terapi ve avantajları

İçerikleri

Online Terapi ve Avantajları Nelerdir?

Ruh sağlığı alanı çeşitli etkenleri bünyesinde bulundurmaktadır. İnsan hayatına dair davranış, duygu ve düşüncelerin tamamını kapsamaktadır. Psikoloji de tüm bunlara yönelik çeşitli araştırma yöntemleri neticesinde araştırmalarda bulunan bilim dalıdır. Bireyler ruh sağlığının durumuna göre hayatını yaşayabilmektedir. Oluşacak herhangi bir ruh sağlığı bozulması ya da psikolojik tanı istenmeyen sonuçlar yaratır. Kişilerin bu gibi durumlarda gerekli uzmanlara başvurarak yardım alması gerekmektedir.

Terapi Nedir?

Terapi, gerekli lisans eğitimini alıp sonrasında uzmanlık eğitimini almış kişiler tarafından sunulan iyileştirici faktörlerin tamamını içerir. Uzman psikolog, psikolojik danışman ve psikiyatristler tarafından özel alanlarda sunulmaktadır. Kişinin getirdiği ruhsal probleme yönelik çözümler bulmayı amaçlayan unsurlar irdelenir. Uzman kişinin sahip olduğu bilgi ve deneyim neticesinde terapinin seyri farklılaşabilir. Danışanların bu noktada tercih edeceği terapistler konusunda dikkatli olması gerekir. İstenen sonuca ilerlemede bu önemli bir unsurdur.

Terapi Yöntemleri Nelerdir?

Psikoloji birçok farklı insana hitap etmektedir. Bundan dolayı karşılaşılan danışan/insan davranış ve kişilik özellikleri tamamen değişiklik göstermektedir. Uzmanların başvuracağı terapi yöntemleri de bu noktada değişebiliyor. Herkes için ortak kullanılan bir yöntemden söz etmek neredeyse imkansızdır. Önemli olan her bireyin biricikliğini kabul ederek bu yönde ilerlemektir. Günümüzde uzmanlar tarafından tercih edilen terapi yöntemleri fazla sayıda bulunur:

  • Yüz yüze terapi yöntemi,
  • Online terapi,
  • Telefonla konuşma,
  • Mesajlaşma bunlar arasında bulunur.

 Online Terapi Nedir, Nasıl Gerçekleştirilir?

Psikoloji dünyasının son gözdesi online terapi olarak karşımıza çıkıyor. Terapist ve danışan internet ortamında belirli uygulamalar neticesinde kameralı olarak terapi gerçekleştiriyor. Oluşturulan bu ortam ve uygulamaya online terapi deniyor. Yüz yüze terapiler kadar ihtiyaç karşıladığı bir gerçektir. Öncesinde deneyimi olan uzman kişiler ile online terapi sağlamak sanıldığından daha çabuk sonuçlara ulaştırabiliyor. Bireylerin sahip olduğu psikolojik problem ya da tanı çerçevesinde uzman seçiminde bulunması bu anlamda önem taşımaktadır.

Online Terapi Avantajları

Salgın durumu neticesinde kişiler birbirleri ile temas halinden kaçınarak yaşamaktadır. Psikoloji dünyası da bu noktadan etkileniyor. Oluşturulacak terapiler bu çerçevede oluşturulmaya başlandı. Online terapi fırsatları çeşitlendirilerek kişiler tarafından tercih edilmektedir. Online terapinin diğer terapilere göre katkıları da oldukça fazladır. Kişilerin tercih etme noktasında göz önünde bulundurduğu unsurlar da bunlardır. Online terapi fırsatları arasında:

  • Teması en aza indirerek terapi almak,
  • İstenen zamanda terapiste ulaşabilmek,
  • Sürekli terapi imkanından faydalanmak,
  • Yüz yüze terapiden farksız terapi yaşamak,
  • Şehir değiştirmeden psikolojik yardım alabilmek bunlardan sadece birkaçıdır.

Bireyler yüz yüze terapi kadar online terapiden de fayda alabildiğinden online terapilere yönelmektedir.