19 Eylül 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkUzmanlardan önemli uyarı! Evdeki bakteriler kanser nedeni

Uzmanlardan önemli uyarı! Evdeki bakteriler kanser nedeni

Prof. Dr. Yeliz Yıldırım, alışveriş safhasından başlayarak mutfağa taşınan kimyasal tehdit boyutunun her geçen gün daha da arttığını ve endokrin sistem rahatsızlıkları başta olmak üzere kanser için risk oluşturduklarını söyledi.

İçerikleri

Yıldırım, kimyasallarla direk temas artışının, diyabet, obezite, tiroid fonksiyonlarının bozulması gibi birtakım endokrin sistem hastalıklarının yanı sıra, kısırlık ve en ileri safhada kanserlere neden olduğuna dikkat çekti.

Ancak biz, mümkün mertebe, tercihimiz olduğu noktalarda plastiklerle temas etmeyen gıdaları tercih ederek işe başlayabiliriz. Örneğin tenekede ya da plastik şişelerde bulunan yağlar yerine cam şişelerde muhafaza edilmiş yağları, aynı şekilde camda muhafaza edilmiş sütleri ve suları tercih edebiliriz.

Çok fazla poşet kullanımı da büyük risk. Marketlerde, pazarlarda gıdayı doğrudan temas edecek biçimde poşete koyduğunuzda yine bir geçiş söz konusu oluyor. Bez torbaları kullanmak daha sağlıklı” dedi.

Su Isıtıcılar, Mikrodalgalar, Teflonlar Ve Plastik Kaplar Mutfak Dışına

Alışverişten sonra mutfakta hazırlık aşamasında da plastik malzeme kullanılmamasını tavsiye eden Yıldırım, “Su ısıtıcılar, mikrodalgalar gibi pratik ev aletleri mümkünse kullanılmamalıdır. Çünkü bunların da iç materyalleri genel olarak plastik karakterlidir ve ısınmaya bağlı olarak gıdaya daha çok nüfuz eder.

Kansere Neden Olan Bakteriler Nerelerde Bulunuyor?

Hepimiz evimizde hijyene önem veririz. Ancak evimiz ne kadar hijyenik olursa olsun sağlığımızı tehdit eden bakteriler evimizin farklı yerlerinde yaşamaya devam edebiliyor. Bu konu üzerinde gerçekleştirilen araştırmalar ise evimizin birçok yerinin sağlığımızı tehdit bakterilerle dolu olduğunu gösteriyor. Peki, sağlığımızı tehdit eden, hatta kansere dahi neden olabilen bakteriler evimizde nerelerde barınıyor? İşte bu sorunun yanıtı…

Plastik Ambalajlar:

Kimyasalların mutfağa ilk taşındığı aşamanın alışveriş safhası olduğunu belirten Yıldırım, marketlerde plastikle temas halindeki gıdalar yerine daha sağlıklı ambalajların kullanıldığı gıdaların tercih edilmesini önerdi.

Ambalajlarda kullanılan plastik malzemeleri inceltmek ve, sertleştirmek için kullanılan kimyasalların, günümüzde insan kanında en fazla rastlanan toksik maddeler olduğuna dikkat çeken Yıldırım, “Günümüz koşullarında temel besin maddeleri ucuz olmasından, kolay taşınmasından, kırılma riski olmamasından dolayı plastiklerde muhafaza ediliyor.

Bulaşık Süngerleri:

Sağlığımızı ciddi şekilde tehdit eden bakterilerin barındığı yerlerden birisi bulaşık süngerleridir. Oysa her daim üstüne temizlik malzemesi dökerek mutfağı temizlediğimiz ve bulaşıkları yıkadığımız bulaşık süngerinin bakteri barındırabileceği hiçbirimizin aklına dahi gelmez. Ancak bunun büyük bir yanılgı olduğu bulaşık süngeri üstüne yapılan araştırmalar ile ortaya çıkmıştır.

Bakteri barınamaz diye düşündüğümüz bulaşık süngerinin santimetrekaresinde 50 bin bakteri barınabiliyor. Bulaşık süngerinin barındırdığı bakterilerden korunabilmek için ya haftalık değiştirmeli ya da günlük çamaşır suyunda bekletilmelidir.

Musluklar:

Evimizde en sık kullanılan malzemelerden biride musluklardır. Hijyenik olması içinde çok sık yıkarız. Ancak hijyenik olması için ne kadar çabalasak da bilim adamları tarafından yapılan araştırmalar, bir mutfak musluğunun santimetrekaresinde 6 bin bakterinin barınabildiğini gösteriyor. Aynı zamanda banyo musluklarının da binlerce bakteri barındırdığı yapılan araştırmalar ile ortaya çıkmıştır.

Sağlığımızı ciddi şekilde tehdit eden bu bakterilerden korunmak için evlerimizdeki muslukların üzerine sık su dökmekle yetinmemeli, çok sık temizlemeliyiz.

Bilgisayarlar:

Teknolojinin gelişimiyle birlikte internetin yaygınlaşması bilgisayarları yaşamlarımızın önemli bir parçası haline getirdi. Ancak ellerimizde biriken bakteriler bilgisayarın tuşlarına her dokunuşumuzda buralara geçmektedir. Bu nedenle bilgisayarlarımızı çok sık temizlememiz gerekiyor. Ayrıca bilgisayar başında kesinlikle bir şeyler yiyip içmemek gerekiyor. Aksi takdirde özellikle bilgisayarın klavyesinde biriken bakterilerin sayısı milyonlara ulaşabiliyor.

Çoğumuz bilgisayarlarımızın ekranlarını çok sık temizlesek de klavyenin hijyenine o kadar özen göstermeyiz. Ancak sağlıklı bir bilgisayar kullanımı için bilgisayarımızın her tarafını çok sık temizlememiz lazım.

Halılar:

Sağlığımızı ciddi şekilde tehdit eden bakterilerin en fazla barındığı yerlerden biride halılardır. Üstelik halılar çok sık temizlense de bu bakteriler barınmaya devam edebiliyor. Bu nedenle halı üreten birçok firma, bu durumdan satışlarının olumsuz etkilenmemesi için antibakteriyel halı üretimi yapmaktadır. Evlerimizdeki halılar antibakteriyel olsa dahi ayaklarımızdaki bakterilerin bu halılara geçtiğinin bilincinde olmalı ve günlük temizliğini yapmayı ihmal etmemeliyiz.

Mutfak Lavaboları:

Çoğumuz sebze ve meyveleri yıkarken mutfak lavabosunu kullanmaktayız. Ancak bu sağlığımızı tehlikeye atacak kadar hatalı bir davranıştır. Bu konu üzerine yapılan araştırmalar, mutfak lavabolarının santimetrekaresinde 230 bini aşkın bakteri barındırdığını ortaya koydu. Mutfak lavaboları bulaşık süngerleriyle ovularak yıkansa dahi bakteriler halen lavaboda barınmaya devam edebiliyor.

Mutfak lavabosundan başka yıkayacak yerim yok, ne yapayım diyenler ise sağlıklarını tehlikeye atmamak için lavabolarını çok sık aralıklarla çamaşır suyuyla yıkamalıdır. Aksi takdirde kanserde dahil olmak üzere birçok hastalığa yakalanma riski artar.

Uzmanlardan önemli uyarı! Evdeki bakteriler kanser nedeni