19 Mart 2024 Salı
Ana SayfaSağlıkDiş SağlığıBir diş doktorunun ağzınızın içine bakarak söyleyebileceği 5 şey!

Bir diş doktorunun ağzınızın içine bakarak söyleyebileceği 5 şey!

İçerikleri

Diş doktorunuzun ağzınızın içine bakarak sadece ağız sağlığınız hakkında değil genel sağlığınız hakkında da birçok şey söyleyebileceğini biliyor musunuz? Diş doktoru; diş çürükleri, diş minesi aşınmaları veya çeşitli diş eti problemlerinin yanı sıra, farklı rahatsızlıkları da teşhis edebilir. Herhangi bir ağız problemi, mikrop ve bakteriler için oldukça elverişli bir üreme alanı olabileceğinden ağız sağlığınızı korumak son derece önemlidir. Çünkü; mikrop ve bakteriler sadece dişlerinize ve diş etlerinize zarar vermekle kalmaz, aynı zamanda vücudunuza girerek birtakım olumsuz sonuçlara yol açabilir. Peki, bir diş doktoru, muayene esnasında ağız ve diş sağlığı ile ilgili ne gibi sonuçlara varabilir? İşte, diş hekiminizin sadece dişlerinize ve ağzınızın içine bakarak söyleyebileceği 5 şey:

1- Gazlı ve Şekerli İçecekleri Çok Seviyorsunuz

Alkolsüz içecekler, spor içecekleri, limonlu soda vb. içmeyi seven biriyseniz diş hekiminiz dişlerinizi kontrol ederken bu alışkanlığınızı kolayca tahmin edebilir. Bunun nedeni, düzenli bir şekilde şekerli ve gazlı içecekler tükettiğiniz için diş minelerinin her geçen gün daha fazla zarar görmesidir. Bu sonucun doktorunuz tarafından fark edilmesinin asıl nedeni ise, dişlerinizin daha hassas ve kırılgan bir hale dönüşmesidir. Bu durumda, diş doktorunuz gazlı ve şekerli içecekleri bir an önce azaltmanızı tavsiye edecektir.

2- Dişlerinizi Düzenli Olarak Fırçalamıyorsunuz

Diş fırçalama alışkanlığınız hakkında diş doktorunuza yalan söyleyebileceğinizi düşünüyorsanız yanılıyorsunuz! Çünkü; Diş doktorunuzun görevi yalnızca dişlerinizin görünümünü düzeltmek veya diş problemlerinizi tedavi etmek değildir. Diş doktorunuz, dişlerinizi muayene ederken aynı zamanda ağız bakımı alışkanlıklarınızı da kolayca tespit edebilir. Sararmış dişlere sahip olan biriyle düzenli diş fırçalama alışkanlığı bulunan birisinin dişleri arasında renk açısından çok büyük fark vardır. Ayrıca, diş ipi kullanmak, çoğu kimsenin uygulamadığı ve hatta bilmediği ağız hijyeninin önemli bir parçasıdır. Diş ipi kullanmak, dişlerinizin arasındaki plak ve yiyecek kalıntılarının giderilmesine yardımcı olur. Diş ipi kullanmak, aynı zamanda diş eti iltihabı gibi önemli diş eti hastalıklarını da önler. Ağız hijyeninizi korumak ve olası diş problemlerinden kaçınmak için düzenli olarak dişlerinizi fırçalamalı ve mutlaka diş ipi kullanmalısınız.

3- Sigara İçiyorsunuz

Sigara içme alışkanlığınızı ebeveynlerinizden ve hatta partnerinizden gizleyebilirsiniz! Ancak, diş doktorunuzdan bunu gizlemeniz mümkün değildir. Çünkü; ağzınızı açtığınız anda diş doktorunuz sigara içtiğinizi hemen anlayacaktır. Sigara içmek dişlerinizin fark edilir derecede lekelenmesine ve ağzınızın çok kötü bir şekilde kokmasına neden olur. Hatta, naneli bir şeyler yeseniz dahi, bu kokunun tamamen gizlenmesi mümkün değildir. Öte yandan, sigara içmek sadece genel sağlığınıza değil, diş ve diş etlerinize de büyük zararlar verir. Son olarak, sigara içtiğinizde ağız ve boğaz kanserine yakalanma riskinizin çok daha yüksek olacağını unutmamalısınız.

4- Diş Gıcırdatma Alışkanlığınız Var

Diş doktorunuz; diş eti çekilmesi, çenede ağrı, dişlerdeki şekil bozukluğu ve diş kaybı gibi belirtilerden dolayı diş gıcırdatma alışkanlığınızı rahatlıkla tespit edilebilir. Bu nedenle, diş sağlığınız için çok zararlı olan diş gıcırdatma alışkanlığınız varsa bunu diş doktorunuzdan saklayamazsınız. Doktorunuz, bu durumu fark ettiğinde eğer gerek duyarsa sizden dişlerinizin sağlığı için mutlaka tedavi olmanızı isteyecektir.

5- Ağız Kanseri Hastası Olabilirsiniz

Eğer ağız kanseri rahatsızlığınız varsa ve bunun henüz farkında değilseniz, bunu ilk fark eden kişi diş doktorunuz olabilir. Ağız kanseri belirtileri arasında şişlik, dişlerde şekil bozukluğu, beze oluşumu, dudak erozyonu gibi ilk semptomları yer aldığı için diş doktorunuz bu rahatsızlığınızı kolayca teşhis edecektir. Böylece, ağız kanseri hastalığınız için zamanında tedavi imkanı elde edebilirsiniz.

Görüldüğü gibi, dişlerinizin bakımını yeterli bir şekilde yapıp yapmadığınız, zararlı alışkanlıklarınız olup olmadığı ve ağız hijyenine yeterince uyup uymadığınız diş doktorunuz tarafından rahatlıkla tespit edilebiliyor. Bu durum, biraz utanç verici olsa da dişlerinizi düzenli bir şekilde kontrol ettirmek, ağız ve diş sağlığınız adına birçok problemin önlenmesine yardımcı olacaktır.