25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaKadınFaydalı BilgilerElektronik eşya temizliği nasıl yapılır?

Elektronik eşya temizliği nasıl yapılır?

İçerikleri

Elektronik eşyaların evlere girmesi, teknolojinin gelişmesine bağlı olarak arttı. Mouse, cep telefonu, kumanda, tablet, beyaz eşya, televizyon gibi cihazlar yaşamın olmazsa olmaz yardımcı ürünleri oldu. Elektronik eşya temizliği için evdeki klasik temizlik malzemelerini kullanmak yanlış olur. Leke almaya, bakteri toplamaya ve bozulmaya müsait bu cihazların temizliği için doğru yöntemleri bilmek gerekir.

Hangi Elektronik Eşya Nasıl Temizlenir?

Her elektronik cihaz aynı yöntemle temizlenmez. Bu yüzden hangi elektronik eşya nasıl temizlenir sorusunu araştırdık ve sizler için derledik. Birlikte incelemeye ne dersiniz?

Tablet ve bilgisayarlar toz yuvası;

Parmak izi, leke, toz ve bakteriler için müsait olan tablet ve bilgisayarın dezenfekte edilmesi gerekir. Temizlemeden önce cihazın elektrik ilişiği kesilir. İki bardak suyun içine 3 çorba kaşığı elma sirkesi ilave edilir. Mikrofiber bir bez ıslatılır ve iyice sıkılır. Tablet veya bilgisayar ekranı ile klavyesi silinir ve kuru bezle hemen kurulanır. Klavye arasına kaçan kırıntılar için içeriye bant daldırılarak yapışması sağlanır. Bilgisayar temizliği için özel üretilmiş temizleme solüsyonları da kullanılabilir.

Kulaklık için oksijenli su kullanın;

Elektronik eşya temizliği listesine aldığımız kulaklıklar, iş hayatında ve sporda en yaygın kullanılan elektronik cihazlardan biridir. Kulaklık silikonları bakteri yuvasıdır. Bu nedenle pamuk veya bir beze oksijenli su dökerek, temizlenmesi gerekir. Kullanılmayan yumuşak kıl fiş fırçası ile de temizliği yapılabilir ve ardından kurulanır..

Klima ve televizyon kumandası temizliği;

En çok dokunulan elektronik eşyalar arasında olan klima ve televizyon kumandaları bakterilerin en sevdiği barınma ortamlarıdır. Tuş aralarında ve yüzeylerinde bulunan bakteriler elden ele taşınır. Pillerin ve çiplerin su almamasına dikkat ederek, nemlendirilmiş mikrofiber bezle temizliği yapılır. Kulak çubuğu ile tuş aralarına giren mikroplar çıkarılır.

Cep telefonlarında bakteriler yaşıyor;

Elektronik eşya temizleme konusunda en temaslı olduğumuz cihaz cep telefonlarıdır. Gün içinde toplu taşıma araçları, kapı kolları, kâğıt paralar gibi cisimlere temas ederek, bakterilerle tanışırız. Cep telefonu gibi cihazlar mikrop tutmaya müsait olduğundan her ne kadar eller sıklıkla yıkansa da kendi temizliği yapılmadığı sürece bakteriler yaşamaya devam eder. Cep telefonu temizliği için yumuşak köpüklü beyaz bir sabun ve mikrofiber bez yeterlidir. Beyaz sabunlu su içine bir miktar sirke de ilave edilebilir. Temizleme suyu mutlaka klorsuz ve kireçsiz olmalıdır. Elektrik giriş yerleri hariç ekran ve tuşlar silinir ve kurulanır.

Klavye boşluklarında canlılar yaşıyor;

Klavye boşluklarında saklanan canlılar harf tuşları arasında çoğalırlar. Biriken artık ve tozlar hastalığın önünü açar. Klavye temizlenmeden önce ters çevirilip, silkelenmesi gerekir. İzopropil alkole batırılan kulak çubuğu tuş araları, bezle de tuş yüzeyleri silinir. Eczaneden rahatlıkla bulunan izopropil alkol hızlı kurur ve klavyeye zarar vermez.

Mouse temizliği için karbonat ve sirke kullanın;

Bakterileri öldüren ve kolaylıkla çıkaran karbonat ve sirkenin içine içme suyu eklenir. 1 çay kaşığı karbonat,1 tatlı kaşığı sirke ve yarım bardak sudan oluşan malzeme listesi sayesinde Mouse silinir ve kurulanır. Elektronik eşya temizleme hususunda mikrofiber bez tercih edilir.

Tozlanan televizyonlar cihazın ömrünü azaltılır;

Manyetik olan televizyon ekranları tüm tozu çeker. Temizlenmediği takdirde cihazın ömrü azalır. Klorsuz içme suyu ile nemlendiren mikrofiber bezle televizyonun ekran dışında kalan yerleri silinir. Bu işlemden önce televizyonun fişi mutlaka çekilmelidir. Son olarak ekran silinir ve hızlıca kurulanır. Aparat girişlerini temizlerken bezin kuru olmasına dikkat edilir.

Hoparlör, radyo, müzik çalar gibi cihazların temizliğini atlamayın;

Hoparlör, radyo, müzik çalar gibi cihazlar elektronik eşya temizliği yapılırken kimi zaman atlanılır. Ancak atlanılan bu detayda çok daha fazla mikrop yaşar. Sirkeli suya batırılmış kulak çubuklarının suyu süzdürülür. Önce cihaz araları sonra cihaz yüzeyleri temizlenir. Ardından iyice kurutulur.