Bağırsakta hastalığına neden olan birçok farklı mikroorganizma bulunmaktadır. Probiyotikler yani bağırsaktaki yararlı bakteriler, bağırsağın bu etkenlere karşı bariyer oluşturmasına destek olmaktadır. Bu nedenle bağırsaktaki yararlı bakterilerin varlığı çok önemlidir.
Bağırsaktaki Yararlı Bakteriler Ne İşe Yarar, Ne Üretir?
Bağırsakta bulunan bakterilerin büyük bir bölümü yararlıdır. Yediğimiz besinleri hazmeden bu bakteriler birçok fayda sağlamaktadır. Bu konuya merak duyan kişiler için bağırsaktaki yararlı bakteriler ne işe yarar, ne üretir anlatmak istiyoruz. Vücudumuzda en çok bakteri kalın bağırsakta bulunmaktadır. Bu nedenle kalın bağırsak vücudun en aktif organıdır. Bakteriler fermente etmiş oldukları karbonhidratları, kısa zincirli yağ asitlerine yani KZYA’ne dönüştürmektedir.
Bağırsaktaki yararlı bakteriler, menakinon denilen K2 vitaminini üretmektedir. Bağırsaklar çok ağır bir zarar görmediği zaman K2 vitamininin yetersiz olması çok zordur. Bağırsaktaki bu faydalı bakteriler B vitamini de üretirler. B vitamini ise yağların hazmedilmesini kolaylaştırmaktadır. Bağırsaktaki yararlı bakterilerin insan vücuduna sağladığı faydalar şu şekilde sıralanabilir:
- Sindirilemeyen gıdaları parçalar ve bu gıdaların emilmesine yardımcı olur.
- Hücre büyümesini teşvik eder.
- Zararlı bakterilerin artmasını engeller.
- Toksit ürünlerin bağırsaklardan kana geçmesini engeller.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Cilt hastalıklarını azaltır.
Bağırsakta Yararlı Bakterilerin Azalması Belirtileri Neler?
Bağırsakta kötü bakterilerin artarak yararlı bakterilerin azalması bazı belirtiler ile kendini göstermektedir. Bağırsakta yararlı bakterilerin azalması belirtileri neler öğrenerek bu duruma müdahale edebilirsiniz. Yararlı bakterilerin azalması durumunda ortaya çıkan belirtiler şunlardır:
- Kusma
- Ağırlık hissi
- Bulantı
- Karında şişlik
- Kırgınlık
- Karın ağrısı
- Kabızlık
- İshal
- Halsizlik
Bağırsaktaki İyi Bakteriler Azalırsa Ne Olur?
Bağırsak florası dengesizliği denilen bağırsaktaki iyi bakterilerin azalması durumunda kişide bazı olumsuz etkiler görülebilmektedir. Yararlı denilen bileşenlerin üretimi düşeceği için vitamin emilimi de azalmaktadır. Ayrıca flora enfeksiyon karşısında güçsüz hale gelmektedir. Bu durumda kişide ishal, karın ağrısı, karında şişlik, sindirim zorluğu gibi belirtiler görülmektedir.
Bağırsaklarda Bakteri Eksikliği Nasıl Giderilir?
Bağırsaklarda bakteri eksikliği durumunda neler olabileceğinden bahsettik. Bağırsaklarda yararlı bakterilerin birçok faydası bulunmaktadır. Bu nedenle bağırsaklarda bakteri eksikliği nasıl giderilir öğrenerek buna göre tedavi uygulanmalıdır. Bunun için de öncelikle beslenme düzenine dikkat edilmelidir.
Bağırsaklarda probiyotik oranını arttırmak için günde 2 – 3 kere probiyotik içeren besinler tüketilmelidir. Probiyotik içeren besinlerin başında ev yoğurdu, kefir, tarhana, boza, sirke, keçi sütü ve turşu gelmektedir. Bununla beraber sarımsak, yer elması, muz, elma, soğan, yulaf ve arpa tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Bağırsaktaki Yararlı Bakteriler Ölürse Ne Olur?
Bağırsaktaki yararlı bakterilerin ölmesi, bağırsak florasının bozulması anlamına gelmektedir. Yararlı bakteriler azaldığı için probiyotikler de azalır ve patojen mikroorganizmalar üremeye başlar. Bu mikroorganizmalar ise hastalıkları beraberinde getirir. Hastalıklardan biri olan Disbiyozis, bağırsak duvarını tahrip ederek bağırsağın geçirgenliğini arttırır. Kişinin vücudu hastalıklara karşı savunmasız hale gelir. Bu nedenle yararlı bakterilerin artması için en uygun beslenme düzeni geliştirilmelidir.
Bağırsaktaki Yararlı Bakteriler Nasıl Artar, Çoğalır?
Bağırsak florası bozukluğu yaşayan kişiler için bağırsaktaki yararlı bakteriler nasıl artar, çoğalır sorusunun yanıtı çok önemlidir. Çeşitli nedenlerle azalan yararlı bakterilerin artması için probiyotik bakteriler içeren besin takviyeleri veya yiyecekler tüketilmelidir. Lif açısından zengin besinlere ağırlık verilmelidir. Yararlı bakterilerin artması öncelikle beslenmeye bağlıdır. Süt ürünleri, meyve ve sebze ağırlıklı beslenme tavsiye edilmektedir.
Bağırsak Florası Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?
Bağırsak florası, bağırsakta bulunan mikroorganizmalar anlamına gelmektedir. Bu floranın yüzde 98’i yararlı bakterilerden oluşurken, yüzde 2’si zararlı bakterilerden oluşmaktadır. Floradaki bu yararlı bakterilerin azalarak zararlı bakterilerin çoğalması durumuna bağırsak florası bozukluğu denilmektedir.
Bağırsak florası bozukluğu, sadece kefir içmek ya da probiyotik kullanarak düzelecek bir sorun değildir. Mutlaka bir diyetisyen kontrolünde uygun bir beslenme programı hazırlanmalıdır. Bağırsak florası tedavisi için dikkat edilmesi gereken önemli noktalar şunlardır:
- Fermente gıdalar tüketilmelidir.
- Sebze tüketimine dikkat edilmelidir.
- Kemik suyu tüketilmelidir.
- Posalı besinlere yer verilmelidir.
- Hindistan cevizi yağı kullanılmalıdır.
Kalın Bağırsaktaki Yararlı Bakteriler Hangi Vitamini Üretirler?
Probiyotik bakteriler denilen kalın bağırsaktaki yararlı bakteriler hangi vitamini üretirler önemlidir. Vücutta yeteri kadar probiyotik bulunduğu zaman aminoasit ve vitamin sentezlemektedir. Bu bakterilerin üretmiş olduğu vitaminler arasında B1 (Tioamin), B2 (riboflavin), pridoksin ( B6 ) ve K (Naftokinin) yer almaktadır.
Bağırsak Florası Ne Kadar Zamanda Düzelir?
Zararlı bakterilerin sayısı az olduğu için yararlı bakterilerin kontrolü altında tutulmaktadır. Bu sayede hastalıkların önüne geçilmektedir. Ancak bazen bağırsak florası bozularak vücut hastalıklara açık hale gelmektedir. Bağırsak florasının bozulmasının en büyük nedenlerinden biri, gereksiz yere antibiyotik kullanmaktır. Bir hafta kullanılan antibiyotikler floranın altı ay geciktirmektedir.
Beslenme düzenine dikkat edildiği zaman bağırsak florası kısa zaman içerisinde düzenlemektedir. Ancak kesin bir süre vermek zordur. Çünkü herkesin bağırsak florası sorunu gidişatı birbirinden farklıdır. Bazı kişilerde tedavi daha uzun sürebilmektedir.
Bağırsak Florası Nasıl Düzelir İbrahim Saraçoğlu
Bağırsak florası nasıl düzelir İbrahim Saraçoğlu tarafından belirtilmiştir. Birçok hastalığa karşı faydalı tedavi yöntemleri uygulayan İbrahim Saraçoğlu, bağırsak florası için de uygun bir tedavi tavsiye etmiştir. Yazımızın içerisinde ebegümeci küründen bahsetmiştik. Bu kürü uygulayarak soruna çözüm bulabilirsiniz. Bunun dışında yine aynı yöntemle Aynısefa bitkisini de kaynatarak tüketebilirsiniz.
Bağırsaktaki Yararlı Bakterileri Artırmanın 6 Doğal Yolu
Bağırsak sağlığı, sindirim sisteminde yaşayan mikroorganizmaların dengesini ifade eder. Bu mikroorganizmaların doğru dengesini korumak, fiziksel ve zihinsel sağlık, bağışıklık ve daha fazlası için hayati önem taşır. İşte bağırsak sağlığınızı iyileştirmenin bilimsel olarak desteklenen 6 yolu.
1- Hareket etmeye devam edin!
Egzersizin kalp sağlığına birçok faydası olduğunu biliyoruz, ancak aynı zamanda bağırsaklarınız için de harika. Düzenli aerobik egzersiz, bağırsak düzenine, şişkinlik semptomlarına yardımcı olabilir ve kolon kanseri riskinizi azaltır.
2- Derin nefes alın
Bağırsak aynı zamanda ikinci beyin olarak da bilinir çünkü beynimizde bulunan aynı nörotransmitterlerin çoğunu içerir ve bağırsak ile beyin arasında iki yönlü bir konuşma vardır.
Midesinde kelebekler uçuşan herkes, midemizde sık sık duygular hissettiğimizi bilir (bu, irritabl bağırsak sendromu olanlarda daha fazladır), bu nedenle stresi azaltmak için yapabileceğiniz her şey – meditasyon, yoga, derin nefes alma – enerjinizi korumanıza yardımcı olacaktır.
3- Yeterince su için
Dehidrasyon, sindiriminizin yavaşlamasına neden olarak kabızlık, mide bulantısı, şişkinlik ve/veya karın ağrısına neden olabilir. Egzersiz, terleme veya hastalanma nedeniyle daha fazla sıvı kaybettiğinizde sıvı alımınızı sürekli olarak sürdürmek ve artırmak istiyorsunuz.
Sodyum ve potasyum da dahil olmak üzere terlediğinizde kaybettiğiniz elektrolitleri de değiştirmek isteyeceksiniz. Terleme oranları kişiye göre değişir ancak ortalama olarak 1 paket CURE , 30 dakikalık yoğun bir kardiyo antrenmanından kaybedilen sodyum ve potasyumun yerini alır.
4- Bol yeşillik tüketin
Yüksek lifli bitki bazlı bir diyet, bağırsak sağlığı için en iyisidir. Kolonunuzu sorunsuz hareket ettirmek için egzersiz yapmakla kalmaz, aynı zamanda kolon kanseri riski açısından hayvan bazlı yağlardan ve proteinden çok daha iyidir.
5- Mikrobiyomunuza iyi bakın
Vücudunuzun içinde ve üzerinde yaşayan yaklaşık 38.000.000.000.000 mikroorganizmaya (çoğu bakteridir) ev sahipliği yapıyorsunuz. Bu, vücudu oluşturan tüm hücrelerin kabaca %50’sidir! Bu mikroorganizmalar, mikrobiyomunuzu oluşturur ve bu böcekler, bağırsak astarınızı güçlendirmekten iltihabı azaltmaya ve bağışıklığı artırmaya kadar önemli işlevlere hizmet eder. Günlük probiyotik alarak veya kombucha ve fermente sebzeler gibi probiyotik açısından zengin besinler yiyerek mikrobiyomunuza daha iyi bakabilir ve kesinlikle gerekli olmadıkça antibiyotiklerden kaçınabilirsiniz.
6- Mutfağınızda baharatlara yer açın
İster inanın ister inanmayın, baharatlar aslında dost bağırsak mikroplarına yardımcı olur! Örneğin zencefil aslında sindirim sistemi için oldukça rahatlatıcı olabilir. Bulantı, gaz ve şişkinliği gidermeye yardımcı olabilir.
Zerdeçal ayrıca anti-inflamatuar özellikleri nedeniyle mikrobiyom topluluğu üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir.
Tarçın da bağırsak sağlığı için ideal bir baharattır! Tarçının bağırsaklarınıza nasıl fayda sağladığına dair makaleyi okuyun !
Bu baharatlar bağırsağa fayda sağlayan tek baharat değil, diğerleri arasında; rezene, sarımsak, biberiye, nane, kakule, karanfil bulunmaktadır.
İlginizi Çekebilir
- Bağırsakta yara neden olur, nasıl geçer? Belirtileri
- Bağırsaklara iyi gelen doğal ve katkısız 7 probiyotik besin!
- Geçirgen bağırsak sendromu nedir, belirtileri ve tedavisi nelerdir?
- Bağırsak parazit ve kurtlarını dökmenin en hızlı ve en kolay yolu!