Ana SayfaSağlıkAnne / ÇocukBebeklerde yeşil renk dışkı/kaka neden olur, ne anlama gelir?

Bebeklerde yeşil renk dışkı/kaka neden olur, ne anlama gelir?

İçerikleri

Eğer yeni bir anneyseniz bebeğinizin dışkının yapısı ve renklerinin çeşitlerine alışmanız gerekmektedir. Bebekte dışkı rengi değişiklikleri masum olabileceği gibi çok ciddi sorunların da habercisi olabilir.

Bebeklerde yeşil dışkılama hastalık veya bir gıda duyarlılığı bir işareti olabilir. Anne sütüyle beslenen bebekler genellikle hardal sarısı dışkılama yaparken mama ile beslenen bebekler genellikle sarı, esmer veya kahverengi dışkı yaparlar. Bebeklerde yeşil dışkı beslenme alışkanlıkları, çeşitli hastalıklar ya da gıda intoleransından kaynaklanabilir.

Bebeklerde Yeşil Dışkı Neyin Göstergesi

Yenidoğan bebeklerin dışkısına “mekonyum” adı verilir. Mekonyum amniyotik sıvı, mukus, safra ve cilt hücrelerinden oluşan yoğun ve yapışkan bir dışkıdır. Doğumu ilk birkaç günü içinde dışarı atılır. Mekonyum yeşil ya da siyah renkli olabilir. 4-5 gün kadar bebek mekonyum çıkarmaya devam eder ve bu süre sonunda bebek yeşil veya sarı dışkı çıkarmaya başlayacaktır.

Normal Yeşil Dışkı

Bebek katı besinler ile beslenmeye başladığında dışkıda renk değişimleri gözlenir. Yanı sıra kıvam ve kokusu da değişebilir. Gıda boyaları ve yeşil renkli sebzeler yiyen bebeklerde yeşil dışkı rengi görülebilir. Bunun dışında çok fazla şeker ve nişasta tüketen bebeklerde de gevşek yeşil dışkı oluşabilir.

Diş çıkarma bebeği rahatsız edicidir. Aşırı tükrük üretmesinin yanı sıra bu tükrük, bağırsağa doğru ilerler ve koyu yeşil, mukuslu ve ishal kokusu gibi kokan dışkıya neden olabilir.

Tehlikeli Olmayan Nedenler

Bebeğin mamasında çok fazla demir olması koyu yeşil dışkıya neden olabilir. Anne sütüyle beslenen bebeklerde, sulu – yeşil renkli dışkı görülmesi, bebeğin yüksek kalorili anne sütünü yeterli derecede almadığını gösterir. Bazı hafif hastalıklar bebeğin dışkı rengine tesir edebilir. Bunun dışında biberon yada anne sütü ile beslenen bebeklerde oluşan yeşil dışkı hafif bir enfeksiyon ya da bir gıda intoleransına işaret edebilir.

Sık sık sık ağlama, kusma ve yüzde kırmızı ağrılı döküntüler eşliğinde yeşil dışkı görülüyorsa bu, büyük olasılıkla buğday veya yumurtaya alerjik reaksiyon olduğunu gösterir. Çözüm için alanında uzman bir doktora danışınız.

Yeşil Dışkı Ciddi Nedenler

İshal bebeklerde ciddi su kaybına neden olur. Bu durum bebeklerde yeşil ve seyreltik dışkı yapmasına neden olur. Kötü kokulu ve sulu olan yeşil dışkı bağırsak enfeksiyonu veya gıda alerjisini gösterebilir. Yeşil dışkının yanı sıra ateş, deri döküntüsü veya yüksek sıcaklık gibi diğer belirtiler oluşursa bebek mutlaka bir doktora götürülmelidir. Doktorunuz kan, dışkı ve idrar testleri yapabilir ve buna göre ilaç tedavisine başlayacaktır.

Bir diğer etken ise bağırsak virüsüdür. Bağırsak virüsü birkaç gün veya daha fazla süren, güçlü bir kokunun eşlik ettiği sulu yeşil kakaya neden olabilir. böyle durumlarda da doktorunuzdan yardım alınız.

Bebeğinizin dışkısı konusunda endişeleriniz devam ediyorsa, doktorunuzu ziyaret etmenizi gerektiren durumlar aşağıdaki gibidir. Bir anne olarak aşağıdaki durumları unutmayınız;

  • Bir kaç gün sürerse
  • Daha fazla ağlama, kusma veya bariz tahriş eşlik ediyorsa
  • Sürekli ishal varsa (günde 5-8 defa)
  • Kan içeriyorsa