18 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkGöz SağlığıBebeklerde göz çapaklanması neden olur, nasıl temizlenir? Tedavisi

Bebeklerde göz çapaklanması neden olur, nasıl temizlenir? Tedavisi

İçerikleri

Göz çapaklanması göz yaşı kanallarının tıkanık olmasından kaynaklanır. Her insanda gözyaşı, göze salındıktan sonra göz yaşı kanalları vasıtası ile buruna akar. Fakat, göz yaşının buruna akamaması sonucu tekrardan göze gelir ve burada çapaklanma meydana getirir. Tamamen gözyaşına bağlı olarak meydana gelen bu olay çapaklanma olarak bilinmektedir.

Yeni Doğan Bebekelrde Göz Çapaklanması Neden Olur?

Her yeni doğanda göz çapaklanması meydana gelmeyebilir. Bu sorunun görüldüğü bebeklerde, çoğu durumda göz yaşı kanalı ile burun arasında var olan zar erimemiştir. Bu zarın varlığı ise gözyaşının buruna gidememesine yol açarak, yeni doğanda çapaklanmalara yol açar.

Çoğu durumda zararsızdır ve 5-9 aylık olunca doğal olarak düzelmektedir. Zararsız diye, bu sorunun devam etmesine müsaade etmemelisiniz. Uzun süren yada verilen süreyi aşan çapaklanmalar karşısında dikkatli olmalısınız.

Çapaklanma Yeni doğanda Hangi Sorunlara Yol Açar?

Gözünde çapaklanma olan bebek huzursuz olur. Bu huzursuzluk, çapaklanmanın meydana geldiği organ olan gözde başka sorunlara da yol açar. Bunların başında gözlerde sululuk, kırmızılık en bilinen belirtilerdir.

Çapaklanma, bebekte kirpiklerin birbirine yapışmasına yol açarak son derece huzursuzluk verir.

İlk yapacağınız tıkanıklığa neden olan bu zarın ortadan kalkmasını sağlamak. Bunun için önerilen bir çalışma masaj yapılmasıdır. Gözyaşı kanallarının bulunduğu bölgeye masaj yapılması bu zarın yırtılmasını sağlayarak her şeyin normale dönmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca, bu sayede göz de rahatlamaktadır.

İkinci basamakta ise yapmanız gereken temizliğe dikkat etmek. Temiz bir pamuk ve kaynatılıp soğutulmuş bir ılık su ile bebeğinizin gözünü aşağı yönde temizleyiniz. Yapılan temizlik bebeğinizin rahatlamasını sağlayacaktır.

Diğer önemli bir faktör ise bebeğinizin yattığı örtü ve kılıfların sık sık değiştirilmesidir. Bu önemli husus, bulaşmayı engelleyecektir. Ayrıca akan gözün, yukarıda olacak şekilde yatırılmasına önem verilmelidir.

Bebeklerde Göz Çapakları Nasıl temizlenir? Medikal Ve Cerrahi Tedavi

Bu kadar önleme rağmen bebeğinizin gözündeki çapaklanmalar geçmeyebilir. Gelinen bu noktada bebeğinizi bir doktora göstermenizde yarar var. Büyük olasılıkla doktorunuz size göz damlaları yada kremler reçete ederek göz çapaklarını temizlenemenizi tavsiye edecektir.

Buna rağmen halen tam iyileşme sağlanamamış yada sorun daha da büyüyorsa son noktada genel uyuşturma ile küçük bir operasyon yapılmaktadır. Bu oran yeni doğanlarda oldukça düşük olup % 5 – 10 civarındadır.

Uzun süre, geçer deyip bebeğinizin çapaklanmasının iyileşmesini beklemeyiniz. Çapaklanmalar, enfeksiyon kapabilir ve tedaviyi daha da güçleştirebilir. Ciddi bir enfeksiyon olan konjonktivit, yeni doğanda görme kayıplarına dahi yol açabilir. 8 aya kadar iyileşmeyen vakalarda mutlaka bir uzman yardımı isteyiniz.